ΚΟΣΜΟΣ

Σ. Αραβία: Το μικρό προσκύνημα στη Μέκκα θα επιτραπεί μόνο για τους εμβολιασμένους

Μέκκα - Σαουδική Αραβία
AP Photo

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 θα μπορούν να κάνουν το μικρό προσκύνημα ή Ούμρα όπως ονομάζεται, στη Μέκκα, από την αρχή του Ραμαζανιού, του μήνα νηστείας των μουσουλμάνων που φέτος αρχίζει στα μέσα Απριλίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι σαουδαραβικές αρχές.

Το υπουργείο του Χατζ ανακοίνωσε ότι «μόνο οι άνθρωποι που έχουν ανοσία» στον κορονοϊό θα επιτρέπεται να κάνουν το Ούμρα ή τις προσευχές στο Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας από την αρχή του Ραμαζανιού.

Αυτό το μέτρο ισχύει συγκεκριμένα για όσους έχουν λάβει τις δύο απαραίτητες δόσεις του εμβολίου και για εκείνους που έλαβαν μόνο μια δόση εδώ και τουλάχιστον δεκατέσσερις ημέρες.

Το Ραμαζάνι φέρνει συνήθως πλήθη προσκυνητών στη Μέκκα από τη Σαουδική Αραβία και άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Το μικρό προσκύνημα που ανεστάλη τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας Covid-19, επαναλήφθηκε δειλά στις αρχές Οκτωβρίου με προληπτικά μέτρα.

Αρχικά, μόνο 6.000 Σαουδάραβες και αλλοδαποί που διαμένουν στη Σαουδική Αραβία είχαν άδεια κάθε ημέρα για να κάνουν το Ούμρα, που μπορεί να πραγματοποιείται καθόλη τη διάρκεια του έτους σε αντίθεση με το Χατζ το οποίο πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο.

Ο αριθμός στη συνέχεια αυξήθηκε σε 15.000 την ημέρα για το μικρό προσκύνημα, και σε 40.000 προσκυνητές για τις καθημερινές στο Μεγάλο Τζαμί.

Οι προσκυνητές από το εξωτερικό πήραν άδεια από την 1η Νοεμβρίου, αλλά το υπουργείο Υγείας επιλέγει τις χώρες με βάση την εξέλιξη της πανδημίας.

Περισσότερα από 390.000 κρούσματα Covid-19 έχουν καταγραφεί στη χώρα, από τα οποία 6.700 και πλέον θάνατοι και περισσότερα από 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου σε έναν πληθυσμό 34 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονικό στη Μακρινίτσα: Θρήνος για τα δύο νεκρά αδέρφια - Αυτά είναι τα πρόσωπα της τραγωδίας