ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: O πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας αναλαμβάνει πρωθυπουργός - Ποιος ειναι ο Νατζίμπ Μικάτι

O Nατζίμπ Μικάτι
O Nατζίμπ Μικάτι
ΑΡ

Ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Νατζίμπ Μικάτι, εξασφάλισε αρκετές ψήφους από τους βουλευτές για να γίνει πρωθυπουργός του Λιβάνου. Γαλλία και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν έδωσε σήμερα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρώην πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, αφού οι δύο προκάτοχοί του δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν κυβερνητικό σχήμα για να βγάλουν τη χώρα από την πρωτοφανή κοινωνικοοικονομική κρίση.

Στις υποχρεωτικές κοινοβουλευτικές διαβουλεύσεις που είχε ο Αούν, ο Μικάτι έλαβε τη στήριξη 72 βουλευτών ενώ 42 απέφυγαν να ταχθούν υπέρ του.

Στις 15 Ιουλίου ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι είχε επιστρέψει την εντολή, καθώς απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση, εννέα μήνες μετά τον διορισμό του.

Ο 65χρονος Μικάτι είπε ότι στόχος του είναι να εργαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα εφαρμόσει το γαλλικό σχέδιο για τη διάσωση της χώρας.

«Δεν έχω κάποιο μαγικό ραβδί και δεν μπορώ να κάνω θαύματα… αλλά έχω μελετήσει την κατάσταση για κάποιο διάστημα και έχω διεθνείς εγγυήσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.

Ευχαρίστησε επίσης τους βουλευτές που τον πρότειναν και εξέφρασε την ελπίδα πως όσοι δεν το έκαναν θα συνεργαστούν τελικά μαζί του για την εξεύρεση λύσεων.

Το γαλλικό σχέδιο προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, ικανής να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν ξένη βοήθεια.

Ο Μικάτι, ένας Σουνίτης πολιτικός και επιχειρηματίας, με καταγωγή από την Τρίπολη, θεωρείται σήμερα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον Λίβανο. Το περιοδικό Forbes εκτιμά την περιουσία του στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει αναλάβει άλλες δύο φορές την πρωθυπουργία, το 2005 και το 2011.

Ο Χαρίρι και η κοινοβουλευτική ομάδα του στήριξαν τον Μικάτι, όπως επίσης και η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, το κόμμα του προέδρου Μισέλ Αούν ωστόσο, ενός Χριστιανού Μαρωνίτη, εναντιώθηκε στην ανάληψη καθηκόντων του.

Ο Μικάτι ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση σε διάστημα ενός μήνα υπηρέτησε στο παρελθόν ως πρωθυπουργός για τρεις μήνες το 2005 μετά τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι και πάλι το 2011 και από το 2013 έως το 2014.

Έχει επίσης υπηρετήσει ως υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών σε τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις από το 1998 έως το 2004.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Θα «βράσει» η χώρα - Πού θα χτυπήσουν 45αρια - Τι να προσέξουν οι πολίτες