ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Ιατρικής: Πήραν το φετινό βραβείο για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη θερμοκρασία

Νόμπελ Ιατρικής
Στους επιστήμονες David Julius και Ardem Patapoutian απονεμήθηκε φέτος το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής
Twitter

Στους επιστήμονες David Julius και Ardem Patapoutian απονεμήθηκε φέτος το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

Με το Νόμπελ Ιατρικής ξεκίνησε και φέτος η διαδικασία απονομής των επιστημονικών βραβείων. Το φετινό Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε στους David Julius και Ardem Patapoutian για την ανακάλυψή τους σχετικά με τους υποδοχείς της θερμοκρασίας και του αγγίγματος.

Η δυνατότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τη ζέστη και την αφή είναι βασικής σημασίας για την επιβίωσή μας και υπογραμμίζει την διάδρασή μας με τον περιβάλλοντα κόσμο. Στην καθημερινή μας ζωή θεωρούμε την αίσθηση αυτή ως δεδομένη αλλά οι δύο επιστήμονες εξήγησαν πώς λειτουργεί το νευρικό σύστημα ώστε να αντιλαμβάνεται την θερμοκρασία και την πίεση.

Ο David Julius χρησιμοποίησε την καψαϊκίνη μια ουσία από την πιπεριά τσίλι που προκαλεί το αίσθημα του καψίματος για να εντοπίσει τα άκρα των νεύρων στο δέρμα μας που ανταποκρίνεται στη ζέστη.

Ο Ardem Patapoutian χρησιμοποίησε κύτταρα ευαίσθητα στην πίεση για να ανακαλύψει μια νέα ομάδα αισθητήρων που ανταποκρίνονται στην διέγερση του δέρματος και των εσωτερικών μας οργάνων.

Το Νόμπελ Ιατρικής που απένειμε η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας στους δύο Αμερικανούς επιστήμονες συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (985.000 ευρώ).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε η δημοσιογράφος Αριάδνη Γερασιμίδου

Συναγερμός στη Βουλή: «Μπούκαρε» άνδρας με αγροτικό και φώναζε «θα σας ανατινάξω»

Αποτροπιασμός: Στέλνουν στα social media φωτογραφία του Mad Clip από το νεκροτομείο