ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση των φόρων για τους πλούσιους ζήτησε ο Ομπάμα

Αύξηση των φόρων για τους πλούσιους ζήτησε ο Ομπάμα

Άδικο χαρακτήρισε το φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, που ζήτησε να αυξηθούν οι φόροι για τους πλούσιους.

Λόγω του φορολογικού συστήματος, τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος, δισεκατομμυριούχοι όπως ο Γουόρεν Μπάφετ και ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς πληρώνουν μικρότερο ποσοστό φόρου από τις γραμματείς τους, την ώρα που οι πιο πλούσιοι αμερικανοί πληρώνουν τους χαμηλότερους φόρους εδώ και 50 χρόνια.

«Δεν είναι δίκαιο. Δεν έχει νόημα» επισήμανε ο Ομπάμα, στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε μειώσεις στους φόρους των πιο πλούσιων Αμερικανών, όπως εγώ, ο Γουόρεν Μπάφετ ή ο Μπιλ Γκέιτς, σε ανθρώπους που δεν έχουν το ανάγκη και δεν το έχουν ζητήσει ποτέ; 'Η θέλουμε να εξακολουθήσουμε να επενδύουμε σε πράγματα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας και μας διατηρούν ασφαλείς;» ήταν το δίλημμα που έθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο πριν το Κογκρέσο εξετάσει μια πρόταση, σύμφωνα με την οποία η φορολογία θα αυξηθεί για όσους έχουν εισόδημα άνω του 1 εκατ. ευρώ ετησίως και θα διατηρηθεί για όσους κερδίζουν λιγότερα από 250.000 ευρώ το χρόνο.

Μάλιστα, ο Ομπάμα ζήτησε από τους αμερικανούς να επικοινωνήσουν με κάθε τρόπο με τους γερουσιαστές τους ζητώντας να σταματήσουν οι μειώσει φόρων για όσους δεν το έχουν ανάγκη.