ΚΟΣΜΟΣ

Tζεφ Μπέζος: Γιατί προσφέρει 2 δισεκατομμύρια δολάρια στη NASA- Φουντώνει ο «πόλεμος των άστρων»

Η διαστημική πτήση του Μπέζος
Η διαστημική πτήση του Mπέζος
ΑΡ

O ιδρυτής της Blue Origin Tζεφ Μπέζος προσφέρθηκε να καλύψει δαπάνες ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων της NASA με αντάλλαγμα η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος να επιλέξει την εταιρεία του για σεληνιακές πτήσεις.

Η ΝΑSA έχει ήδη επιλέξει τη Space X του Έλον Μασκ για την αποστολή στη Σελήνη και ο Μπέζος βιάζεται να καλύψει το χαμένο έδαφος και να εξασφαλίσει το δεύτερο πολυπόθητο συμβόλαιο με την Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος.

Συγκεκριμένα, ο Μπέζος, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον δήλωσε πως ενδιαφέρεται για το συμβόλαιο κατασκευής ενός νέου οχήματος προσελήνωσης, που θα εξυπηρετεί τους αστροναύτες στα ταξίδια τους στο φεγγάρι.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως η ίδια η Blue Origin σκοπεύει να χρηματοδοτήσει και την πρώτη δική της αποστολή στο δορυφόρο της Γης. «Αυτή η προσφορά δεν αποτελεί διευκόλυνση, αλλά είναι μια άμεση και όριστική έκπτωση», έγραψε χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Τον Απρίλιο, η Nasa επέλεξε τη SpaceX του Elon Musk για το σεληνιακό πρόγραμμα με ορίζοντα το 2024, επικαλούμενη δημοσιονομικούς περιορισμούς, απορρίπτοντας τις σχετικές προσφορές από τις εταιρείες Blue Origin και Dynetics.

Η Blue Origin είχε ηγηθεί ενός συνασπισμού εταιρειών, που ονομάστηκε Εθνική Ομάδα, στην υποβολή προσφορών για τη σύμβαση, η οποία έχει ως στόχο να στείλει Αμερικανούς στη σελήνη. Η αποστολή θα περιλαμβάνει την πρώτη γυναίκα και το πρώτο λεγχρωμο άτομο που θα πραγματοποιήσει το ταξίδι.

Ωστόσο, η Nasa δήλωσε ότι επιλέχθηκε τελικά η SpaceX με "μεγάλη διαφορά" ως προς το κόστος. Η σύμβαση που ανατέθηκε ήταν αξίας 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η επιστολή του έρχεται μια εβδομάδα μετά την επιτυχία της πρώτης επανδρωμένης πτήσης της Blue Origin στο διάστημα. Η εταιρεία έχει κλείσει σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις εισιτηρίων για μελλοντικές πτήσεις, δήλωσε ο Μπέζος.

Στην επιστολή της Δευτέρας, ο Μπέζος επανέλαβε το παράπονο της Blue Origin ότι δεν της δόθηκε η ευκαιρία να αναθεωρήσει το κόστος της προσφοράς της για το συμβόλαιο της Nasa, υποστηρίζοντας ότι, ως αποτέλεσμα, η SpaceX είχε αποκτήσει ένα "πολυετές προβάδισμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων".

Εκπρόσωπος της Nasa δεν έδωσε απάντηση στην επιστολή προς το παρόν. Η αρχική ανάθεση της σύμβασης βρίσκεται προς έγκριση στην αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία που αναμένεται να αποφανθεί στις αρχές του επόμενου μήνα.

Τον Ιούνιο, η Γερουσία ψήφισε το Endless Frontier Act, το οποίο περιλάμβανε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρόγραμμα Human Landing System, με σκοπό την αύξηση του ανταγωνισμού. Αντιδρώντας στη διάταξη αυτή, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς την αποκάλεσε «διάσωση του Μπέζος με κόστος πολλά δισεκατομμύρια δολάρια».

Σάντερς προς Μπέζος: «Να πληρώσεις και κανένα φόρο»

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Βερμόντ σχολίασε επίσης με νόημα το ταξίδι του δισεκατομμυριούχου και ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος.

Με ανάρτησή του στα social media ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία ειπε πως καλά έκανε και πήγε ι στο Διάστημα ωστόσοι οι Αμερικανοί θέλουν να πληρώσει τους φόρους του προς το κράτος.

«Ο Τζεφ Μπέζος ξόδεψε τον χρόνο του κάνοντας ταξίδι στο Διάστημα. Καλό γι' αυτόν. Ωστόσο έρευνα δείχνει ότι οι Αμερικανοί θέλουν να πληρώσει το μέρος των φόρων που του αναλογούν στη Γη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπέρνι Σάντερς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Θα «βράσει» η χώρα - Πού θα χτυπήσουν 45αρια - Τι να προσέξουν οι πολίτες