ΚΟΣΜΟΣ

Oxfam: Η περιουσία των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο διπλασιάστηκε στην πανδημία

Διαδηλωτές της Oxfam
Διαδηλωτές της Oxfam
ΑΡ

Η πανδημία έχει κάνει τους πλούσιους αυτού του κόσμου πολύ πλουσιότερους, αλλά οδήγησε περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam.

Μεγάλη εισοδηματική ψαλίδα και τεράστιες ανισότητες που γιγαντώθηκαν εν μέσω πανδημίας, αποκαλύπτει νέα έκθεση της οργάνωσης Oxfam. Τα χαμηλότερα εισοδήματα για τους φτωχότερους του κόσμου συνέβαλαν στο θάνατο 21.000 ανθρώπων κάθε μέρα, υποστηρίζει η μελέτη

Την ίδια στιγμή οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου υπερδιπλασίασαν τη συλλογική τους περιουσία από τον Μάρτιο του 2020, ανέφερε η Oxfam που δημοσιεύει συνήθως μια έκθεση για την παγκόσμια ανισότητα την περίοδο της έναρξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Το οικονομικό φόρουμ στο Νταβός

Στο ετήσιο ραντεβού στο θέρετρο της Ελβετίας, δίνουν το παρών χιλιάδες πολιτικοί ηγέτες, επιχειρηματίες διασημότητες, ακτιβιστές, οικονομολόγοι και δημοσιογράφοι να για συζητήσεις, πάρτι και...λόμπινγκ

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ωστόσο, η συνάντηση -που έχει προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα- θα είναι διαδικτυακή, καθώς η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον άλλαξε τα σχέδια για την επιστροφή σε μια εκδήλωση δια ζώσης. Οι συζητήσεις αυτής της εβδομάδας θα εστιάσουν στην πιθανή μελλοντική πορεία της πανδημίας, την ισότητα των εμβολίων και την ενεργειακή μετάβαση.

Ο Danny Sriskandarajah, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam Βρετανίας, εξηγεί οτι η φιλανθρωπική οργάνωση δημοσιεύει την έκθεση κάθε χρόνο ώστε να συμπίπτει με την έναρξη του Νταβός για να προσελκύσει την προσοχή των οικονομικών, επιχειρηματικών και πολιτικών ελίτ.

«Φέτος, αυτό που συμβαίνει είναι εξωφρενικό», είπε. «Σχεδόν κάθε μέρα δημιουργείται ένας νέος δισεκατομμυριούχος κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, εν τω μεταξύ το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση λόγω των lockdown, του χαμηλότερου διεθνούς εμπορίου, του πλήγματος που υπέστη ο παγκόσμιος τουρισμός, και ως αποτέλεσμα αυτού, 160 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι έχουν οδηγηθεί στη φτώχεια». «Κάτι είναι βαθιά ελαττωματικό με το οικονομικό μας σύστημα», πρόσθεσε.

Οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes που επικαλείται η φιλανθρωπική οργάνωση, οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου είναι οι: Eλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος, Μπερνάρ Αρνό και οικογένεια, Μπιλ Γκέιτς, Λάρι Έλισον, Λάρι Πέιτζ, Σεργκέι Μπριν, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Στιβ Μπάλμερ και Ουόρεν Μπάφετ.

O Mπιλ ΓκέιτςΑ.Ρ

Ενώ συλλογικά η περιουσία τους αυξήθηκε από 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, υπάρχει σημαντική διακύμανση μεταξύ τους, με την περιουσία του κ. Μασκ να αυξάνεται κατά περισσότερο από 1.000%, ενώ του κ. Γκέιτς να μεγαλώνει...μόλις κατά 30%.

