ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Οργανώνει αποστολή στον Άρη, μετά τη διακοπή συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία

Ρωσία: Οργανώνει αποστολή στον Άρη, μετά τη διακοπή συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία
Ένας ρωσικός πύραυλος επρόκειτο να μεταφέρει στον Άρη ένα ευρωπαϊκής κατασκευής ρόβερ.
AP - M Thiebaut

Η Μόσχα θα οργανώσει μια δική της αποστολή στον Άρη, μετά τη διακοπή συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εργάζεται για μια δική της αποστολή στον Άρη, εφόσον η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ανέστειλε την κοινή ρωσοευρωπαϊκή αποστολή. Την ανακοίνωση έκανε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είναι αδύνατον να συνεχίζει να συνεργάζεται με τη Ρωσία στο πλαίσιο της αποστολής ExoMars. Ο λόγος είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ένας ρωσικός πύραυλος επρόκειτο να μεταφέρει στον κόκκινο πλανήτη ένα ευρωπαϊκής κατασκευής ρόβερ.

«Στο εγγύς μέλλον θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για την υλοποίηση μιας αποστολής στον Άρη», είπε την Παρασκευή ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos. Σύμφωνα με το Interfax, ο Ρογκόζιν είπε ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να περιλαμβάνεται στην αποστολή ένα ρόβερ επειδή με τη μονάδα προσγείωσης θα μπορούσε να γίνει η απαιτούμενη επιστημονική δουλειά.

Ο Ρογκόζιν είπε ότι υπάρχουν «σοβαρές αμφιβολίες» για το τι θα μπορούσε να κάνει η ESA χωρίς τη Ρωσία, η οποία διαθέτει ήδη το διαστημόπλοιο, τον χώρο εκτόξευσης και τη μονάδα προσγείωσης. Η ESA θα χρειαζόταν τουλάχιστον έξι χρόνια για να αναπτύξει μια δική της μονάδα προσγείωσης, υποστήριξε.

Διαβάστε επίσης:

Υπάρχει λόγος που οι πλανήτες έχουν ελληνικά ονόματα