ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Οι Ουκρανοί είχαν επικίνδυνα χημικά και βιολογικά όπλα στα σύνορα - Δείτε έγγραφα

Αυξάνονται οι ανησυχίες για ανάπτυξη βιολογικών όπλων
Αυξάνονται οι ανησυχίες για ανάπτυξη βιολογικών όπλων
ΑP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πληροφορίες για την ύπαρξη ουκρανικών εργαστηρίων που αναπτύσσουν χημικά και βιολογικά όπλα ισχυρίζονται οτι έχουν στη διάθεσή τους οι Ρώσοι

Η Ρωσία δημοσίευσε έγγραφα που δείχνουν ότι η Ουκρανία εργαζόταν για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων κοντά στα ρωσικά σύνορα.

«Πρόκειται για επικίνδυνους βιολογικούς παράγονες όπως ο άνθρακας και η πανώλη και το Πεντάγωνο έχει δώσει εντολή να τα καταστρέψουν - παραβιάζοντας το άρθρο 1 της απαγόρευσης των βιολογικών όπλων του ΟΗΕ. Πρόκειται για εργαστήρια που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.


Προηγουμένως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έθεσε δημόσια το θέμα των χημικών και βιολογικών όπλων. Η Ρωσία, ισχυρίστηκε –χωρίς να παρέχει στοιχεία– είχε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την προοπτική να χάσουν τον έλεγχο σε μυστικά δυτικά χημικά και βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία.

«Νομίζω, και δεν θα αποκαλύψω μυστικά, αλλά έχουμε στοιχεία ότι το Πεντάγωνο ανησυχεί πολύ για την τύχη των χημικών και βιολογικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία», είπε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. «Ανησυχούν ότι θα χάσουν τον έλεγχο αυτών των εγκαταστάσεων».

Οι δυτικές αμυντικές πηγές δεν συμμερίζονται αυτήν την άποψη. «Η Ουκρανία δεν έχει τέτοια εργαστήρια όπλων», λέει ο αντιναύαρχος Τζόν Γκάουερ πρώην αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου άμυνας με ειδίκευση στα πυρηνικά όπλα και την καταπολέμηση της απειλής των χημικών, βιολογικών, ραδιενεργών και πυρηνικών όπλων.

«Υπογράφει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα και τη Σύμβαση για τα Βιολογικά και Τοξικά Όπλα – και τα δύο έχουν κανόνες ή καθεστώτα επιθεωρήσεων με τα οποία η Ουκρανία συμμορφώνεται».

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εν τω μεταξύ σκοπεύουν να εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον της βιομηχανίας όπλων της Ουκρανίας, διεμήνυσε χθες (6/3) εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Στο πλαίσιο του καθήκοντος να αποστρατιωτικοποιηθεί η Ουκρανία, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα βάλουν στο στόχαστρο εταιρείες της ουκρανικής βιομηχανίας όπλων», προχωρώντας σε πλήγματα «υψηλής ακρίβειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ο ρωσικός στρατός πρόσθεσε, ανακάλυψε ότι καταστράφηκαν εσπευσμένα ίχνη «προγράμματος κατασκευής βιολογικών όπλων από το καθεστώς του Κιέβου».

Ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν παθογόνους οργανισμούς, μεταξύ άλλων μικρόβια της χολέρας και της πανώλης, την πρώτη ημέρα της εισβολής των δυνάμεων της Ρωσίας, την 24η Φεβρουαρίου. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται οτι το πρόγραμμα χρηματοδοτείτο από τις ΗΠΑ.