ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Η Βραζιλία ζητά από τις γυναίκες να... αναβάλουν τις εγκυμοσύνες τους - Ρεκόρ θανάτων

Κορονοϊός: Η Βραζιλία ζητά από τις γυναίκες να... αναβάλουν τις εγκυμοσύνες τους - Ρεκόρ θανάτων

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βραζιλία μετά τους εκατοντάδες θανάτους γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, με τις αρχές της χώρας να ζητούν από τις γυναίκες να καθυστερήσουν τα σχέδιά τους για εγκυμοσύνη.

Τα νοσοκομεία της Βραζιλίας λυγίζουν από την πίεση της πανδημίας και τα αποθέματα φαρμάκων που απαιτούνται για τη διασωλήνωση ασθενών, εξαντλούνται επικίνδυνα.
Μέσα στο κλίμα αυτό, η Βραζιλία ζητάει από τις γυναίκες να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη μέχρι να.... περάσει η πανδημία, λέγοντας ότι η παραλλαγή του ιού που «γονατίζει» τη χώρα της Νότιας Αμερικής φαίνεται να επηρεάζει τις μέλλουσες μητέρες περισσότερο από τις προηγούμενες εκδοχές του κορονοϊού.


«Αν είναι δυνατόν, καθυστερήστε λίγο την εγκυμοσύνη μέχρι να έρθει μια καλύτερη στιγμή», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Ραφαήλ Παρέντε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου. Η σύσταση όπως είπε οφείλεται εν μέρει στο άγχος για το σύστημα υγείας, αλλά επίσης στην πιο εύκολα μεταδιδόμενη βραζιλιάνικη μετάλλαξη γνωστή ως P.1. «Η κλινική εμπειρία των ειδικών δείχνει ότι αυτή η νέα παραλλαγή δρα πιο επιθετικά σε έγκυες γυναίκες», δήλωσε.

Αυτός ο μήνας κανονικά θα έπρεπε να είναι ένας από τους πιο ευτυχισμένους στη ζωή της Λετίσια Απαρεσίδα Γκόμες. Η 23χρονη έγκυος σκόπευε να παντρευτεί και λίγους μήνες αργότερα να φέρει στον κόσμο το μωρό της. Αντ 'αυτού, καθώς η πανδημία Covid-19 σάρωνε τη χώρα, η νεαρή γυναίκα μολύνθηκε από κορονοϊό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

«Ένιωσα απελπισμένη όταν συνειδητοποίησα ότι ήταν σοβαρό, γιατί αυτή ήταν η πρώτη μου εγκυμοσύνη, η πρώτη μου κόρη», δήλωσε η ειδικευόμενη νοσηλεύτρια από το Maricá, μια παράκτια πόλη, μια ώρα με το αυτοκίνητο ανατολικά του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η Γκόμες ήταν τυχερή. Μετά από μια δύσκολη εβδομάδα εντατικής θεραπείας, βγήκε από το νοσοκομείο και τώρα αναρρώνει στο σπίτι, όπου ετοιμάζεται να καλωσορίσει το παιδί της, γράφει ο Guardian.

Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει το θάνατο σε 803 εγκύους


Άλλες γυναίκες δε στάθηκαν τόσο τυχερές. Τουλάχιστον 803 έγκυες -κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά και μετά τον τοκετό – κατέληξαν στη Βραζιλια από επιπλοκές του κορονοϊού, από τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με μια ειδική ομάδα της που μελετά τον αντίκτυπο του Covid-19 στην εγκυμοσύνη.

Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς τους θανάτους, 432 για την ακρίβεια, καταγράφηκαν φέτος καθώς η πανδημία επιδεινώθηκε στη λατινοαμερικάνικη χώρα.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι εφημερίδες της Βραζιλίας έχουν γεμίσει με θλιβερές ιστορίες νεαρών μητέρων που έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια.

Όπως μία άλλη 23χρονη, η Μαρία Λάουρα Προυκολι, η οποία πέθανε στα φτωχά προάστια του Ρίο ντε Τζανέιρο την περασμένη εβδομάδα λίγο μετά τη γέννηση της κόρης της Λαβίνια με καισαρική.


Στις 3 Απριλίου, τρεις ημέρες πριν από την εισαγωγή της Γκόμες στο νοσοκομείο, μια 20χρονη γυναίκα που ήταν επτά μηνών έγκυος πέθανε στη μεσοδυτική πολιτεία Μάτο Γκρόσο, μετά από αναμονή 4 ημερών για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας.

