ΚΟΣΜΟΣ

Η καταδίκη για κατασκοπεία στη Ρόδο προκάλεσε πανικό στην Τουρκία: Η προκλητική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Τουρκία καταδίκη κατασκοπεία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προχώρησε σε μια προκλητική ανακοίνωση μετά την καταδίκη του γραμματέα του τουρκικού προξενείου για κατασκοπεία

Τουρκία: Το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος προχώρησε σε μια προκλητική ανακοίνωση μετά την καταδίκη του γραμματέα του τουρκικού προξενείου για κατασκοπεία

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία παρά το βεβαρυμένο ιστορικό της επιχειρεί να κάνει και μαθήματα δημοκρατίας, προκάλεσε η απόφαση του δικαστηρίου να καταδικάσει τους δύο κατηγορούμενους για την υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο.

«Καταδικάζουμε την βαριά καταδίκη σε φυλάκιση 5 ετών που ανακοινώθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου στον γραμματέα του τουρκικού προξενείου στο νησί για την υποτιθέμενη κατασκοπεία» ξεκινά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η Άγκυρα στην ανακοίνωση της υποστηρίζει, δε, ότι υπήρξαν «αβάσιμες αναφορές» στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μετά τη σύλληψη του γραμματέα του τουρκικού προξενείου τον Δεκέμβριο του 2020 «με στόχο να ασκηθεί πίεση στην κοινή γνώμη και την Δικαιοσύνη»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σχολιάζει και όσα έγιναν στην τριήμερη δίκη στη Ρόδο αναφέροντας ότι «παραβιάστηκαν όλες οι αρχές του δικαίου τόσο του διεθνούς όσο και του ιδιωτικου. Παραβιάστηκε ακόμα και το δικαίωμα στην υπεράσπιση λόγω των προανακριτικών παραβάσεων. Ο εισαγγελέας και τα μέλη του δικαστηρίου λειτούργησαν με προκατάληψη».

Επιχειρώντας να κάνει, μάλιστα, και μαθήματα δημοσιογραφίας το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «η δημοσίευση της απόφασης στον ελληνικό Τύπο πριν να ανακοινωθεί από το δικαστήριο αποδεικνύει για άλλη μια φορά τις παραβιάσεις της διαδικασίας» ενώ η ανακοίνωση καταλήγει ότι «θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα που προβλέπονται από το ελληνικό και διεθνές δίκαιο για να προστατευτούν τα δικαιώματα του προσωπικού μας».

Κατασκοπεία στη Ρόδο: Ένοχοι ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου και ο πρώην μάγειρας πλοίου

Ομόφωνα ένοχοι για κατασκοπεία κρίθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (15/12) από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι που συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο στη χώρα μας.

Πρόκειται για τον 36χρονο γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και τον 53χρονο μάγειρα πλοίου, οι οποίοι κατηγορούνταν για τρία αδικήματα:

  • Υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση,
  • Παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση,
  • Κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους.

Το δικαστήριο με ομόφωνη απόφασή του, τους έκρινε ένοχους μόνο για την 3η κατηγορία, κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, και τους απάλλαξε για τα αλλά δυο αδικήματα που τους βάραιναν.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης, ζήτησαν να αναγνωριστούν στους δυο κατηγορούμενους τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς ενώ η εισαγγελέας της έδρας στην πρότασή της ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μόνο για τον 53χρονο μάγειρα αιτιολογώντας την πρότασή της. Τελικά το δικαστήριο αναγνώρισε και στους δυο κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και επέβαλε 5 χρόνια κάθειρξη για τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου και 4 χρόνια φυλάκιση για τον μάγειρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ Research: Ανατροπή – Μπαίνει σφήνα ο Ανδρουλάκης σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Κορονοϊός: Ανησυχία για Χριστούγεννα και Όμικρον – Τι εξετάζεται αν επιδεινωθεί η κατάσταση

Πώς κόλλησε κορονοϊό ο Γιώργος Τράγκας; Όλη η αλήθεια