ΚΟΣΜΟΣ

Koρονοϊός-Γερμανία: Η Μέρκελ…παίρνει το όπλο της για να ελέγξει τα «απείθαρχα» κρατίδια

Koρονοϊός-Γερμανία: Η Μέρκελ…παίρνει το όπλο της για να ελέγξει τα «απείθαρχα» κρατίδια

Νομοσχέδιο που θα δώσει υπερ-εξουσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ετοιμάζει η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία. Στόχος μία πανεθνική, καθολική απάντηση για τον περιορισμό των κρουσμάτων, την ώρα που πολλά κρατίδια «ξεφεύγουν» από την επίσημη γραμμή και ανοίγουν σταδιακά της οικονομίες τους. 

Τις τελευταίες εβδομάδες η Άνγκελα Μέρκελ έχει εκφράσει επανειλημμένα την απογοήτευσή της για τη στάση πολλών πρωθυπουργών τοπικών κυβερνήσεων που χαλαρώνουν μονομερώς τους περιορισμούς κατά του κορονοϊού, παρά την αύξηση του αριθμού των μολύνσεων.

Αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να ελέγξει την κατάσταση, η Γερμανίδα καγκελάριος σχεδιάζει πλέον να τους αφαιρέσει τις σχετικές εξουσίες για όσο διαρκεί η κρίση της πανδημίας, με φόντο και τις πρόσφατες δηλώσεις κορυφαίων λοιμοξιολόγων της Γερμανίας ότι η χώρα χρειάζεται δύο έως τέσσερις εβδομάδες lockdown για να αποφευχθεί η κατάρρευση των νοσοκομείων.

«Η Γερμανία βρίσκεται στη μέση ενός τρίτου κύματος, οπότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αλλαγές στην εθνική νομοθεσία. Στόχος είναι η δημιουργία ομοιόμορφων εθνικών κανόνων», δήλωσε εκπρόσωπος της Μέρκελ σε δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Η προσθήκη-αλλαγή στον νόμο που ισχύει για τις περιπτώσεις πανδημίας πιθανότατα θα τεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη, πρόσθεσε. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο, το νομοσχέδιο θα επιτρέπει κατά πάσα πιθανότητα στην κεντρική κυβέρνηση να επιβάλει νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας, κλείσιμο καταστημάτων και αυστηρούς κανόνες διεξαγωγής τεστ για τις επιχειρήσεις σε περιοχές που καταγράφουν περισσότερες από 100 νέες μολύνσεις ανά 100.000 άτομα κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας.

Σύμφωνα με το σύστημα που ισχύει μέχρι στιγμής στη Γερμανία τα κρατίδια είναι ελεύθερα να αποφασίζουν κατά περίπωση πώς ερμηνεύουν τις απαιτήσεις του μηχανισμού «έκτακτης ανάγκης».

«Η λύση που βρήκαμε ήταν απαραίτητη επειδή το φρένο έκτακτης ανάγκης εφαρμόστηκε με πολύ διαφορετικούς τρόπους», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος , Ουλρίκε Ντέμερ, προσθέτοντας ότι ακυρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ της Μέρκελ και των επικεφαλής των κρατιδίων τη Δευτέρα.

Κόντρα στις ομοσπονδιακές υποδείξεις, το κρατίδιο Σάαρλαντ άνοιξε την περασμένη εβδομάδα εξωτερικούς χώρους στην εστίαση, κινηματογράφους, θέατρα, αίθουσες συναυλιών και γυμναστήρια με προϋπόθεση αρνητικό τεστ κορωνοϊού. «Μετά από ένα χρόνο πανδημίας θα πρέπει να σκεφτούμε κάτι παραπάνω από το να κλείνουμε και να περιορίζουμε», δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός, Τομπίας Χανς που κατά τη Μέρκελ έλαβε μία απόφαση «παρακινδυνευμένη». Δεν ήταν ο μόνος. Η πανδημία φώτισε κενά και ελλείψεις, ενώ έδειξε επίσης ότι το ομοσπονδιακό σύστημα έφτασε στα όρια του.

Η αλλαγή του νόμου βέβαια συνεπάγεται σημαντικούς «κίνδυνους» για τη Μέρκελ: η κατοχύρωση συγκεκριμένων ποσοστών μόλυνσης στη νομοθεσία θα μπορούσε να απαιτεί από την κυβέρνησή της να θέσει τη ρύθμιση σε ατελείωτες κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες ad-hoc καθώς η πανδημία αλλάζει.

Μια πιο μόνιμη «ρήτρα» που θα έλυνε το παραπάνω πρόβλημα, θα αποκλειόταν με τη σειρά της από τη Bundesrat, το συνταγματικό όργανο μέσω του οποίου τα κράτη συμμετέχουν στη νομοθετική διαδικασία.

Παρά το γεγονός ότι οι πολιτιστικοί χώροι, τα εστιατόρια και οι εγκαταστάσεις αναψυχής έχουν κλείσει από τον περασμένο Νοέμβριο, η Γερμανία δεν μπόρεσε να αποτρέψει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας που οφείλεται στην πιο μολυσματική μετάλλαξη B117 που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την Παρασκευή, το κρατικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Robert Koch, ανέφερε 25.464 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες, το υψηλότερο ημερήσιο ποσοστό του τρίτου κύματος της χώρας μέχρι στιγμής.

Οι καθυστερήσεις στην καταγραφή των κρουσμάτων λόγω του πασχαλινού διαλείμματος μπορεί να σημαίνουν ότι οι αριθμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν δήλωσε την Παρασκευή ότι αναφορές από νοσοκομεία σε όλη τη χώρα δίνουν μια ανησυχητική εικόνα, με τον αριθμό των ασθενών Covid-19 σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας να έχουν αυξηθεί κατά 20%, σε 4.500, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε.

«Εάν η τάση συνεχιστεί, τότε το σύστημα υγείας μας δε θα αντέξει», δήλωσε ο Σπαν. Ο αριθμός των κλινών εντατικής θεραπείας που απομένουν έχει «πέσει» στις 2.911, ο χαμηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας. Ο Λόταρ Βιλερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch, δήλωσε ότι ένα lockdown διάρκειας δύο έως τεσσάρων εβδομάδων είναι πλέον απαραίτητο για να αναχαιτιστεί το τρίτο κύμα. «Κάθε μέρα που δεν ενεργούμε, χάνουμε ζωές»,είπε χαρακτηριστικάΠηγή ελπίδας η αλλαγή ταχύτητας στο πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας. Η Γερμανία έχει εμβολιάσει μέχρι στιγμής το 14,7% του πληθυσμού της κατά του κορονοϊού.

Μέσα σε αυτό το χαοτικό σκηνικό και την κρίση της πανδημίας, αντιμέτωπο με σκάνδαλα και μία πρωτοφανή κρίση ταυτότητας το κυβερνών κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ βλέπει τα ποσοστά του να καταποντίζονται, εν όψει και των κρίσιμων εθνικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου. Ειναι οι πρώτες στις οποίες δε θα λάβει μέρος η Άνγκελα Μερκελ.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει μία κρίση επικών διαστάσεων, καθώς η Μέρκελ ετοιμάζεται να αποχωρήσει λένε οι αναλυτές. Οι πολίτες έχουν κουραστεί από τη "σιδηρά κυρία" δεν υπάρχει ωστόσο οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα και η χώρα οδεύει
προς μια υπαρξιακή κρίση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Φάκελος Μένιος Φουρθιώτης»: Το χρονικό της υπόθεσης που έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό