ΚΟΣΜΟΣ

Κινεζικός πύραυλος εκτός ελέγχου σε «ξέφρενη πορεία» προς τη Γη - Δείτε αν πρέπει να ανησυχήσετε

Κινεζικός πύραυλος εκτός ελέγχου σε «ξέφρενη πορεία» προς τη Γη - Δείτε αν πρέπει να ανησυχήσετε

Η είδηση οτι μέρος ενός τεράστιου πυραύλου βάρους 23 τόνων που εκτόξευσε η Κίνα κατευθύνεται προς τη Γη και αναμένεται να κάνει ανώμαλη προσγείωση, προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία.

Ο πύραυλος Long March 5B εκτοξεύτηκε την Μεγάλη Πέμπτη από το διαστημικό κέντρο στην κινεζική νήσο Χαϊνάν. Εισήλθε σε προσωρινή τροχιά γύρω από τη Γη και οι ειδικοί αναμένουν να κάνει ανεξέλεγκτη επανείσοδο, ενώ υπήρξαν φόβοι οτι μπορεί να προσγειωθεί σε κατοικημένη περιοχή. Λόγω της ταχύτητάς του είναι δύσκολο να προβλέψουν με ακρίβεια πού και πότε θα πέσει, αλλά το πιθανότερο είναι να καταλήξει σε ωκεανό.

Σε συνέντευξή του στο Space.com, ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστροφυσικός στο Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian, εμφανίζεται καθησυχαστικός. Οι πιθανότητες που έχει ένας άνθρωπος να χτυπηθεί από τον πύραυλο είναι «μία στα πολλά δισεκατομμύρια». λέει.

Με άλλα λόγια υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος, τμήματα του πυραύλου να πέσουν σε κατοικημένο σημείο της Γης. Παρ’όλα αυτά δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα χάνει τον έλεγχο διαστημικού αντικειμένου κατά την επιστροφή του στη Γη. Την τελευταία φορά που η Κίνα, η οποία θέλει να φτιάξει τον δικό της διαστημικό σταθμό εκτόξευσε πύραυλο, μεγάλες ράβδοι από μέταλλο έπεφταν από τον ουρανό προκαλώντας καταστροφές σε κτίρια στην Ακτή Ελεφαντοστού, θυμίζουν οι ειδικοί.

Η πρόβλεψη για την επιστροφή του πυραύλου στη Γη από την Aerospace Corporation δείχνει το εκτιμώμενο σημείο καταστροφής του ενισχυτή πυραύλων Long March 5B της Κίνας στις 9 Μαΐου 2021, δηλαδή αύριο. Από το απόγευμα της 7ης Μαΐου, οι εκτιμήσεις έλεγαν ότι θα πέσει στον νότιο Ινδικό Ωκεανό περίπου στις 2 π.μ.

Μεταλλικές ράβδοι σε σπίτια στην Ακτή Ελεφαντοστού

«Η πρώτη φορά που ένας πύραυλος αυτού του τύπου έπεσε στη Γη ηταν ένα χρόνο πριν και συνέβη στην Αφρική», δήλωσε ο ΜακΝτάουελ. Μεταλλικές ράβδοι μήκους 10 μέτρων χτύπησαν στις στέγες των σπιτιών των ανθρώπων. «Έτσι, το γεγονός οτι συνέβη, [την] πρώτη φορά, μας λέει ότι ο κίνδυνος ζημιάς σε περιουσίες - τουλάχιστον - δεν είναι απειροελάχιστος, γιατί συνέβη. Ήμασταν τυχεροί που δεν υπήρξαν θύματα» προσθέτει.

Αυτή τη φορά η τροχιά του κινεζικού πυραύλου σημαίνει ότι θα μπορούσε να προσγειωθεί σε κατοικημένες περιοχές που κυμαίνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τη Χιλή και την Αυστραλία.

