ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Το ψύχος απειλεί καλλιέργειες και αμπελώνες- Άναψαν φωτιές για να σώσουν τη σοδειά (Vid)

Γαλλία: Το ψύχος απειλεί καλλιέργειες και αμπελώνες- Άναψαν φωτιές για να σώσουν τη σοδειά (Vid)

Αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή καταστροφή βρίσκονται οι αγρότες σε μεγάλο μέρος της Γαλλίας, μετά τις ασυνήθιστα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες που έπληξαν αμπελώνες και οπωροκηπευτικά.

Η κυβέρνηση Καστέξ ετοιμάζει ένα «γενναίο» πακέτο διάσωσης για τους καλλιεργητές που εκφράζουν φόβους ότι θα «χάσουν» φέτος το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους, μετά τις απώλειες και τα προβλήματα που υπέστη ο κλάδος και λόγω της πανδημίας.

Οι οινοποιοί σε ολόκληρη τη Γαλλία μετρούν τις «πληγές» που άφησε πίσω του ο παγετός αυτής της εβδομάδας, εκφράζοντας φόβους ότι θα μειωθεί δραματικά η σοδειά σε μερικές από τις πιο γνωστές και διάσημες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Από το Μπορντό μέχρι τη Βουργουνδία και την Κοιλάδα του Ροδανού, έως την Καμπανία της Βορειοανατολικής Γαλλίας, διάσημη για την παραγωγή του λευκού αφρίζοντος οίνου που φέρει και το όνομά της, Γάλλοι καλλιεργητές επιθεωρούν καταστροφές. Εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 50% της παραγωγής έχει καταστραφεί.

Με το ξεκίνημα της άνοιξης, οι θερμοκρασίες έπεσαν στους -6 ° C σε πολλές περιοχές, πλήττοντας ανεπανόρθωτα τους καρπούς που είχαν ήδη αναπτυχθεί λόγω του προηγούμενου ήπιου καιρού.

Με κεριά, φωτιές και...ελικόπτερα προσπάθησαν να σώσουν καλλιέργειες

Για να σώσουν τη σοδειά τους, οι αγρότες κατέφυγαν σε ανορθόδοξες μεθόδους. Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας άρχισαν να σιγοκαίνε μπάλες από σανό για να δημιουργήσουν ένα…φίλτρο από καπνό. Με τον τρόπο αυτό όταν ανατέλλει ο ηλιος, «ο καπνός λειτουργεί σαν ασπίδα, ώστε να προστατευτούν οι ανθοί και το ξεπάγωμα να γίνει σταδιακά», εξήγησε ένας οινοπαραγωγός.

Στο Βεστχόφεν, κοντά στο Στρασβούργο, οι αγρότες χρησιμοποιήσαν…θερμαντικά σώματα για να περιορίσουν τη ζημιά.. Επίσης ψέκασαν με νερό πάνω από τα αμπέλια με σκοπό ο πάγος που σχηματίζει να τα προστατεύει από το πάγωμα.

Ορισμένοι μεγάλοι και πιο «εύποροι» αμπελώνες με μεγάλη παραγωγή νοίκιασαν ακόμη και...ελικόπτερα για να προσπαθήσουν να κρατήσουν τη θερμότητα κοντά στο έδαφος, έγραψε η εφημερίδα Guardian.

«Είναι ένα εθνικό φαινόμενο», δήλωσε ο Ζερομ Ντεσπε γ.γ της αγροτικής ένωσης FNSEA και οινοποιός στην περιοχή Ερό. «Μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστορία, υπήρξαν περίοδοι παγετού το 1991, το 1997, το 2003, αλλά κατά τη γνώμη μου αυτό δεν έχει ξαναγίνει» είπε. Προβλέπει μάλιστα τη «μικρότερη συγκομιδή των τελευταίων 40 ετών», με απώλειες 80-90% σε σύγκριση με τις κανονικές χρονιές. Οι οινοποιοί είναι «τσακισμένοι, απελπισμένοι», πρόσθεσε.

Μετά την πανδημία, ο παγετός

Η ζημιά που προκλήθηκε στις καλλιέργειες αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα του 2017, όταν οι οινοπαραγωγοί έχασαν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους λόγω παγετού και κινδύνευσαν με χρεοκοπία.

Πολλοί οινοπαραγωγοί δεν ήταν ασφαλισμένοι έναντι των επιπτώσεων του παγετού λόγω του κόστους, ενώ αρκετοί έδιναν ήδη μάχη για να επιβιώσουν οικονομικά. Η πανδημία της Covid-19 μείωσε τη ζήτηση για κρασί παγκοσμίως λόγω του λουκέτου στα εστιατόρια και τα μπαρ.

Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ έχουν επίσης πληγεί τους δασμούς που επέβαλε στο γαλλικό κρασί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η ζωτικής σημασίας βρετανική αγορά «υπέφερε» επίσης λόγω του Brexit.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Φάκελος Μένιος Φουρθιώτης»: Το χρονικό της υπόθεσης που έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό