ΚΟΣΜΟΣ

Koρονοϊός: Τα χάμστερ μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο - Τι δείχνει νέα έρευνα

Τα χάμστερ μεταδιδουν τον ιό στους ανθρώπους
Τα χάμστερ μεταδιδουν τον ιό στους ανθρώπους
A.P

Τα χάμστερ μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό στον άνθρωπο, σύμφωνα με νέα δεδομένα απο το Χονγκ Κονγκ

Τα κατοικίδια χάμστερ μπορούν να μεταδώσουν τον ιό Covid-19 στον άνθρωπο και είναι η πιθανή πηγή μιας πρόσφατης εστίας της παραλλαγής «Δέλτα» στο Χονγκ Κονγκ, δείχνουν τα δεδομένα.

Η έρευνα επιβεβαιώνει τους φόβους ότι ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων ήταν η πηγή μιας πρόσφατης επιδημίας στην πόλη, η οποία εντόπισε μία εστία τουλάχιστον 50 ατόμων και οδήγησε στη σφαγή περισσότερων από 2.200 χάμστερ.

Ωστόσο, οι ιολόγοι τόνισαν ότι, αν και το εμπόριο κατοικίδιων ζώων θα μπορούσε να προσφέρει μια οδό για την εξάπλωση του ιού, τα υπάρχοντα χάμστερ είναι απίθανο να αποτελέσουν απειλή για τους ιδιοκτήτες τους και δεν θα πρέπει να πλήττονται

Πολλά ζώα είναι επιρρεπή στο να κολλήσουν κορονοϊό από ανθρώπους, αλλά μέχρι τώρα, μόνο ένα - το βιζόν - έχει αποδειχθεί ικανό να τον μεταδώσει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τα χάμστερ είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον ιό – τα χάμστερ νάνοι Roborovski μπορεί να πεθάνουν από αυτόν – έτσι έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως ως μοντέλο για τη μελέτη της νόσου.

Οι ανησυχίες ότι τα χάμστερ μπορεί επίσης να είναι ικανά να μολύνουν ανθρώπους εμφανίστηκαν για πρώτη φορά όταν ένας 23χρονος εργαζόμενος στο κατάστημα κατοικίδιων ζώων Little Boss στο Χονγκ Κονγκ βρέθηκε θετικός στην Covid-19 στις 15 Ιανουαρίου . Ηταν η πρώτη διάγνωση παραλλαγής Δέλτα στην πόλη για περισσότερους από τρεις μήνες. Μια γυναίκα που επισκέφτηκε το pet shop μολύνθηκε επίσης και άλλα μέλη της οικογένειάς της βρέθηκαν θετικά τις επόμενες ημέρες.

Σε απάντηση, οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας θανάτωσαν εκατοντάδες τρωκτικά στο pet shop και την αποθήκη που το προμήθευε. Ιικό γενετικό υλικό ή αντισώματα ανιχνεύθηκαν σε 15 από τα 28 συριακά χάμστερ, αλλά σε κανένα από τα χάμστερ νάνους τα ποντίκια, τα ινδικά χοιρίδια, τα κουνέλια ή τα τσιντσιλά που δοκιμάστηκαν. Κανένα από τα χάμστερ δεν είχε εμφανή συμπτώματα.

Μετά τον εντοπισμό του κορονοϊού στα χάμστερ, ο καθηγητής Leo Poon, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, και οι συνάδελφοί του έκαναν έρευνα, η οποία αποκάλυψε ότι τα χάμστερ είχαν μολυνθεί όλα με την παραλλαγή «Δέλτα» και ότι οι ιοί τους ήταν στενά συνδεδεμένοι. Η φύση των μεταλλάξεων που περιέχονται σε αυτούς τους ιούς υποδηλώνει ότι η μετάδοση συνεχιζόταν για κάποιο χρονικό διάστημα - πιθανώς από τα μέσα Νοεμβρίου. Τα χάμστερ εισήχθησαν από προμηθευτή στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, η ανάλυση δειγμάτων από τον εργαζόμενο στο pet shop και τον μολυσμένο πελάτη έδειξε ότι οι ιοί τους σχετίζονταν στενά με τους ιούς του χάμστερ, αλλά ότι ήταν απίθανο να είχαν μεταδώσει τη μόλυνση ο ένας στον άλλο.

Η μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, είναι η πρώτη που παρέχει «πειστικά στοιχεία» ότι τα χάμστερ μπορούν να μολυνθούν σε πραγματικές συνθήκες και ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο, καθώς και σε άλλα χάμστερ.

Το πιο εκπληκτικό είναι ότι ο ιός θα μπορούσε να «μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων αρκετά αποτελεσματικά» ακόμη και μετά την αναπαραγωγή σε χάμστερ, είπε ο Πουν στο περιοδικό Nature. Αν και τα αποτελέσματά του υποδεικνύουν το παγκόσμιο εμπόριο κατοικίδιων ζώων ως οδό εξάπλωσης του ιού, οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι πολύ πιο πιθανό να μολυνθούν ο ένας από τον άλλο παρά από τα κατοικίδιά τους, πρόσθεσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χονγκ Κονγκ: 11 χάμστερ κόλλησαν κορονοϊό - Θα θανατώσουν σχεδόν 2.000