ΚΟΣΜΟΣ

EMA για εμβόλιο AstraZeneca: Διερευνώνται 62 περιπτώσεις θρομβώσεων από όλο τον κόσμο

EMA για εμβόλιο AstraZeneca: Διερευνώνται 62 περιπτώσεις θρομβώσεων από όλο τον κόσμο
AP

Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 44 περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, από τα συνολικά 9,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο.

Η Κουκ διευκρίνισε όμως ότι στον συνολικό αριθμό που ανέφερε ο ΕΜΑ δεν περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις αυτής της σπάνιας πάθησης, της θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία.

Η επιτροπή ασφαλείας του ΕΜΑ συναντήθηκε την Τετάρτη για το θέμα των «πολύ σπάνιων επεισοδίων» θρομβώσεων. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού, ανεξάρτητοι εξωτερικοί ειδικοί από διάφορους τομείς (μεταξύ των οποίων αιματολόγοι, νευρολόγοι και επιδημιολόγοι) έχουν συζητήσει συγκεκριμένα θέματα, όπως πιθανοί μηχανισμοί, παράγοντες κινδύνου κ.α., καθώς και τι επιπλέον δεδομένα θα χρειάζονταν για την αξιολόγηση του πιθανού κινδύνου.

«Προς το παρόν η αξιολόγηση δεν έχει βρει συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, όπως ηλικία, φύλο ή προηγούμενο ιατρικό ιστορικό διαταραχών θρόμβωσης, για αυτά τα πολύ σπάνια περιστατικά. Δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης σύνδεσμος με το εμβόλιο, μα κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατόν και η περαιτέρω ανάλυση συνεχίζεται» τονίζεται σχετικά.

Ο ΕΜΑ υπογραμμίζει ότι εμμένει στη θέση του πως τα οφέλη του εμβολίου για την αντιμετώπιση της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων από πιθανές παρενέργειες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 3.616 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 76 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 739 οι διασωληνωμένοι