Θα μπορούσε να προσγειωθεί οπουδήποτε σε αυτό το εύρος, που καλύπτει ωκεανούς και κατοικημένες και μη κατοικημένες περιοχές, αλλά τα περισσότερα από τα συντρίμμια του θα καούν στην ατμόσφαιρα. Το πιθανότερο είναι ότι τα κομμάτια θα βυθιστούν στον ωκεανό, που καλύπτει περίπου το 70% της Γης. Οι χερσαίες περιοχές αποτελούν την υπόλοιπη επιφάνεια της Γης και μόνο ένα μέρος αυτών των περιοχών κατοικούνται, σημείωσε ο MακΝτάουελ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι η χώρα του παρακολουθεί την πτώση και ότι ο κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές είναι "εξαιρετικά χαμηλός", σύμφωνα με το Reuters.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι ο κίνδυνος είναι μικρός, οι άνθρωποι θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες για το τι θα μπορούσε να συμβεί. Με διαρκείς ενημερώσεις στο Twitter, ο Μακντάουελ και άλλοι αστροφυσικοί ενημερώνουν τους ακολούθους τους, χρησιμοποιώντας προβλέψεις επανεισόδου από την αμερικανική διαστημική διοίκηση στο Space-Track.org, από τον ιστότοπο της Aerospace Corporation και το πρόγραμμα διαστημικής ευαισθητοποίησης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Όλοι αυτοί οι οργανισμοί, συμφωνούν ως επί το πλείστον με τις προβλέψεις του με μικρές παραλλαγές, εξηγει ο αστροφυσικός.

Τι να κάνετε αν...συναντήσετε τμήματα του πυραύλου

Στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που συναντήσετε θραύσματα του διαστημικού αντικειμένου προσθέτει, μην τα αγγίξετε και καλέστε την αστυνομία ή τις τοπικές αρχές. Σύμφωνα με το διαστημικό δίκαιο, η Κίνα έχει δικαίωμα να τα πάρει πίσω, ενώ μπορεί επίσης να κληθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εάν υπάρχει ζημιά σε περιουσία ή άλλη φθορά.

Οι προηγούμενες «μεγάλες απειλές»

Είναι ασυνήθιστο τεράστια διαστημικά συντρίμμια να πέφτουν στη Γη αυτές τις μέρες, ιδιαίτερα μετά από τη διεθνή καταδίκη που ακολούθησε δύο περιστατικά: τον πυρηνικό δορυφόρο Soviet Kosmos 954 που «άφησε» θραύσματα με ακτινοβολία στο Καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγος το 1977 (για τα οποία τελικά ο Καναδάς ανέκτησε αποζημίωση από τη Σοβιετική Ένωση) και η ανεξέλεγκτη πτήση του Skylab της NASA το 1979 που έπληξε με θραύσματα μέρος της Αυστραλίας, ευτυχώς χωρίς θύματα.

«Κάθε λίγους μήνες, ένα μικρό κομμάτι από διαστημικά συντρίμμια εντοπίζεται στο έδαφος, αλλά δεν είχαμε ποτέ ξανά αντικείμενο 20 τόνων να μπαίνει ανεξέλεγκτα στη Γη , μέχρι να ξεκινήσουν οι Κινέζοι τις εκτοξεύσεις του 5B» λέει ο ΜακΝτάουελ.

Η εκτόξευση του πυραύλου ήταν μέρος από τις 11 προγραμματισμένες διαστημικές αποστολές της Κίνας στο πλαίσιο της κατασκευής του διαστημικού σταθμού, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022.

Ο διαστημικός σταθμός σε σχήμα Τ θα ζυγίζει περίπου 60 τόνους, και θα είναι μικρότερος από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό , ο οποίος ξεκίνησε να δημιουργείται το 1998 και ζυγίζει περίπου 408 τόνους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Η Ελλάδα… ανοίγει! Το χρονοδιάγραμμα για πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, αγορά