ΚΟΣΜΟΣ

Χάρι-Μέγκαν εναντίον Μπάκιγχαμ: Το χρονικό μίας βασιλικής κρίσης

Χάρι-Μέγκαν εναντίον Μπάκιγχαμ: Το χρονικό μίας βασιλικής κρίσης

Ο Πρίγκηπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ παντρεύτηκαν το 2018 και μέσα σε λίγους μόλις μήνες η κόντρα τους με το Παλάτι άρχισε να παίρνει μορφή.

Ο «πόλεμος» του ζεύγους Σάσεξ με το Παλάτι άρχισε σχεδον αμέσως, με τη Μέγκαν Μαρκλ τη διαζευγμένη πρώην ηθοποιό που θα έσπαγε το αυστηρό πρωτόκολλο βρετανικής μοναρχίας, να λυγίζει τελικά κάτω απο το βάρος και τις απαιτήσεις του θεσμού. Το Megxit ,όπως επικράτησε να λέγεται το «διαζύγιο» του ζεύγους με το παλάτι του Μπάκιγχαμ έχει πολλά κεφάλαια και ειναι βέβαιο οτι το «σίριαλ» θα συνεχιστεί. Ο Πρίγκηπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ ανακοίνωσαν πρόσφατα οτι θα γίνουν ξανά γονείς

Μάρτιος 2019: Το δικό τους «νοικοκυριό»

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο «σπίτι» για τον Δούκα και τη Δούκισσα του Σάσεξ. Η βασίλισσα Ελισάβετ ‘Β έδωσε άδεια στο ζευγάρι να δημιουργήσει ένα νέο γραφείο στο Παλάτι με το δικό τους προσωπικό. Σύμφωνα με αναφορές, ο Χάρι και η Μέγκαν ζήτησαν αρχικά το γραφείο τους να είναι εντελώς ανεξάρτητο από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αίτημα ωστόσο που απορρίφθηκε.

Παλιές...ανέμελες στιγμές για το ζεύγος Χάρι - ΜέγκανA,P


Ιούνιος 2019: Διαχωρισμός δραστηριοτήτων


Ο δούκας και η δούκισσα δημιουργούν το δικό τους φιλανθρωπικό ίδρυμα, χωρίζοντας τους δρόμους τους με το Royal Foundation και το Δούκα και τη Δούκισσα του Κέημπριτζ. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα τους δράση ήρθαν στο φως τον Σεπτέμβριο, όταν το νέο ίδρυμα, Sussex Royal εγκαινίασε πρωτοβουλία για την προώθηση των βιώσιμων ταξιδιών.

Οκτώβριος 2019: Η Μέγκαν μιλά στο δίκτυο ITV


Η Μέγκαν μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για τις δυσκολίες της νέας της ζωής, αποκαλύπτοντας ότι πριν από το γάμο της με τον Πρίγκιπα Χάρι την είχαν προειδοποιήσει πως οι βρετανικές ταμπλόιντ θα της «καταστρέψουν» τη ζωή.

«Είναι περίπλοκο», είχε δηλώσει στη συνέντευξή της. Σε ένα στιγμιότυπο που «έγραψε» ιστορία ο δημοσιογράφος την είχε ρωτήσει για τις συνέπειες στη σωματική και ψυχική της υγεία.

H παλαιότερη συνέντευξη της δούκισσας του Σάσεξ


«Σας ευχαριστώ που ρωτήσατε, γιατί δε με ρωτανε και ρωτάνε και πολλοί αν είμαι καλά» είχε πει.


Ιανουάριος 2020: «Αποσυρόμαστε»


Ο Χάρι και η Μέγκαν ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τους επίσημους ρόλους τους στη βασιλική οικογένεια, σε μια προσπάθεια να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, κίνηση που εξέπληξε όχι μόνο την κοινή γνώμη, αλλά και τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Μετά από πολλούς μήνες προβληματισμού και εσωτερικών συζητήσεων, επιλέξαμε να κάνουμε μια μετάβαση φέτος, εγκαινιάζοντας ένα νέο προοδευτικό ρόλο εντός του θεσμού», ανακοίνωσε το ζεύγος.

H Bασίλισσα ΕλισάβετΑ.P

Διαφορετική εικόνα έδινε μεταγενέστερη δήλωση που εκδόθηκε από το παλάτι «Οι συζητήσεις με τον Δούκα και τη Δούκισσα του Σάσεξ βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Κατανοούμε την επιθυμία τους να ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση, αλλά αυτά είναι περίπλοκα ζητήματα που θα χρειαστούν χρόνο για να επιλυθούν ». Σύμφωνα με το BBC η βασιλική οικογένεια είχε «πληγωθεί» από την ανακοίνωση του ζεύγους που εκδόθηκε αιφνίδια και χωρίς καμία συνεννόηση με την οικογένεια.

Ακολούθησε έκτακτη βασιλική διάσκεψη κορυφής στο Sandringham που φέρεται να ενημέρωσε τους «απείθαρχους» ότι δεν «μπορούν να τα έχουν όλα».


Λίγο μετά, ο Πρίγκιπας Χάρι εξέφραζε τη λύπη του για την απόφαση τους να παραιτηθούν από τα βασιλικά καθήκοντα, απόφαση που δεν έλαβε ελαφρά, δεν υπήρχε ωστόσο «άλλη επιλογή».

Φεβρουάριος 2021 Οριστικοί τίτλοι τέλους


Έναν περίπου χρόνο μετά την «έξοδο» του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ από το Μπάκιγχαμ το ζεύγος -που διαμένει πλέον μόνιμα στο Λος Άντζελες- έχασε τους τελευταίους επίσημους τίτλους που κατείχε.

Ο δούκας του Σάσεξ έχασε τα προσφιλή του στρατιωτικά αξιώματα, ενώ η σύζυγός του έχασε τις φιλανθρωπικές της αναθέσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ στην οποία τονίζεται ότι «όλοι είναι πολύ λυπημένοι γι' αυτήν την απόφαση».


«Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ παραμένουν αφοσιωμένοι στο καθήκον και την υπηρεσία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο (…) Μπορούμε όλοι να ζήσουμε μια ζωή υπηρεσίας. Η υπηρεσία είναι καθολική» απάντησε με αιχμές το ζεύγος.

Στο τρέιλερ της συνέντευξης, η Μέγκαν κατηγορεί το Παλάτι οτι μεταδίδει ψέματα εναντίον της.


Η συνέχεια στην πολυαναμενόμενη συνέντευξη του Χάρι και της Μέγκαν στην Όπρα Γουίνφρεϊ στις 7 Μαρτίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Βόμβα» Παυλάκη για την Αττική - «Είναι ακόμα σε κίνδυνο κατάρρευσης»