ΚΟΣΜΟΣ

Πόσα πυρηνικά όπλα υπάρχουν στον κόσμο: Μειωμένα συνολικά το 2020, μα περισσότερα έτοιμα για χρήση

πυρηνικά όπλα
AP

Οι πυρηνικές κεφαλές στον κόσμο ήταν μειωμένες στο σύνολό τους το 2020, μα περισσότερες ήταν σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας, σύμφωνα με το SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute).

Όπως αναφέρεται στο πλαίσιο του SIPRI Yearbook 2021, που αξιολογεί την κατάσταση των εξοπλισμών, της πορείας αφοπλισμού και της διεθνούς ασφάλειας, οι εννιά χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα στον κόσμο (ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ, Βόρεια Κορέα) διέθεταν συνολικά 13.080 πυρηνικά όπλα στην αρχή του 2021. Αυτό συνιστά μείωση από τα 13.400 που υπολόγιζε το SIPRI στις αρχές του 2020.

Ωστόσο, παρά τη συνολική αυτή μείωση, τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται σε ετοιμότητα με επιχειρησιακές δυνάμεις έχουν αυξηθεί στα 3.825 από τα 3.720 που ήταν πέρυσι. Περίπου 2.000 εξ αυτών (σχεδόν όλα από τα οποία ανήκαν στη Ρωσία ή τις ΗΠΑ) παρέμεναν σε κατάσταση υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Αν και ΗΠΑ και Ρωσία συνέχιζαν να μειώνουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια, διαλύοντας κεφαλές που είχαν αποσυρθεί, και οι δύο εκτιμάται πως είχαν περίπου 50 επιπλέον πυρηνικές κεφαλές σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στην αρχή του 2021 σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Η Ρωσία επίσης αύξησε το συνολικό της οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων κατά περίπου 180 κεφαλές, κυρίως λόγω της ένταξης σε υπηρεσία περισσότερων διηπειρωτικών (ICBM) με πολλαπλές κεφαλές και εκτοξευόμενων από τη θάλασσα πυραύλων (SLBM).

Ρωσία και ΗΠΑ μαζί διαθέτουν άνω το 90% του συνόλου των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως. Και οι δύο έχουν εκτενή και δαπανηρά προγράμματα για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών τους κεφαλών, των συστημάτων χρήσης τους και των εγκαταστάσεων παραγωγής τους- και, σύμφωνα με τον Χανς Κρίστενσεν, στέλεχος του SIPRI και διευθυντή του Nuclear Information Project στη FAS (Federation of American Scientists), και οι δύο χώρες φαίνονται να αυξάνουν τη σημασία που αποδίδουν στα πυρηνικά όπλα ως προς τις στρατηγικές εθνικής ασφαλείας τους.

Ως προς τις άλλες επτά χώρες, είτε αναπτύσσουν νέα όπλα, είτε έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να το κάνουν. Η Μ. Βρετανία έχει αυξήσει την «οροφή» της από τα 180 στα 260, η Κίνα εκσυγχρονίζει και επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και Ινδία- Πακιστάν τα αυξάνουν επίσης. Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να βελτιώνει το στρατιωτικό της πυρηνικό πρόγραμμα ως βασικό πυλώνα της στρατηγικής εθνικής ασφαλείας της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία 16 Ιουνίου: Νέα απόφαση από Ηλεκτρικό και Τραμ - Θα κινηθούν μέχρι τις 10:00 το πρωί