ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο βασιλιάς των Ζουλού-Ζούσε μέσα στη χλιδή στη Ν.Αφρική,τη χώρα με τις μεγαλύτερες ανισότητες

Πέθανε ο βασιλιάς των Ζουλού-Ζούσε μέσα στη χλιδή στη Ν.Αφρική,τη χώρα με τις μεγαλύτερες ανισότητες

Ο βασιλιάς του έθνους των Ζουλού στη Νότια Αφρική πέθανε στα 72 του χρόνια στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν από την περασμένη εβδομάδα για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Ο Γκούντγουιλ Ζουελιτίνι, ηγέτης της μεγαλύτερης εθνοτικής ομάδας της αφρικανικής χώρας άφησε το αποτύπωμά του στο βασίλειο των Ζουλού που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Νοτιοαφρικανική ιστορία κατά τον 19ο και 20ο αιώνα.


Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη Νότια Αφρική για τις «συνεχείς προσευχές και την υποστήριξη σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή» για τους Ζουλού.

Ο 72χρονος ηγέτης κυβέρνησε το έθνος της Ζουλού σύμφωνα με τη ρήτρα Παραδοσιακής Ηγεσίας του δημοκρατικού συντάγματος της Νότιας Αφρικής, αλλά ο ρόλος του ήταν σε μεγάλο βαθμό τελετουργικός. Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη «χώρα των Ζουλού», την επαρχία Κουαζούλου Νατάλ.

Ο βασιλιάς των Ζουλού (κέντρο) που πέθανε στα 72 τουΑ.Ρ

Μετά το θάνατο του πατέρα του το 1968 ορίστηκε διάδοχος του σε ηλικία 20 ετών. Ανέβηκε όμως στο θρόνο τρία χρόνια μετά, έχοντας καταφύγει σε ένα νησί του Ατλαντικού, μετά απο απειλές θανάτου που είχε δεχθεί τότε.


Ο βασιλιάς των Ζουλού είχε προκαλέσει πολλές φορές με την πολυτελή του διαβίωση, την ώρα που μεγάλο μέρος των πολιτών της Νότιας Αφρικής στερείται βασικών αγαθών, όπως είναι το καθαρό πόσιμο νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Με έξι συζύγους, τουλάχιστον 28 παιδιά και πολλά εγγόνια, είχε εγκαταστήσει την κάθε αγαπημένη του σε ξεχωριστό παλάτι ενώ είχε ξοδέψει τεράστια ποσά για να αγοράσει μία Μερσεντές για κάθε μία από αυτές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καθαρά Δευτέρα: Ανοιχτά τα πάρκα για πέταγμα χαρταετού - Οι 6 εξαιρέσεις στη μετακίνηση εκτός νομού