ΚΟΣΜΟΣ

Ιορδανία: Ταραχές στα προάστια του Αμάν με αφορμή την αποπομπή ενός βουλευτή από το κοινοβούλιο

Ιορδανία: Ταραχές στα προάστια του Αμάν με αφορμή την αποπομπή ενός βουλευτή από το κοινοβούλιο

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν απόψε στα νότια του Αμάν, λίγες ώρες μετά την αποπομπή από το κοινοβούλιο ενός βουλευτή ο οποίος είχε διαμαρτυρηθεί εντόνως για τις διακοπές ρεύματος σε πολλές πόλεις της Ιορδανίας, ανέφερε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Οι δυνάμεις της τάξης είναι αντιμέτωπες με νέες ταραχές και πυροβολισμούς στον αέρα» στο Ναούρ, στα προάστια του Αμάν, είπε η πηγή αυτή στη δημόσια τηλεόραση.

Οι αστυνομικοί «ενισχύουν την παρουσία τους και εγκαθιστούν σημεία ελέγχου γύρω από την πόλη ώστε να συλλάβουν εκείνους που παραβιάζουν τον νόμο», πρόσθεσε.

Οι νέες ταραχές σημειώθηκαν αφού το κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της οριστικής αποπομπής του βουλευτή Ουσάμα αλ Ατζάρμα, 40 ετών, ο οποίος είχε διαμαρτυρηθεί για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση που σημειώθηκαν στις 21 Μαΐου στο Αμάν και σε άλλες περιοχές. Το βράδυ του Σαββάτου τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο ενώ επιχειρούσαν «να βάλουν τέλος στις ταραχές, τους πυροβολισμούς στον αέρα και τις πυρπολήσεις οχημάτων» στο Ναούρ, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας, Άμερ αλ Σατράουι.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι διαδηλωτές ήταν υποστηρικτές του Ατζάρμα ο οποίος αρχικά αποπέμφθηκε για έναν χρόνο από το κοινοβούλιο.

Ο βουλευτής είχε απαιτήσει να διεξαχθεί αμέσως συζήτηση στην ολομέλεια για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, όμως ο πρόεδρος του κοινοβουλίου αρνήθηκε. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο Ατζάρμα παραιτήθηκε στις 2 Ιουνίου.

Οι αρχές επικαλούνταν μια βλάβη στη γραμμή υψηλής τάσης μεταξύ της Ιορδανίας και της Αιγύπτου. Όμως ο βουλευτής κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι σκόπιμα έκοψε το ρεύμα για να μην λειτουργούν οι αντλίες στα βενζινάδικα και να εμποδιστεί έτσι μια πορεία προς το Αμάν, την οποία σχεδίαζαν ιορδανικές φυλές σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον αγώνα των Παλαιστινίων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω των συγκρούσεων στην Πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αλλά και του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οργανώθηκαν στην Ιορδανία πολλές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η θαλαμηγός Ulysses των 220 εκατ. ευρώ έδεσε στον Πόρο - Δείτε το χλιδάτο εσωτερικό του