ΚΟΣΜΟΣ

Το προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο ζητά βοήθεια: «Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στην Ουκρανία»

H πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο
H πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο
AP Photo

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ουκρανικό προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο έστειλε επιστολή στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ την Πέμπτη ζητώντας «άμεση απάντηση και δράση» σε θέματα όπως η εκκένωση της χώρας και η εξασφάλιση βίζας για τις ΗΠΑ «καθώς δεν υπάρχει πλέον ασφαλές μέρος στην Ουκρανία».

Η επιστολή - που στάλθηκε για λογαριασμό εκατοντάδων τοπικών υπαλλήλων ανέφερε ότι το προσωπικό δεν είχε λάβει επαρκείς απαντήσεις ή αντίστοιχη επικοινωνία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Σήμερα το προσωπικό ξύπνησε από τον ήχο των εκρήξεων σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και τα ερωτήματά μας παραμένουν αναπάντητα», έγραψαν στην επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε πρώτα από το Foreign Policy.

«Έχουμε εργαστεί δίπλα-δίπλα μαζί σας για δύο δεκαετίες και πάντα είχαμε ισχυρή πίστη στο έργο που έκανε η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας τώρα. Δεν είναι ώρα για αναμονή και διερεύνηση. Αυτή είναι η ώρα να δράσετε. Οι ενέργειές σας μπορεί να σώσουν τη ζωή μας», έγραψαν.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, είπε την Παρασκευή ότι το υπουργείο έλαβε την επιστολή και διερευνά επιλογές για να υποστηρίξει το προσωπικό και είπε ότι «έχουν ήδη κάνει κάποια σημαντικά βήματα».

Υπό η απειλή μιας ρωσικής εισβολής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μείωσε τον αριθμό των υπαλλήλων των ΗΠΑ στην πρεσβεία στην ουκρανική πρωτεύουσα σε μια μικρή μόνο ομάδα. Αυτή η ομάδα στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Λβιβ, μια πόλη στα δυτικά της χώρας, και τώρα έχει μεταφερθεί στην Πολωνία μετά τη ρωσική επίθεση.

Όμως το ουκρανικό προσωπικό δεν συμπεριλήφθηκε σε αυτές τις κινήσεις και η αίσθηση παραμέλησης μοιάζει με αυτή που νιώθει το τοπικό προσωπικό της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Καθώς η Καμπούλ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν και όλοι διπλωμάτες και δυνάμεις των ΗΠΑ έφυγαν από τη χώρα, οι Αφγανοί που εργάζονταν για την Πρεσβεία αφέθηκαν να κάνουν το δικό τους επικίνδυνο ταξίδι στο αεροδρόμιο για να εκκενώσουν τη χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι στο Κίεβο - Όλες οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκλονίζουν οι πρόσφυγες για τη φρίκη των τελευταίων ωρών

Η πολιορκία του Κιέβου: Αντιστέκονται οι Ουκρανοί - Θερμοβαρικά βλήματα επιστρατεύει ο Πούτιν