ΚΟΣΜΟΣ

Λάβρος ο Μακρόν με τον Αυστραλό πρωθυπουργό: Μου είπε ψέματα για την συμφωνία ΑUKUS

O Eμανουέλ Μακρόν στη G20 στη Ρώμη
O Eμανουέλ Μακρόν στη G20 στη Ρώμη
AP

Bράζει ακόμη στη Γαλλία η οργή κατά της Αυστραλίας για την απόφασή της να ακυρώσει την παραγγελία γαλλικών υποβρυχίων μετά τη συμφωνία AUKUS. Ο Μακρόν κατηγόρησε on camera τον Σκοτ Μόρισον ότι του είπε ψέματα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ ​​Μόρισον του είπε ψέματα για την ακύρωση μιας σύμβασης κατασκευής υποβρυχίων τον Σεπτέμβριο και άφησε να εννοηθεί οτι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο -πρώην- συμμάχων.

Ο Μακρόν και ο Μόρισον βρέθηκαν στη Ρώμη για τη Σύνοδο Κορυφής της G20, με τους δύο ηγέτες να συναντώνται πρώτη φορά μετά την ακύρωση από την πλευρά της Αυστραλίας μίας συμφωνίας υποβρυχίων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία. Η Καμπέρα επέλεξε να προσχωρήσει σε μια νέα συμμαχία ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Η συμφωνία AUKUS όπως ονομάστηκε που θα μπορούσε να δώσει στην Αυστραλία πρόσβαση σε πυρηνικά υποβρύχια, ξάφνιασε το Παρίσι ξαφνικά και οδήγησε σε διπλωματικό επεισόδιο. Όλα αυτά λοιπόν φαίνεται ότι δεν ξεχάστηκαν από το Παρίσι, ,με τον πρόεδρο Μακρόν να εμφανίζεται οργισμένος όταν ρωτήθηκε σχετικά από Αυστραλούς δημοσιογράφους.

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τη χώρα σας. Νιώθω σεβασμό και φιλία για τον λαό σας. Απλώς λέω όταν έχουμε σεβασμό, πρέπει να είμαστε αληθινοί και να συμπεριφερόμαστε ανάλογα με αυτή την αξία», είπε ο Μακρόν σε μια ομάδα Αυστραλών δημοσιογράφων που είχαν ταξιδέψει για να καλύψουν τη Σύνοδο G20.

Ερωτηθείς αν νόμιζε ότι ο Μόρισον του είπε ψέματα, ο Μακρόν απάντησε «Δεν νομίζω, το ξέρω». Ο Μόρισον, μιλώντας αργότερα σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή στη Ρώμη, είπε ότι δεν είπε ψέματα και ότι είχε προηγουμένως εξηγήσει στον Μακρόν ότι τα συμβατικά υποβρύχια δεν καλύπτουν πλέον τις ανάγκες της Αυστραλίας.

«Ήμουν πολύ ξεκάθαρος ότι αυτό που επρόκειτο να μας παρασχεθεί δεν επρόκειτο να ανταποκριθεί στα στρατηγικά μας συμφέροντα, και υπήρχε ακόμα μια διαδικασία στην οποία είχαμε εμπλακεί, και με την οποία ασχοληθήκαμε στη συνέχεια, τους μήνες που ακολούθησαν. Και στη συνέχεια επικοινωνήσαμε σε αυτόν (τον Μακρόν) την τελική μας απόφαση», είπε ο Μόρισον.

Ο Μόρισον επανέλαβε ότι η απόκτηση τουλάχιστον οκτώ πυρηνικών υποβρυχίων σε μια νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν προτιμότερη από τη συμφωνία του 2016 με τη Γαλλία.

«Η αυστραλιανή κυβέρνηση το διασφάλισε αυτό, κάτι που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει εδώ και 50 χρόνια, και αυτό μας κάνει να μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας στο μέλλον. Επομένως, δεν ζητώ συγγνώμη που έφερα το σωστό αποτέλεσμα για την Αυστραλία. Και εμείς γνωρίζαμε οτι θα ήταν μια δύσκολη απόφαση».

Ερωτηθείς για το πώς θα προχωρήσει η κυβέρνησή του με τη Γαλλία, ο Μόρισον είπε ότι η κυβέρνησή του έχει αρχίσει να διορθώνει τις διμερείς σχέσεις με έργα κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα στον Ινδο-Ειρηνικό, αλλά παραδέχτηκε ότι «αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο».

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι θεωρούσε πως η η Γαλλία έχει ενημερωθεί για την ακύρωση της σύμβασης πριν ανακοινωθεί το σύμφωνο AUKUS, προσθέτοντας ότι ο χειρισμός της νέας συμφωνίας ήταν αδέξιος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Θα δούμε πάνω από 5.500 κρούσματα» - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί

Φρίκη στην Ιαπωνία: Αυτός είναι ο «Τζόκερ» που αιματοκύλησε τρένο στο Τόκυο

The Voice: Η όμορφη αστυνομικός που εμφανίστηκε στο σόου – «Θέλετε να με συλλάβετε;» (videos)