ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα κορονοϊός:Το χλώριο στις πισίνες «σκοτώνει» τον ιό που προκαλεί Covid-19 σε 30 δευτερόλεπτα

Έρευνα κορονοϊός:Το χλώριο στις πισίνες «σκοτώνει» τον ιό που προκαλεί Covid-19 σε 30 δευτερόλεπτα

Οι πισίνες ειναι ασφαλείς για τους λουόμενους διαπιστώνει νέα βρετανική έρευνα που δείχνει οτι το χλώριο εξουδετερώνει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τον ιό που προκαλεί την Covid-19.

Το χλωριωμένο νερό της πισίνας μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό COVID-19 σε μόλις 30 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που βλέπει το φως την ώρα που ανοίγουν οι εσωτερικές πισίνες στην Αγγλία.

Βρετανοί επιστήμονες μελέτησαν πώς το χλωριωμένο νερό της πισίνας επηρεάζει το SARS-CoV-2 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος μετάδοσης κατά τη διάρκεια της κολύμβησης είναι «εξαιρετικά χαμηλός».


Η έρευνα από το Imperial College London μελέτησε την επίδραση που είχαν διαφορετικές συγκεντρώσεις χλωρίου στο νερό στον ιό. «Πραγματοποιήσαμε αυτά τα πειράματα σε εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας στο Λονδίνο», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Γουέντι Μπάρκλεϊ, από το Imperial College London.

«Υπό αυτές τις ασφαλείς συνθήκες μπορέσαμε να μετρήσουμε την ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα, που είναι το πρώτο βήμα στη μετάδοσή του. Αναμειγνύοντας τον ιό με νερό πισίνας που μας παραδόθηκε από την ομάδα Water Babies, διαπιστώσαμε ότι ο ιός δεν επιβιώνει στο νερό της πισίνας - δεν ήταν πλέον μολυσματικός» τόνισε, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της COVID-19 μέσω του νερού της πισίνας είναι «απίστευτα» χαμηλός, κατέληξαν οι ερευνητές.

Η έρευνα ανατέθηκε στους επιστήμονες από τη σχολή κολύμβησης Swim England και το Water Babies, με την υποστήριξη της Royal Life Saving Society. «Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μικρή πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε μια πισίνα από ένα μολυσμένο άτομο, υποδηλώνει ότι η πιθανότητα μόλυνσης με COVID-19 από το νερό της πισίνας είναι αμελητέα».

Στη μελέτη, ο καθηγητής Μπάρκλεϊ και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι μια συγκέντρωση ελεύθερου χλωρίου 1,5 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο και ένα pH μεταξύ 7-7,2 μείωσε τη μολυσματικότητα του SARS-CoV-2 περισσότερο από 1.000 φορές μέσα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα. Περαιτέρω δοκιμές με χρήση διαφορετικών συγκεντρώσεων χλωρίου και επιπέδων pH κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χλώριο στο νερό της πισίνας είναι πιο αποτελεσματικό με χαμηλό επίπεδο pH.

Αυτό, ανέφερε η ομάδα, είναι σύμφωνο με την τρέχουσα οδηγία για τη λειτουργία μίας πισίνας - που συνιστά δωρεάν συγκέντρωση χλωρίου 1,5 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο και επίπεδο pH 7,0. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από το νερό της πισίνας είναι χαμηλός», δήλωσε η πρόεδρος της Swim England, Τζέιν Νίκερσον.

Η μελέτη, συνέχισε, «προσφέρει νέο έρεισμα στις ενδείξεις ότι οι πισίνες μπορούν να είναι ασφαλή περιβάλλοντα εάν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Καραϊβάζ: Στο «μικροσκόπιο» τα δρομολόγια του δημοσιογράφου - «Ανοίγουν» κινητό και λάπτοπ