ΚΟΣΜΟΣ

Δρούγος στο Newsbomb.gr για την παραίτηση Ζάεφ: Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στα Σκόπια

Δρούγος στο Newsbomb.gr για την παραίτηση Ζάεφ: Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στα Σκόπια
AP Photo

Για την κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Σκόπια μετά την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα, την περίπτωση των πρόωρων εκλογών και τον ρόλο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ γράφει ο Διεθνολόγος Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Διεθνολόγος - Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Το εκλογικό αποτέλεσμα του επαναληπτικό γύρου των δημοτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία ήταν συντριπτικό για τον Σκοπιανό πρωθυπουργό και την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση της οπαίας ηγείται τα τελευταία χρόνια. Το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ έχασε τους δήμους των Σκοπίων, των προαστείων της πρωτεύουσας (πχ Αρατσίνοβο) την Γευγελή, την Μπίτολα/Μοναστήρι, την Στίπ , το Πρέλεπ, την Οχρίδα κα ενώ το συνεργαζόμενο στον κυβερνητικό συνασπισμό Αλβανόφωνο κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, και του υπουργού εξωτερικών Οσμάνι έχασε το Τέτοβο (προπύργιο του Αλβανικού εθνικισμού και της αντίστασης του 2001), ενώ υπερίσχυσαν στις δημοτικές εκλογές, το εθνικιστικό VMRO -DPMNE του Κρίστο Μίτσκοσκι, ανεξάρτητοι υποψήφιοι, ως και εκπρόσωποι από τα δύο μικρότερα αντιπολιτευόμενα Αλβανόφωνα κόμματα.

Τα αποτελέσματα εξέπληξαν ορισμένους ισχυρούς παράγοντες στην Αλβανία, στο Κόσοβο, αλλά και σε αρκετές δυτικές πρωτεύουσες. Οι λόγοι της σημαντικής εκλογικής υποχώρησης του Ζάεφ ήταν η προβληματική οικονομία που έχει χειροτερεύσει λόγω της COVID-19, η χρονική οπισθοδρόμηση στο να προωθηθεί η διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων την ΕΕ, η διαφθορά ορισμένων στελεχών των κυβερνητικών κομμάτων σε Σκόπια και Τέτοβο, ενώ οι εθνικιστές έχουν καταφέρει σε υπολογίσιμες περιοχές της χώρας να 'περάσουν' την δική τους ατζέντα του σκληροπυρηνικού «Μακεδονισμού».

Η αντιπαράθεση της χώρας με την γειτονική Βουλγαρία σχετικά με τα θέματα γλώσσας, ταυτότητας, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ζητήματα, έχει προκαλέσει προβλήματα στον Ζάεφ, ενώ υπάρχουν στα δυτικά της χώρας ισχυρότατοι Αλβανογενείς πυρήνες που ενισχύουν τις πάντοτε σημαντικές «τάσεις» Παναλβανικής σύγκλισης (πχ σε Ντεμπάρ, Γκόστιβαρ κα). Η περίπτωση της Βουλγαρίας έχει εμποδίσει την ενίσχυση της διαδικασίας προς την ΕΕ, ενώ γνωστοί φιλο-ρωσικοί κύκλοι, μέσω υβριδικών ενεργειών έχουν προκαλέσει φθορά στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι διμερείς επιτροπές για τα ιστορικά και πολιτιστικά βιβλία της Σόφιας και των Σκοπίων, σε συνδυασμό με εκατέρωθεν εκδόσεις της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, έχουν ενδυναμώσει την κατά του Ζάεφ θέση, που προωθεί η Βουλγαρική πλευρά, (πχ ιστορικές διαφορές που συντηρούνται και επιβιώνουν αναφορικά με τον ξεσηκωμό του Κρούσεβο του 1903, την πατρότητα των κομιτατζήδων και επαναστατών Ντάμε Γκρούεφ, Γκότσε Ντέλτσεφ, Άντον Ντιμιτρώφ, Κρίστο Τατάρτσεφ κα)

Πάντως πανσλαβικοί και άλλοι παράγοντες ασκούν δριμεία κριτική στην έντονα φιλοδυτική θέση της σκοπιανής κυβέρνησης, ενώ επικρίνονται υπουργοί της για πολυδιάστατη υποστήριξη προς αμερικανικές και νατοϊκές θέσεις. Συσσωρευτικά όλα τα παραπάνω το τελευταίο εξάμηνο, αποδυνάμωσαν την κυβέρνηση, αν και πολλοί φιλοκυβερνητικοί βουλευτές τόνισαν ότι η ήττα ήταν σε δημοτικές εκλογές και όχι σε βουλευτικέ , οπότε η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει για άλλα δυο και πλέον χρόνια να βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας. Σημειώνεται ότι οι 62 βουλευτές επί του συνόλου των 120, επί του παρόντος υποστηρίζουν την κυβέρνηση Ζάεφ-Αχμέτι.

Την ίδια στιγμή σοβεί βαριά πολιτική και διαχρονική κυβερνητική κρίση στην Βουλγαρία, με διαδοχικές εκλογές που δεν συγκλίνουν τα αποτελέσματά τους στην σύσταση κάποιας «ανθεκτικής» κυβέρνησης. Γνωστοί πολιτικοί στην Βουλγαρία, όπως ο πρώην υπουργός άμυνας Κρασμίρ Καρακατσάνωφ, έχουν ισχυρή κάλυψη και προβάλουν την καταγωγή ως και τον Βουλγαρισμό των Σκοπιανών.

