ΚΟΣΜΟΣ

COP26: Οι δεσμεύσεις των χωρών για την αύξηση της θερμοκρασίας δεν αλλάζουν τα δεδομένα

COP26: Οι δεσμεύσεις των χωρών για την αύξηση της θερμοκρασίας δεν αλλάζουν τα δεδομένα
Οι τρέχουσες δεσμεύσεις 152 χωρών αντιπροσωπεύουν το 88% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
AP

Οι νέες δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κλίμα εξακολουθούν να οδηγούν σε μια αύξηση 2,7 βαθμών Κελσίου, στην καλύτερη περίπτωση 2,1 βαθμών Κελσίου, λαμβάνοντας υπόψη τις υποσχέσεις για ουδετερότητα άνθρακα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα στη διάρκεια της COP26.

Η ετήσια έκθεση αναφοράς του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (PNUE) που δημοσιοποιήθηκε ακριβώς πριν από την έναρξη της διάσκεψης για το κλίμα στη Γλασκώβη προειδοποιούσε για μια "καταστροφική" αύξηση 2,7 βαθμών Κελσίου, ή 2,2 βαθμών Κελσίου αν προστεθούν οι στόχοι για ουδετερότητα άνθρακα μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα.

Με τις δεσμεύσεις στη διάρκεια της COP και αμέσως πριν 33 νέων χωρών, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Αργεντινή και κυρίως η Ινδία που ενίσχυσε τους στόχους της για μείωση των εκπομπών για το 2030 και ανακοίνωσε την ουδετερότητα άνθρακα για το 2070, οι προβλέψεις αυτές δεν αλλάζουν στο ελάχιστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Οι τρέχουσες δεσμεύσεις 152 χωρών που αντιπροσωπεύουν το 88% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου επιτρέπουν ως εκ τούτου να μειωθούν οι εκπομπές κατά 4,8 γιγατόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα επιπλέον έως το 2030, έναντι 0,7 γιγατόνων κατά την προηγούμενη εκτίμηση. Η βελτίωση συνδέεται κυρίως με τους νέους στόχους για το 2030 της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας, σύμφωνα με το PNUE.

Όσον αφορά την πορεία της θερμοκρασίας, ο κόσμος εξακολουθεί να κατευθύνεται προς τους +2,7 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, μακράν των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού να περιοριστεί η υπερθέρμανση πολύ πιο κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, 1,5 βαθμό Κελσίου αν είναι δυνατόν, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Προσθέτοντας τις νέες υποσχέσεις για ουδετερότητα άνθρακα, η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να περιοριστεί στους 2,1 βαθμούς Κελσίου δηλ. 0,1 βαθμό Κελσίου καλύτερα από την προηγούμενη εκτίμηση.

Όμως "με δεδομένη την έλλειψη διαφάνειας των υποσχέσεων για ουδετερότητα άνθρακα, της απουσίας μηχανισμού λογοδοσίας και συστήματος επαλήθευσης, και λόγω του γεγονότος ότι πολύ λίγες δεσμεύσεις για το 2030 θέτουν ξεκάθαρα τις χώρες σε έναν δρόμο προς την ουδετερότητα άνθρακα, η επίτευξη αυτών των στόχων ουδετερότητας άνθρακα παραμένει αβέβαιη", σχολιάζει το PNUE.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Έρχονται αλλαγές στον τρόπο που ψωνίζουμε στα σούπερ μάρκετ

Σεμίνα Διγενή: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις της για τον Φιλιππίδη

Δίκυκλα από 100 ευρώ: Πώς θα τα αποκτήσετε - Δείτε όλη τη λίστα με τα οχήματα και τις τιμές