ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικό ράπισμα στην Άγκυρα: Η απόκτηση S-400 υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Μπάιντεν Ερντογάν
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιέζουν την Τουρκία, να εγκαταλείψει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400
AP

Οι ΗΠΑ δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τις κινήσεις της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία να ισορροπήσει ανάμεσα στα δυο «στρατόπεδα»

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξακολουθεί να πιέζει την Τουρκία, να εγκαταλείψει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Το θέμα αυτό τέθηκε όπως έγινε γνωστό και κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκου Πρακτορείου για το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εξετάσουν την άρση των κυρώσεων την στιγμή που οι S-400 παραμένουν στην Τουρκία, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να καλεί την Άγκυρα να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα.

Η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και των Συμμάχων, υπονομεύοντας τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ, σημείωσε χαρακτηριστικά.