ΚΟΣΜΟΣ

Η «παντομίμα» Μπάιντεν και η αντίδραση Πούτιν στην ψυχροπολεμικού κλίματος τηλεδιάσκεψη

Τζο Μπάιντεν Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Τζο Μπάιντεν προδώθηκε από την τεχνολογία στην αρχή της τηλεδιάσκεψής του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
AP PHOTO

Ο Τζο Μπάιντεν προδόθηκε από την τεχνολογία στην αρχή της τηλεδιάσκεψής του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Με τεχνολογικά προβλήματα τα οποία υποχρέωσαν τον Τζο Μπάιντεν να καταφύγει στην… παντομίμα προκειμένου να συνεννοηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη των ηγετών ΗΠΑ-Ρωσίας το βράδυ της Τρίτης.

Στο βίντεο φαίνεται ο Τζο Μπάιντεν να απευθύνεται στον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρώσο πρόεδρο, όμως, να μην ακούει τίποτα καθώς το μικρόφωνο του προέδρου των ΗΠΑ ήταν κλειστό.

Όπως ήταν φυσικό το ενσταντανέ αυτό προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα ρωσικά ΜΜΕ καθώς ο Μπάιντεν φαινόταν να κουνάει τα χείλη του χωρίς να ακούγεται τίποτα πριν να καταφύγει σε χειρονομίες για να δείξει ότι ξεκινά τη συζήτηση με χαιρετισμό προς τον Πούτιν.

«Καλώς όρισες πρόεδρε» ακούγεται να λέει ο Πούτιν προς τον Μπάιντεν με τη βοήθεια μεταφραστή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ακούγεται δευτερόλεπτα αργότερα να λέει «να, τα κατάφερα» πατώντας το κουμπί για να μιλήσει στον ομόλογό του της Ρωσίας.

«Γειά σου, χα χα χα, χαίρομαι που σε βλέπω ξανά» ακούγεται στη συνέχεια να λέει ο Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να απαντά «καλό απόγευμα».

«Την τελευταία φορά δυστυχώς δεν καταφέραμε να συναντηθούμε στη σύνοδο των G20. Ελπίζω την επόμενη φορά η συνάντησή μας να γίνει δια ζώσης» πρόσθεσε ο Μπάιντεν πριν οι κάμερες να κλείσουν και οι ηγέτες Ρωσίας και ΗΠΑ να μιλήσουν για συνολικά δύο ώρες.

Η αποτίμηση των ΗΠΑ για την τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Πούτιν

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έδωσε «υποσχέσεις» ούτε έκανε «παραχωρήσεις» απέναντι στα αιτήματα του Ρώσου ομολόγου του, ο οποίος ήθελε κυρίως να κλείσει το ΝΑΤΟ την πόρτα του στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη δίωρη βιντεοκλήση μεταξύ του Μπάιντεν και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να μπορεί «να επιλέξει ελεύθερα» με ποιον θα συνεργαστεί, ανέφερε ο Σάλιβαν προειδοποιώντας ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream-2 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «μοχλός» για να αποτραπεί μια επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Σε ό,τι αφορά τον Nord Stream-2, το γεγονός είναι ότι δεν ρέει επί του παρόντος φυσικό αέριο από τον αγωγό, που σημαίνει ότι δεν λειτουργεί, που σημαίνει ότι δεν είναι μοχλός πίεσης του Πούτιν. Πράγματι, είναι ένας μοχλός για τη Δύση, επειδή αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να δει να ρέει φυσικό αέριο σε αυτόν τον αγωγό, ίσως δεν θέλει να αναλάβει το ρίσκο να εισβάλει στην Ουκρανία», σχολίασε.

Ο Σάλιβαν επισήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν έχει λάβει κάποια απόφαση αναφορικά με την Ουκρανία. «Αυτό που έκανε σήμερα ο Μπάιντεν ήταν να του παρουσιάσει ξεκάθαρα τις συνέπειες, εάν επιλέξει» την κλιμάκωση, πρόσθεσε. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι στην περίπτωση μιας εισβολής, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα παράσχουν αμυντική βοήθεια στο Κίεβο και θα απαντήσουν με «ισχυρές οικονομικές κυρώσεις».

Η Ουάσινγκτον θα εξετάσει επίσης την πιθανότητα παροχής βοήθειας στους εταίρους της στο ανατολικό μέτωπο, στην περίπτωση μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η αποτίμηση της Ρωσίας για την τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Πούτιν

«Εγγυήσεις» για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διώρη συνομιλία που είχαν όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Το ΝΑΤΟ κάνει επικίνδυνες απόπειρες να χρησιμοποιήσει το ουκρανικό έδαφος και να αναπτύξει το στρατιωτικό δυναμικό του στα σύνορά μας, για αυτό η Ρωσία ενδιαφέρεται σοβαρά να λάβει ασφαλείς εγγυήσεις που θα αποκλείουν τη διεύρυνση» του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Μόσχα χαρακτήρισε «ειλικρινή και επαγγελματική» την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο προέδρων οι οποίοι «λαμβάνοντας υπόψη την ειδική ευθύνη τους για τη διατήρηση της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας (…) θα συνεχίσουν τον διάλογο και τις αναγκαίες επαφές».

Ο Μπάιντεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, αναφέρθηκε στις «υποτιθέμενα απειλητικές κινήσεις των Ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία» και περιέγραψε τις κυρώσεις που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν στην περίπτωση που κλιμακωθεί η κατάσταση, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για τις «προκλητικές ενέργειες» του Κιέβου στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Και οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι η συνεργασία των χωρών τους δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και ο Πούτιν πρότεινε στον Μπάιντεν να αρθούν οι περιορισμοί στη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών τους. Αναφέρθηκαν επίσης στη συμμαχία τους κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τόνισαν ότι οι θυσίες που έγιναν τότε δεν πρέπει να ξεχαστούν και εκείνη η σχέση θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για την οικοδόμηση των επαφών τους.

Μπάιντεν και Πούτιν εξέφρασαν τέλος την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που ξανάρχισαν στη Βιέννη στα τέλη Νοεμβρίου, θα οδηγήσουν σε λύσεις αποδεκτές από όλους.

Με πληροφορίες από New York Post και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Rafale: Αντίστροφη μέτρηση! Πότε έρχονται Ελλάδα – Πώς η Ελλάδα εκτόξευσε τις πωλήσεις του μαχητικού

Πώς ο κορονοϊός «πλήγωσε» το σώμα του ανθρώπου: Τριχόπτωση, ξηροφθαλμία και προβλήματα στην καρδιά

Αργίες 2022: Δείτε όλες τις ημερομηνίες και τα τριήμερα της νέας χρονιάς