ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες να εμφανίζονται σε δραματικές τηλεοπτικές σειρές

Γυναίκα στο Αφγανιστάν ποζάρει στο φακό
Γυναίκα στο Αφγανιστάν ποζάρει στο φακό
ΑΡ

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν απαγορεύεται πλέον να εμφανίζονται σε δραματικές σειρές στην τηλεόραση, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που επέβαλε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές των Ταλιμπάν απαγορεύουν επίσης στις γυναίκες παρουσιάστριες να εμφανίζονται στην τηλεόραση χωρίς μαντίλα. Οι οδηγίες δεν αναφέρουν ποιο είδος κάλυψης οφείλουν να χρησιμοποιούν, είναι ασαφείς και υπόκεινται σε ερμηνείες. Τα αφγανικά τηλεοπτικά κανάλια, προβάλλουν κυρίως ξένα δράματα με πρωταγωνιστές γυναικείους χαρακτήρες.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στα μέσα Αυγούστου και πολλοί φοβούνται ότι σταδιακά επιβάλλουν σκληρούς περιορισμούς.

Η τελευταία σειρά οδηγιών των Ταλιμπάν, που έχουν εκδοθεί στα αφγανικά τηλεοπτικά κανάλια, περιλαμβάνει οκτώ νέους κανόνες. Αρχικά απαγορεύονται οι ταινίες, που θεωρούνται αντίθετες με τις αρχές του νόμου της Σαρία -ή του ισλαμικού νόμου- και των αφγανικών αξιών, ενώ απαγορεύεται να απεικονίζονται ιδιαίτερα μέρη του σώματος των ανδρών.

Επίσης, απαγορεύονται οι κωμωδίες και η ψυχαγωγία, που προσβάλλει τη θρησκεία ή μπορεί να θεωρηθεί προσβλητική για τους Αφγανούς. Οι Ταλιμπάν διέταξαν επίσης πως δεν πρέπει να μεταδίδονται ξένες ταινίες που προωθούν ξένες πολιτιστικές αξίες.

Η εξτρεμιστική ισλαμιστική ομάδα, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων, έδωσε αμέσως οδηγίες στα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες να μείνουν σπίτι και να απέχουν από το σχολείο.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησής τους στη δεκαετία του 1990, οι γυναίκες είχαν αποκλειστεί από την εκπαίδευση και τον χώρο εργασίας. Ωστόσο, με την επάνοδό τους οι ηγέτες των Ταλιμπάν επιχειρούν να δείξουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο, προς το παρόν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά

Νέα μέτρα: Κλειστοί χώροι τριών ταχυτήτων από σήμερα και... 15 ημέρες προθεσμία για το plan B

Σφίγγει ο κλοιός για τον ηθοποιό Λ.Φ. που καταγγέλλεται για βιασμό - Τι υποστηρίζει