ΚΟΣΜΟΣ

Εμβολιαστικό «αλαλούμ» στη Γερμανία: Συστήνουν δεύτερη δόση Pfizer μετά από πρώτη με AstraZeneca

Εμβολιαστικό «αλαλούμ» στη Γερμανία: Συστήνουν δεύτερη δόση Pfizer μετά από πρώτη με AstraZeneca
AP

Εντείνεται η αβεβαιότητα για το εμβόλιο της AstraZeneca στη Γερμανία: Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, μετά τη σύσταση της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού (Stiko) την Τρίτη να εμβολιάζονται μ' αυτό μόνο οι άνω των 60, οι αρμόδιοι συνιστούν τώρα σε όσους έκαναν ήδη την πρώτη δόση με AstraZeneca να κάνουν τη δεύτερη με άλλο παρασκεύασμα.

Στη Γερμανία υπάρχουν δύο άλλες επιλογές: το εμβόλιο της BioNTech/Pfizer και εκείνο της Moderna.

Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού Τόμας Μέρτενς δήλωσε αναφορικά με τους κινδύνους που ενδεχομένως προκύπτουν για όσους έκαναν και τις δύο δόσεις του εμβολίου με AstraZeneca ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα, μιας και ελάχιστοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εμβολιασμού.

«Θεωρώ ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη με άλλο, παρόμοιο εμβόλιο. Από πειράματα με ζώα προκύπτει ότι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η ίδια. Θα πρέπει ωστόσο να εξεταστεί επιστημονικά πόσο αποδοτική είναι η προστασία των ανθρώπων μετά από εμβολιασμό με δύο διαφορετικά παρασκευάσματα. Ελπίζω σύντομα να έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα στοιχεία».

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του δεύτερου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν είχαν ενημερωθεί ήδη από τη περασμένη Παρασκευή από τη Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού ότι ο εμβολιασμός των κάτω των 60 με AstraZeneca θα πρέπει να σταματήσει. Χρειάστηκαν ωστόσο τέσσερεις ολόκληρες μέρες μέχρι το υπουργείο Υγείας να ανακοινώσει τη σχετική απόφαση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στις Ένοπλες Δυνάμεις: Νεκρός 36χρονος Λοχαγός