ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Χαλάρωση των μέτρων για όσους έχουν κάνει ενισχυτική δόση σχεδιάσει η κυβέρνηση

Γερμανία: Χαλάρωση των μέτρων για όσους έχουν κάνει ενισχυτική δόση σχεδιάσει η κυβέρνηση
Νέα χαλάρωση μέτρων στη Γερμανία
AP IMAGES

Γερμανία: Η πρόταση αυτή έχει στόχο να ενθαρρύνει τον κόσμο να κάνει αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της COVID-19 

Ο νέος υπουργός Υγείας της Γερμανίας θέλει να εξαιρεθούν αυτοί που έχουν κάνει ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της COVID-19 από την υποχρέωση να υποβάλλονται σε τεστ για τον νέο κορονοϊό προτού εισέλθουν σε εγκαταστάσεις αναψυχής, σύμφωνα με έγγραφο που συνέταξε το υπουργείο του.

Η πρόταση αυτή, η οποία θα συζητηθεί από τον υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ και τους υπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων σήμερα, έχει στόχο να ενθαρρύνει τον κόσμο να κάνει αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της COVID-19 και να ανακουφίσει τις δυνατότητες παροχής διαγνωστικών εξετάσεων.

Ωστόσο η επίδειξη αρνητικού τεστ θα εξακολουθήσει να αποτελεί προϋπόθεση για την είσοδο στα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας ώστε να συμβάλλει στην προστασία των πιο ευάλωτων ανθρώπων, σύμφωνα με το προσχέδιο αυτό του υπουργείου Υγείας, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Το 69,9% του πληθυσμού έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 και το 23,8% έχει λάβει ενισχυτική δόση.

Σήμερα αυτοί που έχουν κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου ή έχουν αναρρώσει από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός υποχρεούνται να δείχνουν αρνητικό τεστ COVID-19 για να μπορούν να μπουν σε μέρη στα οποία είναι υψηλότερος ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό, όπως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ή οι ντισκοτέκ.

«Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η ενισχυτική δόση μειώνει και τον κίνδυνο μόλυνσης και τον κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης (του ιού). Επιπροσθέτως, η άρση της υποχρέωσης υποβολής σε τεστ θα μπορούσε να ανακουφίσει τις υπερφορτωμένες δυνατότητες παροχής διαγνωστικών εξετάσεων», προστίθεται στο προσχέδιο, το οποίο κατήρτισε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με τα υπουργεία των κρατιδίων.

Όπως κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία καταβάλλει προσπάθειες να αναχαιτίσει ένα τέταρτο κύμα του νέου κορονοϊού. Σε 473 ανέρχονται οι θάνατοι σε ένα 24ωρο από την COVID-19 που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε επίσης σήμερα 30.823 νέα κρούσματα, αν και ο δείκτης επίπτωσης επτά ημερών μειώθηκε σε 375,0 ανά 100.000 ανθρώπους από 389,2 που ήταν χθες, Δευτέρα.

Στο έγγραφο αυτό υπάρχει επίσης πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι ταξιδιώτες που είχαν βρεθεί σε «περιοχή παραλλαγής του ιού» 10 ημέρες πριν από την άφιξή τους στη Γερμανία θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ πριν από την αναχώρησή τους και να κάνουν κι άλλο τεστ PCR κατά την άφιξή τους στη Γερμανία στο αεροδρόμιο.

«Οι άνθρωποι οι οποίοι φτάνουν (στη χώρα) θα πρέπει να μπαίνουν αμέσως σε καραντίνα έως ότου είναι διαθέσιμο το αποτέλεσμα», επισημαίνεται επίσης στο προσχέδιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στις Σέρρες - Νεκρός 40χρονος από πυρκαγιά σε διαμέρισμα

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Νέα καταγγελία σε βάρος του από τραγουδίστρια

Οικογενειακή τραγωδία στο Κιλκίς: Πατέρας σκότωσε τον γιο του με καραμπίνα

Η πρώτη ανακοίνωση του Παναγιωτόπουλου μετά τις καταγγελίες: «Ζητώ συγγνώμη»