ΚΟΣΜΟΣ

HΠΑ: «Μπλόκο» από 44 πολιτείες στο Instagram για ανηλίκους- Επιστολή εισαγγελέων στον Ζάκερμπεργκ

HΠΑ: «Μπλόκο» από 44 πολιτείες στο Instagram για ανηλίκους- Επιστολή εισαγγελέων στον Ζάκερμπεργκ

Συναγερμό για την «παιδική εκδοχή» του Instagram  εκπέμπουν γενικοί εισαγγελείς των ΗΠΑ, ζητώντας απο τον κολοσσό του Facebooκ να εγκαταλείψει τα σχέδια του για τη δημιουργία  εφαρμογής για ανηλίκους. 

Γενικοί εισαγγελείς από 44 αμερικανικές πολιτείες προτρέπουν το Facebook να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας Instagram για παιδιά κάτω των 13 ετών.

Σε επιστολή τους προς τον CEO του ομίλου Facebook, Μάρκ Ζάκερμπεργκ, οι Αμερικανοί νομοθέτες εκφράζουν επίσης την έντονη ανησυχία τους για τον αντίκτυπο των social media στα παιδιά.

Η διακομματική ομάδα επικαλείται εκθέσεις και έρευνες που δείχνουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Instagram ειδικότερα έχουν αρνητική επίπτωση στον ψυχισμό των παιδιών, ενώ φέρεται να συνδέονται με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και αυτοκτονικό ιδεασμό.

Μέχρι τώρα, η θυγατρική του Facebook δεν επέτρεπε σε παιδιά κάτω των 13 ετών να δημιουργούν λογαριασμό στο Instagram.

Στο τέλος Μαρτίου ωστόσο εκπρόσωπος του Facebook ανέφερε ότι η εταιρεία εξετάζει τον σχεδιασμό μίας νέας έκδοσης του Instagram την οποία θα ελέγχουν οι γονείς των ανήλικων χρηστών, αντίστοιχη με την εφαρμογή «Messenger Kids», που απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 12 ετών.

Το Facebook δεσμεύτηκε να μην εμφανίζει διαφημίσεις «στο Instagram των ανηλίκων» και να τηρεί αυστηρά όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Παρ’όλα αυτά οι υποσχέσεις για τη δημιουργία μίας «ασφαλούς» παιδικής εφαρμογής δεν φαίνεται να πείθουν τις αμερικανικές πολιτείες και τους εισαγγελείς που κάνουν λόγο για τον κίνδυνο των βλαβερών επιπτώσεων που έχουν τα social media στην υγεία των παιδιών.


Η επιστολή δημοσιεύεται μετά από ανάλογες ανησυχίες από μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. Η προστασία των παιδιών από το Διαδίκτυο φαίνεται να είναι ένας από τα ελάχιστα θέματα για τα οποία υπάρχει διακομματική συναίνεση, γράφει ο αμερικανικός Τύπος.

Το Facebook δεν είναι η μοναδική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που έχει δημιουργήσει υπηρεσίες για παιδιά. Το YouTube που ανήκει στην Google διαθέτει επίσης υπηρεσία για ανηλίκους αν και στις περισσότερες υπηρεσίες διαδικτύου, υπάρχουν συνήθως τρόποι για να παρακάμψουν τα παιδιά τις ρυθμίσεις ασφαλείας και να δηλώσουν ψευδή ηλικία.


Το 2019, το YouTube κατέληξε σε διακανονισμό ύψους 170 εκατομμυρίων δολαρίων με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης για ισχυρισμούς ότι κέρδισε παράνομα χρήματα από τη συλλογή προσωπικών δεδομένων παιδιών χωρίς γονική συναίνεση, παραβιάζοντας τον σχετικό Νόμο για την Προστασία του Απορρήτου των Παιδιών στο Διαδίκτυο (COPPA).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Αυτή είναι η 20χρονη που στραγγαλίστηκε - Τα κίνητρα των δραστών