ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Μετατρέπει το πολίτευμα σε δικτατορία ο Τριντό - Συλλαμβάνει μέλη του Κονβόι της Ελεθερίας

Καναδάς: Μετατρέπει το πολίτευμα σε δικτατορία ο Τριντό - Συλλαμβάνει μέλη του Κονβόι της Ελεθερίας
AP IMAGES

Σε μια κίνηση που επιστρέφει το πολίτευμα του Καναδά... αιώνες πίσω, προχώρησε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, καθώς διέταξε τη σύλληψη των διαδηλωτών του «Κονβόι της Ελευθερίας».

Μπορεί ο Καναδάς να θεωρείται ως μια χώρα όπου η ελευθερία του λόγου είναι αναφαίρετο δικαίωμα, ωστόσο ο πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό έχει διαφορετική άποψη.

Και αυτό γιατί η αστυνομία άρχισε να συλλαμβάνει διαδηλωτές στην Οτάβα την Παρασκευή, στην προσπάθειά τη να «σπάσει» το κονβόι που ξεκίνησαν οι επαγγελματίες οδηγοί σε μια προσπάθεια να κερδίσουν το αυτονόητο: Την ελεύθερη απόφαση για τον εμβολιασμό ή μη κατά του κορονοϊού.

Εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου, το «κονβόι της ελευθερίας» έχει κατακλύσει τους δρόμους της Οτάβα, αποκλείοντας βασικές οδικές αρτηρίες ακόμα και στα σύνορα του Καναδά με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Associated Press, η αστυνομία ξεκίνησε να πηγαίνει «πόρτα-πόρτα» στα φορτηγά που απαρτίζουν το κονβόι, περνώντας χειροπέδες στους οδηγούς! Ωστόσο, οι φορτηγατζήδες δεν φάνηκε να πτοούνται από τις κινήσεις των Αρχών και συνεχίζουν τις διαδηλώσεις τους, με συνθήματα όπως «η ελευθερία δεν ήταν ποτέ δωρεάν».

Οι κινήσεις για την καταστολή των διαδηλώσεων ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης , όταν οι Αρχές συνέλαβαν δύο από τους επικεφαλής των διαδηλώσεων. Επίσης, απέκλεισαν δρόμους της περιοχής για να αποτρέψουν την πρόσβαση άλλων ανθρώπων που θα επιχειρούσαν να πλησιάσουν για να βοηθήσουν τα μέλη του κονβόι.

Η αστυνομία αναφέρει ότι είναι έτοιμη να καθαρίσει τους δρόμους και να διώξει τους διαδηλωτές, που βρίσκονται στο σημείο με περίπου 300 φορτηγά. Κάποιοι από τους αστυνομικούς που προχώρησαν σε συλλήψεις την Παρασκευή φορούσαν επιχειρησιακό εξοπλισμό και κρατούσαν αυτόματα όπλα, αναφέρει το ρεπορτάζ του Associated Press.

Φυσικά μιλάμε για μια από τις πλέον ντροπιαστικές στιγμές στην ιστορία του Καναδά και της πρωθυπουργίας Τριντό, καθώς το δικαίωμα στην ελεύθερη βούληση καταπατάται πλέον ξεκάθαρα.

Στον... κόσμο του ο Τριντό - Βλέπει ως απειλή το «Κονβόι της Ελευθερίας»

«Τα παράνομα μπλόκα και οι καταλήψεις δεν είναι ειρηνικές διαδηλώσεις», δήλωσε ο Τριντό προ ημερών, προσθέτοντας πως είναι καιρός να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς».

Τη Δευτέρα ο Καναδός πρωθυπουργός επικαλέστηκε τον νόμο για τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, για δεύτερη φορά στην ιστορία του Καναδά εν καιρώ ειρήνης.

Το εργαλείο αυτό, που επιτρέπει την προσφυγή σε «έκτακτα μέτρα», είχε χρησιμοποιηθεί τελευταία φορά στην κρίση του 1970 στο Κεμπέκ, όταν ο Πιερ Έλιοτ Τριντό, πατέρας του νυν πρωθυπουργού, κυβερνούσε τον Καναδά.

«Ο στόχος όλων των μέτρων, περιλαμβανομένων των οικονομικών μέτρων που προβλέπονται στον νόμο για τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, είναι να αντιμετωπίσουμε την παρούσα απειλή και να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο την κατάσταση», συμπλήρωσε ο Τζάστιν Τριντό.

«Τα μπλόκα και οι καταλήψεις συνιστούν μια απειλή για την οικονομία μας και τις σχέσεις μας με τους εμπορικούς εταίρους μας», σημείωσε ο ίδιος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.