Πρώτο: Οι Ευρωπαίοι, το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί δεν θέλουν πρόωρες εκλογές στον βόρειο γείτονα της Ελλάδος γιατί η επικράτηση του εθνικιστικού VMRO (έχει πολύ στενές σχέσεις με την Μόσχα και την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία) θα προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στο εσωτερικό της χώρας. Ήδη Αμερικανοί διπλωμάτες και στρατιωτικοί στα Σκόπια έχουν πολλές επαφές με τους συνεργάτες των Ζάεφ και Αχμέτι για την διατήρηση του κυβερνητικού σχήματος. Τυχόν διάλυσή του κυβερνητικού συνασπισμού θα έχει επιπτώσεις στο Κόσοβο, στο Μαυροβούνιο, στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη (η κατάσταση εκεί χειροτερεύει και το πλαίσιο DAYTON είναι πιθανό να μην αντέξει...), αλλά και στη Σερβία (αφού σε όλα αυτά τα κράτη η Μόσχα υποστηρίζει γνωστά αντιδυτικά στελέχη και πολιτικές οντότητες).

Εκτιμάται ότι - αν ο Ζάεφ δεν επανακάμψει ή δεν πρόκειται για κάποιας μορφής πολιτικό ελιγμό - ένα ισχυρό πολιτικά πρόσωπο από το κόμμα του, όπως η υπουργός άμυνας και εκλεκτή των Αμερικανών Ρουντμίλα Σεκερίνσκα, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την πρωθυπουργία με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ, του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ, ως και άλλων παραγόντων - γνωστών ΜΚΟ με παγκόσμια εμβέλεια. Δυο άλλες επιλογές είναι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Νικολά Ντιμιτρόφ ή του υπουργού εσωτερικών Σπασόφσκι.

Δεύτερο: Η τυχόν επιστροφή του VMRO στην εξουσία θα προκαλέσει πολλές και εσωτερικές εντάσεις στα Σκόπια, αφού λογικά θα γυρίσει στην χώρα του ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι από την Βουδαπέστη, όπου ζει αυτοεξόριστος και προστατευόμενος του Μαγυάρου πρωθυπουργού Όρμπαν. Επειδή η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια είναι οριακή, και οι Αμερικανοί «χτίζουν» στρατιωτικές βάσεις από την Αδριατική μέχρι την Μαύρη Θάλασσα και από τον Δούναβη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, δεν επιθυμούν εσωτερική αναστάτωση σε κράτη της νότιας Ευρώπης. Συνεπώς τα περί πρόωρων εκλογών και ανατρεπτικών τάσεων στο εσωτερικό των συγκυβερνώντων κομμάτων έντονα απορρίπτονται. Στα Σκόπια η τυχόν επιστροφή του Γκρουέφσκι, που διέφυγε με παράνομο τρόπο και σχέδιο μέσω Αλβανίας, και Σερβίας προς την Ουγγαρία είναι ιδιαίτερα λεπτεπίλεπτη υπόθεση και θα ανοίξει πληγές, που δεν επιθυμούν οι δυτικοί.

Τρίτο: Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί, αφού η Βόρεια Μακεδονία ανήκει πλέον στο ΝΑΤΟ, και στους ευρύτερους σχεδιασμούς, ενώ η αμερικανική πλευρά με υπογραφή/εκτελεστική οδηγία Μπάιντεν) υποστηρίζει ότι όλες οι διακρατικές συμφωνίες για θέματα νότια του Δούναβη (Ντέητον-Οχρίδα-Κουμάνοβο-Πρέσπες κα) ισχύουν και τυχόν ανατροπή των ισχυόντων είναι απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Από δικής μας πλευράς η Ελλάδα - παρά τα όποια αρνητικά της συμφωνίας - σέβεται την υπογραφή της και ακόμα και στην περίπτωση έλευσης του VMRO στην εξουσία, είναι βέβαιο ότι θα λάβουν χώρα «ρυθμίσεις» και η συμφωνία θα εξακολουθήσει να ισχύει κανονικά.

Αυτά που ισχυρίζονται κάποιοι ακραίοι κύκλοι και στις δυο χώρες είναι ανυπόστατα και «ευσεβείς πόθοι» (ότι δηλαδή θα καταρρεύσει η συμφωνία λόγω κυβερνητικής κρίσης) Τα Βαλκάνια έχουν αρκετά προβλήματα και εν όψει πιθανών πολύ αρνητικών εξελίξεων σε Ουκρανία - Μαύρη Θάλασσα, το σύνολο του Ευρωατλαντικού κόσμου δεν επιθυμεί νέες αιμορραγίες στην περιοχή. Επίσης η Ελλάδα έχει σημαντικό και ουσιώδη συμμαχικό ρόλο στην κάλυψη και επιτήρηση του Σκοπιανού εναερίου χώρου με αεροσκάφη μας (από διάφορες Πτέρυγες Μάχης της Πολεμικής μας Αεροπορίας). Άλλωστε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας στην κοινή συνέντευξη Τύπου πρόσφατα με τον Σέρβο ομόλογό του τόνισε τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών, που δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από αλλαγές κυβερνήσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Λάσκος - Η επιθυμία της οικογένειάς του (pics)

Καιρός - Αρναούτογλου: Έρχεται ψυχρή εισβολή στην Ευρώπη - Θα επηρεάσει τη χώρα μας; (vid)

Τουρκία: Θα «ρίξει» τον Ερντογάν η παραπαίουσα οικονομία μετά από 19 χρόνια;