ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Τιμωρεί τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» για κρατικούς οργανισμούς του εξωτερικού

Ρωσία: Τιμωρεί τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» για κρατικούς οργανισμούς του εξωτερικού
Ο νόμος προβλέπει την ποινή φυλάκισης τριών ετών.
AP - Mikhail Klimentyev

Ρωσία: Ενέκρινε νόμο που τιμωρεί ποινικά τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» για κρατικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Οι Ρώσοι βουλευτές ενέκριναν την Τρίτη ένα νομοσχέδιο που επιβάλλει ποινική δίωξη για «ψευδείς πληροφορίες» οι οποίες αναφέρονται σε όλους τους κρατικούς οργανισμούς της Ρωσίας οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, υιοθετώντας ένα νέο κατασταλτικό μέτρο από το ρωσικό οπλοστάσιο ελέγχου των πληροφοριών που αφορούν την επίθεση στην Ουκρανία.

Ο νόμος αυτός, ο οποίος εγκρίθηκε σε τρίτη ανάγνωση, είναι συμπληρωματικός του νόμου που ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου και προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών για τη δημοσίευση «ψευδών πληροφοριών» που αφορούν τον ρωσικό στρατό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής βουλής, το κείμενο του νόμου τιμωρεί «την διάδοση ψευδών πληροφοριών που γίνεται εν γνώσει και δημοσίως υπό το πρόσχημα αξιόπιστων πληροφοριών» σχετικά με τις «δραστηριότητες ρωσικών κρατικών φορέων εκτός ρωσικού εδάφους».

Ο νόμος προβλέπει την ποινή φυλάκισης τριών ετών, αλλά αν η παράβασή του έγινε με κίνητρα ιδιοτελή, πολιτικά, ιδεολογικά, ρατσιστικά ή με κίνητρα εθνικού ή θρησκευτικού μίσους και έχθρας, προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών, ενώ αν η διάδοση «ψευδών πληροφοριών» επιφέρει σοβαρές συνέπειες η ποινή μπορεί να φθάσει τα 10-15 χρόνια κάθειρξης.

Από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία έχει απαγορεύσει αρκετά τοπικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram και Twitter, ενώ χθες χαρακτήρισε την εταιρεία Meta platforms «εξτρεμιστική».

Μέχρι στιγμής έχουν υποστεί τις συνέπειες του νόμου αυτού τουλάχιστον τρία άτομα για αναρτήσεις που έκαναν στο διαδίκτυο κατά της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσία στρέφεται στην Ινδία για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης