ΚΟΣΜΟΣ

«Χάρτινοι» ηγέτες: Από τον Πούτιν στο Μαδούρο, οι ήρωες κόμικ που τα βάζουν με τους...κακούς

O σούπερ-ήρωας με το μουστάκι που σώζει τη Βενεζουέλα
O σούπερ-ήρωας με το μουστάκι που σώζει τη Βενεζουέλα

Σούπερ ήρωες που...βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Χαρακτήρες καρτούν που «εξολοθρεύουν» τους εχθρούς και γίνονται όπλο προπαγάνδας, αλλά και αφορμή για χιούμορ σε καιρούς δύσκολους. Πρόεδροι, πρωθυπουργοί και ηγέτες χωρών φορούν τις στολές τους και πιάνουν δουλειά...

Ο νέος υπερήρωας της Βενεζουέλας είναι ψηλός και μυώδης, πετάει πάνω από το Καράκας με κόκκινο κολάν και μπλε κάπα και καταστρέφει τους…εχθρούς του με μια σιδερογροθιά. Επίσης...μοιάζει εντυπωσιακά με τον πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.

Το κόμικ που μοιάζει εντυπωσιακά με τον Βενεζολάνο ηγέτη αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας προπαγάνδας που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την εικόνα του ισχυρού άνδρα της χώρας. Ο σταυροφόρος με το καπέλο ονομάζεται «Σούπερ Μουστάκι» (SuperBigote – ή SuperMustache) και συγκεντρώνει διάφορες αντιδράσεις, ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση των πολιτών.

Το πρώτο επεισόδιο του «Súper Bigote», το οποίο προβλήθηκε αυτόν τον μήνα στην κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας, αρχίζει στο Οβάλ Γραφείο, όπου ένας ηγέτης με ξανθά μαλλιά, «διασταύρωση» του κακού από τους «Απίθανους» (The Incredibles) και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ — σχεδιάζει επίθεση.

Πατώντας ένα κόκκινο κουμπί, εκτοξεύει ένα drone που επιτίθεται στο ηλεκτρικό δίκτυο της Βενεζουέλας, προκαλώντας μπλακ-άουτ σε όλη τη χώρα. Μια γυναίκα φωνάζει βοήθεια. Ένας ασθενής ξυπνά στη μέση του χειρουργείου ουρλιάζοντας. Χαρακτήρες που μοιάζουν με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χένρι Ράμος Άλουπ και Χούλιο Μπόργκες ...ντυμένοι κότες, γελούν και πανηγυρίζουν.

Στη συνέχεια, ο Súper Bigote καταφτάνει. «Ομάδα», λέει, «θα τους καταστρέψουμε μαζί. Θα φροντίσω τους κακούς». Εξουδετερώνει το drone και αποκαθιστά την ηλεκτρική ενέργεια. Το επεισόδιο τελειώνει υπό τους ήχους μίας μελωδίας του θρύλου της λάτιν τζαζ, Ρέι Μπαρέτο.

Το επεισόδιο υπενθυμίζει το τετραήμερο μπλακ άουτ του 2019 που σύμφωνα με το Καράκας οφείλεται σε δολιοφθορά και έχει προκαλέσει επαίνους, αλλά και επικρίσεις στο διαδίκτυο. «Φανταστείτε όλους εκείνους που μας μισούν να το βλέπουν», έγραψε στο Twitter ένας θαυμαστής του Μαδούρο. «Η επαναστατική πρωτοτυπία και τα χολιγουντιανά της μοντέλα», κορόιδεψε ένας άλλος.

Κινούμενα σχέδια: «Κλασικό μέσο προπαγάνδας»

Οι αναλυτές βλέπουν πίσω από το «Σούπερ Μουστάκι» μία απόπειρα βελτίωσης της εικόνας ενός ηγέτη που χρειάζεται υποστήριξη, σε μια χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια χρόνια ανθρωπιστική κρίση.

«Τα κινούμενα σχέδια είναι ένα κλασικό μέσο προπαγάνδας για αυταρχικά καθεστώτα», εξηγεί ο Ντέιβιντ Σμάιλντ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Tulane με έδρα τη Βενεζουέλα. Η νέα εκπομπή «παρέχει ουσιαστικά μια ερμηνεία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, όπου οι άνθρωποι είναι τα θύματα, οι ΗΠΑ είναι ο κακός και ο Μαδούρο σώζει την κατάσταση».

Οι πολιτικοί υπέρ του Μαδούρο επαίνεσαν τον «άφθαρτο», ο οποίος εμφανίζεται στην κρατική τηλεόραση χρησιμοποιώντας την υπερδύναμή του - μια σιδερένια αριστερή γροθιά - για να προστατεύσει τη σοσιαλιστική πατρίδα από τους «κακούς».

«Είναι φανταστικό! Μην το χάσετε!» Ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Luis Villegas Ramírez έγραψε στο Twitter μετά την τελευταία εκπομπή, στην οποία το «άλτερ έγκο» του Μαδούρο προσπάθησε να διανείμει εμβόλια για την Covid-19 από την Κούβα, τη Ρωσία και την Κίνα σε πολίτες της Βενεζουέλας - αλλά τον εμπόδισαν οι ΗΠΑ με τη βοήθεια των εγχώριων εχθρών του Μαδούρο.

«Θα τους καταστρέψουμε επιτέλους! Θα υποφέρουν! Θα κλάψουν! Θα είναι το παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας!» καυχιέται ο...ποταπός ιμπεριαλιστής, προτού σώσει την κατάσταση ο SuperMustache «Κανείς δεν τα βάζει με τον SuperBigote», διαφήμισε στο Twitter το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι VTV.

Οι εχθροί του Μαδούρο «οργιάζουν», με τους ειδικούς να αποδοκιμάζουν το σχέδιο προπαγάνδας ως μία απόπειρα πλύσης εγκεφάλου των πολιτών στα πρότυπα του Γκέμπελς. Πολλοί αναρωτιούνται μάλιστα γιατί ο υποτίθεται παντοδύναμος SuperMustache δεν κατάφερε να προστατεύσει τη χώρα από την ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χούλιο Μπόρχες λέει ότι το «Σούπερ Καταστροφέας της Βενεζουέλας» θα ήταν πιο κατάλληλο όνομα. «Μαδούρο σημαίνει μιζέρια και διαφθορά», έγραψε στο Twitter, ανεβάζοντας φωτογραφίες Βενεζολάνων που αναζητούν φαγητό.

Ο Γκιγιέρμο Ζουμπιλάγα, ειδικός στη Βενεζουέλα στο Council of the Americas, εξηγεί οτι υπάρχει λογική πίσω από το φαινομενικά επιπόλαιο καρτούν. Οι επικοινωνιολόγοι έφτιαξαν τον χαρακτήρα για να τονίσουν την αντίσταση ενός πολιτικού που, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, αντιστάθηκε στην εκστρατεία των ΗΠΑ για την ανατροπή του.

«Η υπερδύναμή του παραμένει στην εξουσία», λέει τονίζοντας την κρίσιμη υποστήριξη που δέχθηκε ο Μαδούρο από την Κίνα και τη Ρωσία. «Το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν είναι ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο».

Οι άλλοι ηγέτες που έγιναν καρτούν

Ο Μαδούρο δεν είναι ο πρώτος ηγέτης που γίνεται ήρωας κόμικ. Το 2016 οι Κινέζοι προπαγανδιστές δημιούργησαν μια εκδοχή κινουμένων σχεδίων του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, στην οποία ο ηγέτης του Κομμουνιστικού κόμματος δίνει μάχη με διεφθαρμένους αξιωματούχους.

Ένα χρόνο αργότερα, η Μόσχα φιλοξένησε μια έκθεση τέχνης με το όνομα Super Putin, με γλυπτά και πίνακες αφιερωμένα κατά κύριο λόγο…στον υπερήρωα Βλαντιμίρ Πούτιν. Το ένα έδειχνε τον Πούτιν με στολή Superman με τα αρχικά SP γραμμένα στο στήθος του.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, ντυμένος με κιμονό, σπεύδει να σώσει ένα λεωφορείο που απειλείται από βόμβα της Αλ Κάιντα. Σιγά σιγά καταφέρνει να σώσει τους επιβάτες με τη βοήθεια του πιστού κολλητού του...του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Αυτή ήταν πάνω κάτω η πλοκή του κόμικ που είχε κατακλύσει πριν απο λίγα χρόνια το Διαδίκτυο. Το «Superputin, A Man Like Any Other», προβλήθηκε εκατομμύρια φορές από τότε που δημοσιεύτηκε στον ειδικά δημιουργημένο ιστότοπο www.superputin.ru.

Η επιτυχία του κόμικ με πρωταγωνιστές τους Πούτιν και Μεντβέντεφ είχε να κάνει και με το χρόνο της κυκλοφορίας του. Η Ρωσία διεξήγαγε εκλογές λίγο μετά και οι θεωρίες συνωμοσίας οργίαζαν για το ηγετικό δίδυμο. Οι χιουμοριστικές πινελιές του καρτούν κέρδισαν πολλούς θαυμαστές, κουρασμένους από τη σοβαροφάνεια της πολιτικής.

Ο συγγραφέας του Sergei Kalenik είχε πει οτι το έφτιαξε μέσα σε δύο εβδομάδες και κανένας από τους εμπλεκόμενους στο έργο δεν πληρώθηκε. Στόχος του; Να ζωντανέψει οπως έλεγε, την «καταθλιπτική πολιτική σκηνή» της Ρωσίας.

To 2009 η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε γίνει το θέμα ενός βιβλίου κόμικ που κυκλοφόρησε με τίτλο, «Μις Γερμανία» (Miss Tschoermaenie)

Το κόμικ των 64 σελίδων αφηγείται την ιστορία του πώς η Μέρκελ από νεαρή «Άντζι» έγινε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας. Με ένα στέμμα στο κεφάλι και τη γερμανική σημαία, η Μέρκελ απεικονίζεται στο εξώφυλλο του βιβλίου σε ένα βάθρο.

Ο προκάτοχος του Μαδούρο, Ούγκο Τσάβες, συμμετείχε σε μεταθανάτιο αφιέρωμα καρτούν στο οποίο επαναστάτες της Λατινικής Αμερικής όπως ο Τσε Γκεβάρα και ο Χοσέ Φέλιξ Ρίμπας...τον καλωσόριζαν στον παράδεισο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.