ΚΟΣΜΟΣ

Βενετία: Τέλος τα κρουαζιερόπλοια από το ιστορικό κέντρο

Βενετία: Τέλος τα κρουαζιερόπλοια από το ιστορικό κέντρο

Το πράσινο φως για την απαγόρευση της εισόδου κρουαζιερόπλοιων στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας έδωσαν οι ιταλικές αρχές. Τα μεγάλα πλοία θα πρέπει τώρα να αγκυροβολούν στο βιομηχανικό λιμάνι της πόλης έως ότου βρεθεί μια μόνιμη λύση.

Για εκείνους που κάνουν κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, είναι μία τις πιο αξιομνημόνευτες εικόνες: η Βενετία να ξεδιπλώνεται μέσα από το σκάφος, τα εμβληματικά κτίρια και τα καμπαναριά της, η ιστορική «πόλη των δόγηδων» προσφέρει στους λάτρεις της κρουαζιέρας μια εκπληκτική πανοραμική θέα.

Για όσους βρίσκονται στην ακτή όμως, τα κρουαζιερόπλοια συμβολίζουν τις υπερβολές του σύγχρονου τουρισμού. Χιλιάδες επισκέπτες δηλαδή να συρρέουν σε μια πόλη που δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένη για να τους αντιμετωπίσει και τους τουρίστες να σπεύδουν να θαυμάσουν βιαστικά τα αξιοθέατα, χωρίς να ξοδεύουν όμως χρήματα στην τοπική οικονομία.

Εδώ και χρόνια, οι εκστρατείες «έξωσης» των κρουαζιερόπλοιων από την πόλη κέρδιζαν διαρκώς έδαφος, με τους ντόπιους να ισχυρίζονται ότι οι τεράστιες κατασκευές των πλοίων διαβρώνουν τον βυθό, μετατρέποντας τη λιμνοθάλασσα σε παρακλάδι της Αδριατικής Θάλασσας.

Η ιταλική κυβέρνηση συμφώνησε τελικά μαζί τους, εγκρίνοντας ένα διάταγμα για την απαγόρευση κρουαζιερόπλοιων και άλλων μεγάλων πλοίων από τη λιμνοθάλασσα. Θέλουμε να «συμφιλιώσουμε τις ανάγκες προστασίας της καλλιτεχνικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς της Βενετίας και της λιμνοθάλασσας με εκείνες που σχετίζονται με την κρουαζιέρα και την εμπορία προϊόντων» αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Ντάριο Φραντσεσκίκι δήλωσε χθες, ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος της Unesco. «Ηταν η σωστή απόφαση, που αναμενόταν για χρόνια» σχολίασε. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι τα πλοία προκαλούν ρύπανση και διαβρώνουν τα θεμέλια της πόλης, που αντιμετωπίζει συχνά καταστροφικές πλημμύρες.

«Οποιος έχει επισκεφθεί τη Βενετία τα τελευταία χρόνια σοκάρεται όταν βλέπει αυτά τα πλοία, που έχουν μήκος εκατοντάδων μέτρων και ύψoς πολυκατοικίaς, να περνούν από τόσο εύθραυστα μέρη» είπε μετά την ψηφοφορία.

Το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας συμφώνησε ότι τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια και τα δεξαμενόπλοια δεν θα μπορούν στο εξής να εισέρχονται στο κανάλι Τζουντέκα, που οδηγεί στην ιστορική πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Η κυβέρνηση είναι τώρα ανοιχτή «σε ιδέες» για ένα εναλλακτικό τερματικό σταθμό για τον ελλιμενισμό των κρουαζιερόπλοιων στην πόλη.

Αυτή την περίοδο τα κρουαζιερόπλοια δεν μπορούσαν ούτως ή άλλως να εισέλθουν στην πόλη λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. Η μακρά απουσία τους θεωρείται ότι συνέβαλε στην καλύτερη ποιότητα του νερού στις λιμνοθάλασσες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Με την πλάτη στον τοίχο η Ελλάδα – Όλα τα δεδομένα στο Infographic του Newsbomb.gr