Πώς επεξεργάζεται η Oxfam τα στοιχεία;

Η έκθεση της Oxfam βασίζεται σε δεδομένα από τη λίστα δισεκατομμυριούχων Forbes και την ετήσια έκθεση Credit Suisse Global Wealth, η οποία δίνει την κατανομή του παγκόσμιου πλούτου από το 2000. Η έρευνα του Forbes χρησιμοποιεί την αξία των περιουσιακών στοιχείων ενός ατόμου, κυρίως περιουσίας και γης, μείον τα χρέη, για να καθορίσει τι «κατέχει». Τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν μισθούς ή εισόδημα.

Η μεθοδολογία έχει επικριθεί στο παρελθόν καθώς σημαίνει ότι ένας φοιτητής με υψηλά χρέη, αλλά με υψηλές μελλοντικές δυνατότητες κερδών, για παράδειγμα, θα θεωρούνταν φτωχός σύμφωνα με τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται.

Διαδηλωτές της Oxfam στη Σύνοδο για το Κλίμα στη ΓλασκώβηΑ.Ρ

Η Oxfam λέει επίσης ότι λόγω του γεγονότος ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει προσαρμόσει τα στοιχεία με βάση τον πληθωρισμό χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ (CPI), ο οποίος παρακολουθεί πόσο γρήγορα αυξάνεται το κόστος ζωής με την πάροδο του χρόνου.

Η έκθεση της Oxfam, η οποία βασίστηκε επίσης σε δεδομένα από την Παγκόσμια Τράπεζα, ανέφερε ότι η έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, η πείνα, η έμφυλη βία και η κλιματική κατάρρευση συνέβαλαν σε έναν θάνατο κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα.

Είπε ότι 160 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι ζουν με λιγότερα από 5,50 δολάρια την ημέρα από ό,τι θα συνέβαινε χωρίς τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Η Παγκόσμια Τράπεζα χρησιμοποιεί τα 5,50 δολάρια την ημέρα ως μέτρο της φτώχειας στις χώρες με ανώτερο μεσαίο εισόδημα.

Τα πορίσματα της έκθεσης

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι: Η πανδημία αναγκάζει τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις κοινωνικές δαπάνες καθώς τα εθνικά χρέη αυξάνονται.

Η ισότητα των φύλων έχει καθυστερήσει, με 13 εκατομμύρια λιγότερες γυναίκες να εργάζονται τώρα από ό,τι το 2019 και περισσότερα από 20 εκατομμύρια κορίτσια να κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν ποτέ στο σχολείο

Οι εθνοτικές μειονότητες δοκιμάστηκαν περισσότερο απο την Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών απο το Μπαγκλαντές που ζουν στη Βρετανία και των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

«Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης, τα άδικα οικονομικά μας συστήματα καταφέρνουν να προσφέρουν εκπληκτικά απροσδόκητα κέρδη στους πλουσιότερους, αλλά αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τους φτωχότερους», είπε ο διευθυντής της Oxfam. Oι πολιτικοί ηγέτες πρόσθεσε έχουν τώρα μια ιστορική ευκαιρία να υποστηρίξουν πιο τολμηρές οικονομικές στρατηγικές για να «αλλάξουμε τη θανάσιμη πορεία στην οποία βρισκόμαστε».

Η Oxfam ζητά τέλος την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια Covid-19 για να καταστεί δυνατή η ευρύτερη παραγωγή και η ταχύτερη διανομή τους στα μη προνομιούχα μέρη του κόσμου.

Με πληροφορίες απο ΒΒC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

O «πόλεμος» των καθηγητών της ΑΣΟΕΕ: Η «κορμάρα», το «διαζύγιο» και τα ποσά που ζαλίζουν

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Ραγδαία επιδείνωση καιρού σε όλη τη χώρα - Πιθανά τα χιόνια στην Αττική

Survivor Spoiler: Έξαλλοι οι Διάσημοι με τον Βαλάντη - «Είναι κακός, έχει πονηριά»

Σχολεία: Χωρίς νέο self test οι μαθητές τη Δευτέρα (17/1) – Οι αλλαγές στη δήλωση