ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Στους δρόμους οι πολίτες με αφορμή την αύξηση στις τιμές των καυσίμων

Λίβανος
AP Photo

Οργισμένοι διαδηλωτές απέκλεισαν τη Δευτέρα (28/6) αρκετούς οδικούς άξονες και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων σε αρκετές περιοχές του Λιβάνου για να διαμαρτυρηθούν για τις σοβαρές ελλείψεις βενζίνης και τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα που ταλανίζεται από μεγάλη οικονομική κρίση.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια εντείνεται την παραμονή της προβλεπόμενης αύξησης στις τιμές των καυσίμων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τις επιδοτήσεις στα παράγωγα πετρελαίου.

Οι διαδηλωτές είναι επίσης αγανακτισμένοι για τις μεγάλες διακοπές ρεύματος, που μερικές φορές ξεπερνούν σε διάρκεια τις 21 ώρες ημερησίως και για την κατανομή του ηλεκτρικού ρεύματος που επιβλήθηκε από το δίκτυο των γεννητριών των συνοικιών λόγω έλλειψης καυσίμων. Αυτό προκάλεσε σήμερα δυσλειτουργίες σε ορισμένα νοσοκομεία και διακοπή της δραστηριότητας στην έδρα της Γενικής Ασφάλειας στη Βηρυτό, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, οι κυριότεροι οδικοί άξονες της πρωτεύουσας αποκλείστηκαν το απόγευμα από οργισμένους διαδηλωτές.

Δρόμοι αποκλείστηκαν επίσης βόρεια και νοτιοανατολικά της Βηρυτού, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Στη Ναμπατίε (στον νότο), οι διαδηλωτές στάθμευσαν τα αυτοκίνητά τους στο μέσο μεγάλης οδικής αρτηρίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Απέναντι στην επιδείνωση της κατάστασης, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν συγκάλεσε συνεδρίαση του ανώτερου συμβουλίου άμυνας σήμερα, Τρίτη, με θέμα την «κατάσταση ασφαλείας».

Το Σάββατο, είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια νυκτερινών διαδηλώσεων στην πόλη της Τρίπολης, με φόντο μια νέα υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

Από την αρχή της κρίσης το φθινόπωρο του 2019, μια από τις χειρότερες παγκοσμίως μετά το 1850 σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η λίρα Λιβάνου έχασε περισσότερο από το 95% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Παρότι η επίσημη ισοτιμία, που έχει καθοριστεί εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, παραμένει σε 1.507 λίρες ανά δολάριο, το δολάριο ανταλλάσσεται με περισσότερες από 17.000 λίρες στη μαύρη αγορά.

Απόψε, η γενική διεύθυνση Πετρελαίου στο υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε νέο δελτίο τιμών καυσίμων που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αύριο, σύμφωνα με συναλλαγματική ισοτιμία 3.900 λιρών ανά δολάριο, έναντι 1.500 πρωτύτερα.

Η χώρα γνωρίζει έκρηξη της ανεργίας και του πληθωρισμού, παράγοντες που επιτάχυναν τη φτωχοποίηση σε μεγάλη κλίμακα, το ήμισυ του πληθυσμού ζει πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Να σημειωθεί ότι ο Λίβανος παραμένει χωρίς νέα κυβέρνηση τους τελευταίους δέκα και πλέον μήνες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Με ποιο σκεπτικό αποφάσισε η εισαγγελία ανηλίκων για την επιμέλεια της Λυδίας