ΕΛΛΑΔΑ

Συγκινητικές στιγμές στην άφιξη των πρώτων Ουκρανών από την κόλαση του πολέμου στην Αθήνα

Συγκινητικές στιγμές στην άφιξη των πρώτων Ουκρανών από την κόλαση του πολέμου στην Αθήνα
Στην Αθήνα έφτασε το μεσημέρι της Κυριακής το πρώτο λεωφορείο με Ουκρανούς που κατάφεραν να γλιτώσουν από την κόλαση του πολέμου
Νίκος Χριστοφάκης

Στην Αθήνα έφτασε το μεσημέρι της Κυριακής το πρώτο λεωφορείο με Ουκρανούς που κατάφεραν να γλιτώσουν από την κόλαση του πολέμου

Φωτογραφίες/Βίντεο: Νίκος Χριστοφάκης

Στην Αθήνα έφτασε το μεσημέρι της Κυριακής το πρώτο λεωφορείο που κατάφερε να απομακρύνει Ουκρανούς που είχαν Έλληνες συγγενείς από την κόλαση του πολέμου που ξεκίνησε από την περασμένη Πέμπτη και συνεχίζεται.

Μετά από ένα πολυήμερο ταξίδι οι Ουκρανοί που κατάφεραν να γλιτώσουν έπεσαν στις αγκαλιές των δικών τους ανθρώπων που τους είδαν ανακουφισμένοι σώους και αβλαβείς.

Δεν έλειψαν, πάντως, και τα παράπονα με έναν Έλληνα, ο οποίος υποδέχθηκε τη σύζυγο και το παιδί του να καταγγέλλει ότι «μας έλεγαν ότι υπάρχει σχέδιο για να φύγουμε από εκεί, όλα ήταν ένα παραμύθι. Η γυναίκα μου επέστρεψε χάρη σε αυτούς τους ήρωες που κατάφεραν και πέρασαν το λεωφορείο».

Αντίστοιχες αφίξεις σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη με την οικογένεια Πιοντκοβσκάσι να μιλά στο grtimes.gr για όσα βίωσε στην Ουκρανία «Δεν περιμέναμε ότι θα μας χτυπήσει ο Πούτιν. Στον 21ο αιώνα ζούμε. Ποιος το περίμενε να υπάρχει εισβολή σε μία άλλη χώρα», είπαν σύσσωμα τα μέλη της οικογένειας από την Ουκρανία,

«Μονόδρομος για εμάς η Ελλάδα»

Η Αρίνα, ο σύζυγός της Βλαντιμίρ, οι δύο της κόρες, Αλεξάνδρα και Νικόλ, τα δύο της εγγόνια, ο 5χρονος Νταβίντ και η 9χρονη Σοφία, μαζί με τέσσερα σκυλιά και μία χελώνα, που επί 66 ώρες, βρίσκονται στοιβαγμένοι σε ένα βαν, με προορισμό την Αριδαία της Πέλλας. «Έχουμε φίλους στην Αριδαία. Ερχόμαστε χρόνια στην Ελλάδα», εξηγεί η Αρίνα, ιδιοκτήτρια κυνοκομείου στη Βίνιτσα. «Οι φίλοι μας, είχαν την καλοσύνη να μας προτείνουν να μας φιλοξενήσουν για όσο χρειαστεί. Για εμάς, ήταν μονόδρομος η Ελλάδα και η Πέλλα», προσθέτει.

Ουρά 50 χλμ στα σύνορα, χωρίς χρήματα και βενζίνη

Εξαντλημένοι όλοι τους, έκαναν μία στάση στη Θεσσαλονίκη, πριν συνεχίσουν για τον τελικό τους προορισμό, στην Αριδαία. «Είμαστε πραγματικά εξαντλημένοι, αλλά και τόσο ανακουφισμένοι που είμαστε πλέον ασφαλείς», περιγράφει στο GRTimes, η Αλεξάντρα.

Η μητέρα της προσθέτει: «Κάναμε μεγάλο αγώνα, προκειμένου να καταφέρουμε να βγούμε από τα σύνορα. Και επιπλέον, είχαμε την αγωνία για την τύχη των συγγενών και των φίλων, που αφήναμε πίσω«. «Φύγαμε στην ουσία χωρία χρήματα, αφού μας “μπλόκαραν” το ύψος των συναλλαγών, βενζίνη ελάχιστη και μόνη ελπίδα να βγούμε από τα σύνορα».

«Στα σύνορα με τη Μολδαβία, από όπου και τελικά περάσαμε, τα οχήματα είχαν σχηματίσει ουρά, μήκους 50 χιλιομέτρων. Υπήρχαν άνθρωποι πεζοί, που περίμεναν όλη νύχτα για να περάσουν απέναντι. Ήταν συγκλονιστικό», περιγράφει με σχεδόν τρεμάμενη φωνή η Αρίνα.

Η διαδρομή τους προς τον τελικό τους προορισμό, την Αριδαία πλησιάζει στο τέλος. Η 9χρονη Σοφία βρίσκεται σχεδόν κοιμισμένη μέσα στο βαν, ενώ ο 5χρονος Νταβίντ, βρήκε την ευκαιρία να τρέξει λίγο στο πάρκινγκ όπου έχουν σταματήσει, ώστε να ξεμουδιάσει. “Φτάνουμε;”, ρωτάει τη μητέρα του με απορία στα μάτια… «Τα παιδιά είναι εξαντλημένα. Το μόνο που θέλουν είναι να φάνε ένα πιάτο ζεστό και να κοιμηθούν», εξηγεί η Αλεξάντρα.

Το αύριο αβέβαιο για όλους τους. «Δε γνωρίζουμε τίποτα. Πόσο θα μείνουμε στην Ελλάδα, πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος. Πότε θα ξαναδούμε τους δικούς μας, που τρέχουν κάθε λίγο στα καταφύγια», λέει χαμηλώνοντας τα μάτια η Αρίνα, δηλώνοντας τέλος «περήφανη για τον πρόεδρό μας, τον Ζελένσκι. Ήταν πάντα ειλικρινής και τώρα βρίσκεται στη χώρα, δίπλα σε όλους. Δεν είπε ψέματα και δεν μας εγκατέλειψε ποτέ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βίντεο ντοκουμέντο - Η στιγμή της εκτέλεσης Τσετσένων σαμποτέρ

Ουκρανία: Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία των Ελλήνων ομογενών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Viral το βίντεο με τον ατρόμητο Ουκρανό που γονάτισε μπροστά σε ρωσικό τανκ