ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο: Το μυστήριο των μαύρων τρυπών της Γιαμάλ

Βίντεο: Το μυστήριο των μαύρων τρυπών της Γιαμάλ
RT Documentary

Περίεργες τρύπες άρχισαν να εμφανίζονται πριν χρόνια στην τούνδρα της χερσονήσου Γιαμάλ στη Ρωσία, και επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο.

Οι μαύρες τρύπες της Γιαμάλ είναι οι «πρωταγωνιστές» σε ντοκιμαντέρ του RT, καί φαίνονται να εμφανίζονται από το πουθενά σε απομακρυσμένες περιοχές της δυτικής Σιβηρίας, προκαλώντας το ενδιαφέρον αλλά και την ανησυχία των ντόπιων βοσκών, μα και των επιστημόνων.

Ένας τέτοιος κρατήρας άνοιξε πέρυσι, ενώ άλλοι, σύμφωνα με επιστήμονες, χρειάστηκαν πολλά χρόνια. Κάποιοι παραμένουν όπως ήταν στην αρχή, ενώ άλλοι έχουν μετατραπεί σε λίμνες.

Μάρτυρες έχουν κάνει λόγο για «εκρήξεις» στο έδαφος, που τρόμαζαν τους ντόπιους Νένετς, ενώ ένας είπε πως ήταν σαν να «ανέπνεε η Γη».

Οι κοινότητες των Γιαμάλων Νένετς στην περιοχή πιστεύουν πως οι μαύρες τρύπες δημιουργούνται λόγω «εξώκοσμων δυνάμεων», και θεωρούν πως πρόκετιαι για κακό οιωνό ή προειδοποίηση. Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει και άλλες θεωρίες, από μετεωρίτες μέχρι συντριβές πυραύλων- ή ακόμα και εξωγήινοι.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ερευνητές έχουν βρει 17 από αυτούς τους μυστηριώδεις κρατήρες, βάθους μέχρι και 30 μέτρων, και προσπαθούν να βρουν πώς δημιουργήθηκαν. Μία θεωρία που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι πως οφείλονται στη συσσώρευση αερίου κάτω από την επιφάνεια της γης, καθώς των φαινομένων αυτών προηγούνται οι εμφανίσεις μικρών λόφων.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται πως είναι δυνατή η πρόβλεψη της εμφάνισης των επόμενων, κάτι με ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου πως θεωρούνται απειλή όχι μόνο για τους ντόπιους, μα και για πιθανές επιχειρήσεις εξόρυξης αερίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στις Ένοπλες Δυνάμεις: Νεκρός 36χρονος Λοχαγός