ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Λεπτομερή στοιχεία Αφγανών διερμηνέων βρέθηκαν στη βρετανική πρεσβεία στην Καμπούλ

Αφγανιστάν
AP

Παρατημένα στη βρετανική πρεσβεία στην Καμπούλ βρέθηκαν προσωπικά λεπτομερή στοιχεία Αφγανών διερμηνέων.

Η βρετανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι διέπραξε σφάλμα κατά τη διάρκεια της εκκένωσης της πρεσβείας της στην Καμπούλ, αφότου ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Times βρήκε στο έδαφος προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες αρκετών εργαζομένων που μπορεί να κινδυνεύουν με αντίποινα.

Καθώς συνόδευε μια περίπολο των Ταλιμπάν, ο δημοσιογράφος βρήκε στο έδαφος, κοντά στις «στάχτες ενός μπάρμπεκιου στην αυλή της πρεσβείας» «ονόματα, διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνων» Αφγανών εργαζομένων, αλλά και άλλων που είχαν κάνει αίτηση για να προσληφθούν που διευκρίνιζαν ότι είχαν ήδη εργαστεί για τις δυτικές δυνάμεις. Όταν η εφημερίδα επικοινώνησε μαζί τους χάρη στα στοιχεία τους που βρέθηκαν καταγής στα μέσα Αυγούστου, ορισμένα πρόσωπα είχαν φύγει ήδη από τη χώρα αλλά τουλάχιστον «τρεις Αφγανοί εργαζόμενοι και οκτώ μέλη της οικογένειας τους, εκ των οποίων πέντε παιδιά» παρέμεναν εγκλωβισμένοι έξω από το αεροδρόμιο απ΄όπου γίνονταν οι αναχωρήσεις.

Έκτοτε τα πρόσωπα αυτά βρέθηκαν και απεγκλωβίστηκαν από την Καμπούλ αλλά η τύχη δύο υποψηφίων για πρόσληψη παραμένει άγνωστη. Ένα περιστατικό που αποκαλύπτει, σύμφωνα με τους Times, τη βαθιά «απουσία επαγγελματισμού» χαρακτηριστική της «βρετανικής απάντησης στην αφγανική κρίση». Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι διέσωσε τρεις αφγανικές οικογένειες, των οποίων τα στοιχεία επικοινωνίας υπήρχαν σε έγγραφα που είχαν μείνει στην πρεσβεία και παραδέχτηκε ότι διέπραξε σφάλμα, παρότι διαβεβαιώνει ότι «εργάστηκε ακατάπαυστα για να εγγυηθεί την ασφάλεια αυτών που εργάζονταν γι’ αυτό».

«Κατά την αποχώρηση από την πρεσβεία, καταβλήθηκαν όλες οι προσπάθειες για να καταστραφεί το υλικό ευαίσθητου χαρακτήρα», δήλωσε εκπρόσωπος. «Θα ρίξουμε άπλετο φως στην υπόθεση αυτή», υποσχέθηκε ο υπουργός Μπεν Ουάλας. «Είναι σαφές ότι δεν ήμασταν αρκετά καλοί, τόσο απλά».

«Ο πρωθυπουργός θα θέσει ερωτήσεις, πρέπει να καταλάβουμε, ορθώς, πώς συνέβη αυτό», πρόσθεσε. Η εφημερίδα The Times γράφει ότι ήταν τέτοιος ο αιφνιδιασμός των Βρετανών απέναντι στην ταχύτητα της κατάληψης της Καμπούλ που τα πρωτόκολλα εκκένωσης της πρεσβείας, τα οποία περιλαμβάνουν την καταστροφή όλων των στοιχείων που θα έθεταν σε κίνδυνο το αφγανικό προσωπικό, κατέρρευσαν.

Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι άρχισε τη διενέργεια έρευνας. «Ορισμένες αποδείξεις έφθασαν ήδη στα χέρια μας», δήλωσε ο πρόεδρός της, ο συντηρητικός βουλευτής Τομ Τάγκεντχατ.

«Η καταστροφή ευαίσθητου υλικού και η εκκένωση με πλήρη ασφάλεια της πρεσβείας μας θα έπρεπε να είναι απόλυτη προτεραιότητα», κατήγγειλε η βουλευτής της αντιπολίτευσης, η Εργατική Λίζα Νάντι, δηλώνοντας ότι «αυτό το περιστατικό εγείρει ερωτήματα για το τι έκανε ακριβώς η κυβέρνηση τις ώρες που προηγήθηκαν της πτώσης της Καμπούλ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 3.076 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 22 νεκροί σε 24 ώρες, στους 337 οι διασωληνωμένοι