ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμες εκλογές στην Αιθιοπία, εν μέσω έντασης και συγκρούσεων στο Τιγκράι

Αιθιοπία
AP

Οι Αιθίοπες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων και μια αιματηρής σύγκρουσης στο Τιγκράι, στα βόρεια της χώρας.

Οι εν λόγω εκλογές, που καθυστέρησαν λόγω πανδημίας, είναι η πρώτη δοκιμασία του πρωθυπουργού Άμπι Αχμέντ από τότε που ανέλαβε την εξουσία, το 2018. Ωστόσο η ψηφοφορία έχει αναβληθεί στο Τιγκράι, όπου ο στρατός έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις με τοπικές δυνάμεις από τον Νοέμβριο.

Ανασφάλεια και προβλήματα σε θέματα επιμελητείας/ ανεφοδιασμού έχουν πλήξει και άλλες περιοχές της χώρας, οπότε οι εκλογές δεν γίνονται στο 1/5 των εκλογικών περιφερειών.

Η σύγκρουση στο Τιγκράι έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση, με 350.000 ανθρώπους να βρίσκονται σε συνθήκες λιμού.

Η Μπιρτουκάν Μιτνέκσα, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, είπε ότι η ψηφοφορία γίνεται ως επί το πλείστον ειρηνικά, μα είχε ακούσει κάποια παράπονα, σύμφωνα με το Reuters.

Κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πει ότι στελέχη τους ξυλοκοπήθηκαν και τους πήραν τα χαρτιά σε δύο περιοχές.

Η εκλογική αυτή αναμέτρηση είναι η πρώτη από το 2015 και αρχικά ήταν να γίνει τον Αύγουστο του 2020, μα αναβλήθηκε λόγω του κορονοϊού.

Ο Άμπι ανέβηκε στην εξουσία το 2018, ως υποψήφιος του τότε κυβερνώντος συνασπισμού, μα δεν έχει κριθεί ποτέ από το εκλογικό σώμα. Έγινε πρωθυπουργός στον απόηχο των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης στις οποίες κυριαρχούσε το TPLF (Tigray People’s Liberation Front) και άρχισε να κάνει μεταρρυθμίσεις.

Στις τελευταίες εκλογές, ο συνασπισμός EPRDF και οι σύμμαχοί του κέρδισαν όλες τις έδρες, μα ο Άμπι τον διέλυσε και δημιούργησε ένα νέο κόμμα, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εθνοτικές εντάσεις. Ωστόσο το TPLF δεν εντάχθηκε.

Ο Άμπι θα παραμείνει στη θέση του εάν το κόμμα κερδίσει την πλειοψηφία των 547 εδρών στην εθνοσυνέλευση. Σημειώνεται πως το 2019 είχε κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης, μα έναν χρόνο μετά άρχισε πολεμικές επιχειρήσεις στην ίδια του τη χώρα, στέλνοντας στρατεύματα στο Τιγκράι για να εκδιώξουν το TPLF, που είχε καταλάβει στρατιωτικές βάσεις. Ακολούθησε μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει χιλιάδες νεκρούς και λιμό στην περιοχή.

Πάνω από 40 κόμματα έχουν κατεβάσει υποψηφίους, μα τα περισσότερα είναι περιφερειακά. Κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διαμαρτυρηθεί για αυτό που χαρακτηρίζουν ως καταστολή σε βάρος αξιωματούχων τους εν όψει της ψηφοφορίας.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πτώση αεροπλάνου στην Ηλεία – Το σχέδιο πτήσης των δύο πιλότων