ΚΟΣΜΟΣ

«Επί ποδός πολέμου» η Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα: Κινητοποίηση ισχυρών ναυτικών δυνάμεων

«Επί ποδός πολέμου» η Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα: Κινητοποίηση ισχυρών ναυτικών δυνάμεων

Δύο ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν τον Βόσπορο, κατευθυνόμενα προς τη Μαύρη Θάλασσα το Σάββατο και άλλα 15 μικρότερα σκάφη ολοκλήρωσαν τη μετάβασή τους στη θάλασσα καθώς η Μόσχα αυξάνει τη ναυτική της παρουσία εν μέσω μιας περιόδου αυξημένων εντάσεων με τη Δύση και την Ουκρανία.  

Όπως σημειώνει το Reuters, η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή συμπίπτει με τη μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα χαρακτηρίζει προσωρινή αμυντική άσκηση, και ακολουθεί μια κλιμάκωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αποσχιστών και των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, που ακύρωσαν πρόσφατα τη μετάβαση δύο δικών τους πολεμικών στη Μαύρη Θάλασσα μετά από έντονες ρωσικές αντιδράσεις, βρίσκονται σε μεταψυχροπολεμικό ναδίρ.

Η Μόσχα απέλασε 10 Αμερικανούς διπλωμάτες την Παρασκευή, σε αντίποινα για την απέλαση ισάριθμων Ρώσων διπλωματιών από τις ΗΠΑ για υποτιθέμενη κακόβουλη δραστηριότητα.

Η Ρωσία επίσης επέβαλε προσωρινά περιορισμούς στις κινήσεις ξένων πολεμικών πλοίων «και άλλων κυβερνητικών πλοίων» κοντά στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.

Δύο ρωσικά αποβατικά κλάσης Ropucha από τον Βόρειο Στόλο της Ρωσίας, ικανά να μεταφέρουν και να αποβιβάζουν τεθωρακισμένα και στρατιώτες σε αμφίβιες επιθέσεις, πέρασαν τον Βόσπορο το Σάββατο, όπως είδε δημοσιογράφος του Reuters στην Κωνσταντινούπολη.

Περισσότερες ναυτικές ενισχύσεις, υπό τη μορφή δύο επιπλέον αποβατικών, αυτή τη φορά από τον στόλο της Βαλτικής, αναμένεται να περάσουν σύντομα τον Βόσπορο.

Το πρακτορείο RIA επίσης μετέδωσε το Σάββατο πως 15 μικρότερα σκάφη από τον στολίσκο της Κασπίας ολοκλήρωσαν τη μετάβασή τους στη Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο μιας άσκησης.

Σε μια περαιτέρω ένδειξη των αυξημένων εντάσεων στην περιοχή, ένα πλοίο με φορτηγά και εξοπλισμό για τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στη Ρουμανία πέρασε τον Βόσπορο το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με τον ίδιο δημοσιογράφο του Reuters.

Στην Αγία Πετρούπολη η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB έθεσε για λίγο υπό κράτηση έναν Ουκρανό διπλωμάτη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας το Σάββατο.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στην Τουρκία: Έσφαξε τη γυναίκα του επειδή του ζήτησε διαζύγιο