Ανησυχία για τις επιπτώσεις στις εγκύους


Ειδικοί σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει ανησυχία για τον κίνδυνο που δημιουργεί ο κορονοϊός στις έγκυες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι γιατροί έχουν αναφέρει αύξηση στις εισαγωγές εντατικής θεραπείας και τη χρήση αναπνευστήρων, κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος κορονοϊού.


Ωστόσο, εμπειρογνώμονες και ακτιβιστές λένε ότι η κατάσταση στη Βραζιλία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς οι αρχές συνέστησαν πρόσφατα τις γυναίκες να καθυστερήσουν τα σχέδιά τους για μητρότητα, μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση.


«Αντιμετωπίζουμε μια καταστροφή με τους θανάτους μητέρων», δήλωσε η Κάρλα Αντρεούτσι, μαιευτήρας της Βραζιλίας και μέλος της ειδικής ομάδας για την εγκυμοσύνη. «Υπάρχουν γυναίκες που πεθαίνουν χωρίς να βρουν ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, χωρίς οξυγόνο, χωρίς να έχουν διασωληνωθεί… Είναι σαν να είμαστε δίπλα και να παρακολουθούμε απλά αυτό που συμβαίνει» προσθέτει.

Το εύθραυστο σύστημα υγείας της Βραζιλίας


Τον περασμένο Ιούλιο, η ομάδα της Αντρεούτσι δημοσίευσε μια μελέτη που υποδηλώνει ότι το 77,5% των θανάτων σε μητέρες λόγω κορονοϊού σε όλο τον κόσμο καταγράφηκαν στη χώρα της Νότιας Αμερικής, αν και ορισμένες χώρες χαμηλού εισοδήματος δεν δημοσιεύουν ανάλογα στοιχεία.

Οι ειδικοί λένε ότι μια σειρά παραγόντων εξηγεί τον μεγάλο αριθμό εγκύων γυναικών που αρρωσταίνουν σοβαρά και χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό στη Βραζιλία.


Η ανεπαρκής πρόσβαση στην προγεννητική φροντίδα και στον οικογενειακό προγραμματισμό αποτελούν μακροχρόνιες προκλήσεις του συστήματος δημόσιας υγείας της Βραζιλίας, με τη χώρα να καταγράφει τριπλάσια ποσοστά θανάτων σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ ακόμη και πριν από την πανδημία.

Ορισμένοι υποψιάζονται ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, όπως η παραλλαγή P1, μπορεί επίσης να είναι εν μέρει υπεύθυνες αν και δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες ενδείξεις για αυτό. Η παραλλαγή P.1, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην πόλη Manaus του Αμαζονίου, έγινε γρήγορα κυρίαρχη στη Βραζιλία.

Θεωρείται ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από ένα τεράστιο δεύτερο κύμα λοιμώξεων που είχε ως αποτέλεσμα πάνω από από 350.000 θανάτους. "Δεν έχουμε γενετικές εξετάσεις, αλλά πιστεύουμε ότι το ξέσπασμα του P1 τον Ιανουάριο έπαιξε ρόλο σε αυτήν την καταστροφή", λέει η Αντρεούτσι, σημειώνοντας ότι το προφίλ των θυμάτων είχε αλλάξει τους τελευταίους μήνες.

Πέρυσι, τα περισσότερα θύματα ήταν μη λευκές γυναίκες από φτωχές περιοχές με παράγοντες κινδύνου όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Φέτος, λευκές γυναίκες χωρίς παράγοντες κινδύνου κατέληξαν επίσης.

Θα εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα

Εν μέσω της διεθνούς και εγχώριας κατακραυγή για τα δεινά των εγκύων στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας αυτή την εβδομάδα τις συμπεριέλαβε στην ομάδα εμβολιασμού προτεραιότητας. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, λιγότερο από το 10% των Βραζιλιάνων έχουν λάβει δύο δόσεις που σημαίνει ότι οι περισσότερες έγκυες γυναίκες θα αντιμετωπίσουν μακρά αναμονή.


Εν τω μεταξύ, η αριστερή βουλευτής Σάμια Μπομφίμ, η οποία είναι επτά μηνών έγκυος στο πρώτο της παιδί, προτείνει νέα νομοθεσία που θα επιτρέπει στις μέλλουσες μητέρες να εργάζονται από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Είμαι σε θέση να απομονωθώ κοινωνικά και να εργαστώ από το σπίτι, αλλά η πλειονότητα των εγκύων στη Βραζιλία δεν έχουν αυτό το προνόμιο», δήλωσε.


Συνολικά 8,5 εκατομμύρια Βραζιλιάνες έχουν εγκαταλείψει το εργατικό δυναμικό από την έναρξη της επιδημίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση lockdown: Τα επόμενα ανοίγματα και το τέλος του SMS - Αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας