ΚΟΣΜΟΣ

Kαναδάς: Ο Τριντό αρνείται να συναντήσει το «κομβόι ελευθερίας» -Ετοιμάζεται ανάλογο κίνημα στις ΗΠΑ

To «κονβόι της ελευθερίας» ετοιμάζεται να...φθάσει στις ΗΠΑ
To «κονβόι της ελευθερίας» ετοιμάζεται να...φθάσει στις ΗΠΑ
AP

Καναδάς: Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό αρνείται να συναντήσει εκπροσώπους του κινήματος κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών που σαρώνει τη χώρα. Κλείνει την πόρτα στο διάλογο και αποκαλεί τη λαϊκή διαμαρτηρία που ξεκ΄νησε απο τους οδηγούς φορτηγών και πήρε μαζικές διαστάσεις «προσβολή της αλήθειας»

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό καταδίκασε τις διαμαρτυρίες ενάντια στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και τα αυστηρά μέτρα κατά της Covid-19 ως «προσβολή στη μνήμη και την αλήθεια». Οι διαδηλωτές από το «κομβόι της ελευθερίας» διαδήλωσαν χθες (31/1) για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κατά της διασυνοριακής εντολής εμβολιασμού για τους οδηγούς φορτηγών που επιβλήθηκε από τη φιλελεύθερη κυβέρνηση Τριντό.

Η αστυνομία της Οτάβα ζήτησε από το κοινό να αποφύγει την περιοχή στο κέντρο της πόλης, επικαλούμενη «ζητήματα κυκλοφορίας, θορύβου και ασφάλειας», ενώ αρκετά καταστήματα παρέμειναν κλειστά.

Οι διαδηλωτές ήταν ως επί το πλείστον ειρηνικοί, αλλά η συμπεριφορά ορισμένων μελών του πλήθους επικρίθηκε έντονα, με την αστυνομία να εγκαινιάζει έρευνες για περιστατικά βεβήλωσης. Μία γυναίκα μεταξύ άλλων, εθεάθη να χορεύει στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Εθνικό Μνημείο Πολέμου, σκηνή που προκάλεσε επικρίσεις αλλά δεν αντιπροσωπεύει το «κονβόι ελευθερίας»

«Η ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι είναι ακρογωνιαίοι λίθοι της δημοκρατίας, (...) αλλά οι εικόνες σαν αυτές και η βεβήλωση των πολεμικών μνημείων δεν είναι» είπε. Και πρόσθεσε: «Αυτή δεν είναι η ιστορία της πανδημίας μας, της χώρας μας, του λαού μας», είπε. «Το βασικό μου μέλημα είναι να συμπαρασταθώ στους Καναδούς και να ξεπεράσω αυτή την πανδημία».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ψηφιακά στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα με ένα σαφές μήνυμα προς τους διαδηλωτές που διαδήλωναν έξω απο το Κοινοβούλιο: «γυρίστε στα σπίτια σας». Ο Τριντό που φυγαδεύτηκε για λόγους ασφαλείας απο την Οτάβα, αμέσως μόλις έφθασε το πλήθος των διαδηλωτών στην πρωτεύουσα, αρνήθηκε να συναντήσει διαδηλωτές, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

«Το κίνημα εκπροσωπεί εκατομμύρια απογοητευμένους»

Η αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Κάντις Μπέργκεν ωστόσο είπε ότι οι διαδηλωτές αντιπροσωπεύουν εκατομμύρια πολίτες που «χόρτασαν τα lockdown και τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν». «Αξίζουν να ακουστούν και αξίζουν σεβασμό», έγραψε στο Twitter.

Τη Δευτέρα, ο Τριντό ανακοίνωσε επίσης ότι βρέθηκε θετικός στην Covid-19 αλλά «αισθάνεται καλά». Είπε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται εξ αποστάσεως αυτή την εβδομάδα, ακολουθώντας τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία.

Το «κομβόι» ξεκίνησε ως έκκληση για τον τερματισμό της εντολής εμβολίου που επέβαλε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις 15 Ιανουαρίου. Οι αρχές απαιτούν από τους μη εμβολιασμένους Καναδούς φορτηγατζήδες που επέστρεφαν από τα σύνορα των ΗΠΑ να μπουν σε καραντίνα μόλις επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όλο το προηγούμενο διάστημα θεωρούνταν εργαζόμενοι πρώτης γραμμής και εξαιρούνταν από τα μέτρα.

Το κίνημα κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών έγινε ωστόσο στην πορεία μαζική πολιτική διαμαρτυρία για τον Τριντό και τις άδικες όπως λένε πολιτικές του. Μια σελίδα GoFundMe για την υποστήριξη του κινήματος έχει πλέον συγκεντρώσει πάνω από 7 εκατομμύρια δολάρια.

Θα προκαλέσουμε «λογιστικό εφιάλτη» λένε οι οδηγοί

Απογοητευμένοι απο την αδιαλλαξία του Τριντό, ο Benjamin Dichter και η Tamara Lich - οι δύο διοργανωτές πίσω από τη σελίδα - δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου το Σαββατοκύριακο ότι στοχεύουν να δημιουργήσουν έναν «λογιστικό εφιάλτη» για να ασκήσουν πίεση στην καναδική κυβέρνηση.

Το πλήθος των διαδηλωτών -οι φορτηγατζήδες και οι υποστηρικτές τους- εκτιμάται ότι ήταν χιλιάδες το Σάββατο καθώς συγκεντρώθηκαν γύρω από το κοινοβούλιο για να διατρανώσουν τα αιτήματά τους. Το πλήθος έχει αραιώσει από τότε, πολλοί διαδηλωτές ωστόσο δήλωσαν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Τα μέλη του κοινοβουλίου επέστρεψαν χθες (31/1) στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά από σχεδόν δύο μήνες διακοπής, αν και αρκετοί βουλευτές εξακολουθούν να εργάζονται εξ αποστάσεως. Σε μια ενημέρωση από αξιωματούχους της πόλης το απόγευμα της Δευτέρας, ο δήμαρχος Τζιμ Γουάτσον είπε ότι οι διαδηλωτές είχαν «εξαντλήσει τα όρια της καλής φιλοξενίας» και ότι τα γεγονότα ήταν «ανατρεπτικά» και εξαιρετικά θορυβώδη για τους κατοίκους της περιοχής.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, Πίτερ Σλόλι, είπε ότι ήταν «τέσσερις επικίνδυνες, δύσκολες, δυναμικές ημέρες» για τις δυνάμεις επιβολής της τάξης που ασχολήθηκαν με «χιλιάδες πιθανά σημεία ανάφλεξης», αλλά ότι «δεν υπήρξαν ταραχές, ούτε τραυματισμοί, ούτε θάνατοι».

Είπε ότι οι διαμαρτυρίες είχαν «μειωθεί» τις τελευταίες 12 ώρες και ότι ελπίζει «αυτή η τάση να συνεχιστεί μέχρι να τελειώσει πλήρως αυτή η διαδήλωση». Η αστυνομία βρίσκεται σε επαφή με τους βασικούς διοργανωτές της διαδήλωσης, σημείωσε.

Ετοιμάζουν «κομβόι» και οι Αμερικανοί οδηγοί φορτηγών

Σύμφωνα με αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι φορτηγατζήδες στις ΗΠΑ σχεδιάζουν κατά πάσα πιθανότητα παρόμοια διαδήλωση που θα ξεκινήσει πιθανότατα από την Καλιφόρνια στη Δύση και θα καταλήξει στην πρωτεύουσα της χώρας, Ουάσιγκτον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ του Σαββάτου επιδοκίμασε τους Καναδούς οδηγούς φορτηγών που διαμαρτύρονται ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, λέγοντας σε μια συγκέντρωση στο Τέξας ότι είναι μαζί τους «μέχρι τέλους».

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος επαίνεσε τους συμμετέχοντες στην πορεία και είπε οτι «κάνουν με διαφορά περισσότερα για να υπερασπιστούν την αμερικανική ελευθερία από ότι οι ηγέτες μας». «Θέλουμε να ξέρουν αυτοί οι σπουδαίοι Καναδοί φορτηγατζήδες ότι είμαστε μαζί τους σε όλη τη διαδρομή», είπε σε ένα πλήθος υποστηρικτών στο Conroe, 40 μίλια βόρεια του Χιούστον.

Ο Τραμπ επέκρινε επίσης τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τις εντολές εμβολίων της κυβέρνησής του που επηρεάζουν ομοσπονδιακούς εργολάβους, μεγάλες επιχειρήσεις, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τον στρατό. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και ο γιος του Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, είχε εκφράσει την υποστήριξή του στους οδηγούς του Καναδά λέγοντας: «Πρέπει να δούμε ανάλογες εικόνες και στις ΗΠΑ».

Το «κονβόι» έγινε πολιτικό θέμα

Στον Καναδά η πολιτική ένταση γύρω από τις διαδηλώσεις στο Λόφο του Κοινοβουλίου αυξήθηκε τη Δευτέρα, καθώς οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί αντάλλαξαν κατηγορίες. Ο Τριντό είπε ότι όσοι αντιτίθενται στις εντολές εμβολιασμού κατά της COVID-19 που συνέρρεαν στο Κοινοβούλιο έχουν πέσει θύματα των θεωριών συνωμοσίας σχετικά με «μικροτσίπ..»

Και οι πράξεις μίσους που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης θα πρέπει να κάνουν πολιτικούς που στηρίζουν το κίνημα όπως ο ηγέτης των Συντηρητικών Έριν Ο' Τουλ να σταματήσουν, πριν συνδέσουν την τύχη τους με τους διαδηλωτές, είπε ο Τριντό. «Πιστεύω ότι ο Έριν Ο' Τουλ θα πρέπει να σκεφτεί πολύ προσεκτικά οτι βαδίζει σε ένα μονοπάτι που υποστηρίζει αυτούς τους ανθρώπους που δεν εκπροσωπούν τους φορτηγατζήδες, πόσο μάλλον τη συντριπτική πλειοψηφία των Καναδών», είπε ο Τριντό σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Ενώ η οργάνωση Canadian Trucking Alliances δήλωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των οδηγών φορτηγών είναι εμβολιασμένοι, το κίνημα προσέλκυσε επίσης άτομα εκτός του κλάδου που εξέφρασαν ανησυχίες και δηλώνουν απογοητευμένοι και θυμωμένοι με τους συνεχιζόμενους περιορισμούς πανδημίας.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που λένε ότι στηρίζουν οι Συντηρητικοί, ενώ ο ο Έριν Ο' Τουλ συναντήθηκε με φορτηγατζήδες καθ' οδόν προς την Οτάβα την Παρασκευή. Τη Δευτέρα, κατήγγειλε εκείνους που κρύβονται πίσω από τις μεμονωμένες πράξεις βανδαλισμού, τις οποίες αποκάλεσε «μία χούφτα απαράδεκτα περιστατικά».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καναδάς: Πάνω από 50.000 διαδηλωτές στην Οτάβα - Ελεύθεροι σκοπευτές περιμετρικά του κοινοβουλίου