ΚΟΣΜΟΣ

Οι βαριές εκφράσεις του Μπάιντεν κατά του Πούτιν - To στρατηγικό λάθος και η οργή του Κρεμλίνου

O Τζο Μπάιντεν
O Τζο Μπάιντεν
ΑΡ

Αντιδράσεις και ερωτήματα προκάλεσε η φράση του Τζο Μπάιντεν, ότι ο Πούτιν «δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία». Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε επίσης τον Ρώσο πρόεδρο «χασάπη», με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μεγάλο ατόπημα και «γκάφα» ολκής που κάνει μία δύσκολη κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη

Η επιθετική ρητορική του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εναντίον του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσε αντιδράσεις, έκανε πολλούς διεθνείς ηγέτες να σπεύσουν να αποστασιοποιηθούν και επανέφερε στο προσκήνιο επικρίσεις για την ηγεμονική Αμερική που δε διστάζει να επέμβει για να αλλάξει καθεστώτα.

Σε ομιλία του στη Βαρσοβία ο Μπάιντεν είπε χαρακτηριστικά: « Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία», γεγονός που πυροδότησε ερωτήματα για το εάν η Ουάσιγκτον σκοπεύει να προβεί σε κινήσεις με στόχο την πτώση του Ρώσου προέδρου.

Το επιτελείο του αλλά και ο ίδιος ο Μπάιντεν έσπευσαν να διευκρινίσουν οτι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν καμία ανατροπή καθεστώτος στη Ρωσία, με τον Τζο Μπάιντεν να αναφέρεται στο γεγονός ότι δεν μπορεί να επιτρέπεται στον Ρώσο πρόεδρο να ασκεί εξουσία επί των γειτόνων του. Η παρατήρηση - που διατυπώθηκε σε ένα κάστρο που χρησίμευε για αιώνες ως κατοικία για Πολωνούς μονάρχες - δεν ήταν έκκληση για αλλαγή καθεστώτος, έσπευσαν να διευκρινίσουν οι βοηθοί του.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου,Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η μοίρα του Πούτιν δεν βρίσκεται στα χέρια του Αμερικανού προέδρου. «Δεν εναπόκειται στον Μπάιντεν να αποφασίσει», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του. «Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκλέγεται από τους Ρώσους».

Η Μόσχα δεν άργησε να ισχυριστεί ότι οι Ρώσοι –όχι οι Αμερικανοί ηγέτες– επιλέγουν τον πρόεδρό τους. Οι παρατηρήσεις αφήνουν επίσης τους πολλούς διαμεσολαβητές σε αυτή την κρίση –Τουρκία, Κατάρ και Κίνα– να αντιμετωπίζουν ένα πιο δύσκολο έργο να πείσουν τον Πούτιν ότι αξίζει να κάνει πίσω τώρα.

Ο Μπάιντεν «έκαψε» τις γέφυρες με τη Ρωσία

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκαψε τις γέφυρες του με τη Ρωσία και δεν έχει νόημα καμία διαπραγμάτευση, θα υποστηρίξει η Μόσχα, είτε το πιστεύει είτε όχι. Ο Πούτιν θα ηττηθεί στις εκλογές ή θα παρασυρθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Αλλά αυτή είναι υπόθεση της Ρωσίας, όχι του Μπάιντεν» σχολιάζει ο διεθνής Τύπος.

Στόχος της ευρωπαϊκής περιοδείας Μπάιντεν ήταν να συγκεντρώσει τους ομολόγους του, γι'αυτό και ο ίδιος και οι βοηθοί του ήταν αποφασισμένοι να αποφύγουν ενέργειες που ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να ξεκινήσει μια ευρύτερη και ακόμη πιο επικίνδυνη σύγκρουση.

Η αναφορά οτι ο Πούτιν δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία, ηταν από τις τελευταίες λέξεις μιας προσεκτικά φτιαγμένης ομιλίας. Αλλά απείχαν πολύ από τη λεπτή ισορροπία που είχε προσπαθήσει να πετύχει ο πρόεδρος Μπάιντεν στις τρεις κρίσιμες ημέρες διπλωματίας εν καιρώ πολέμου στην Ευρώπη.

Οι New York Times διερωτήθηκαν εάν η πρόσφατη επίθεση του Μπάιντεν εναντίον του Πούτιν ήταν «ολίσθημα» ή «συγκαλυμμένη απειλή», ιδιαίτερα μάλιστα καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος ολοκλήρωσε το ταξίδι του το Σάββατο και επέστρεψε στις ΗΠΑ, χωρίς συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς ή πότε θα τελειώσει ο πόλεμος.

Η κυβέρνηση συνέχισε να υποβαθμίζει τις δηλώσεις νωρίτερα την Κυριακή με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Aντονι Μπλίνκεν να λέει από το Ισραήλ: «Νομίζω ότι ο πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος, επεσήμανε ότι πολύ απλά, ο πρόεδρος Πούτιν δεν μπορεί να έχει την εξουσία να διεξάγει πόλεμο ή να εμπλέκεται σε επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο France 3, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν -μεταξύ άλλων- διαχώρισε ξεκάθαρα τη θέση του από τον Τζο Μπάιντεν, σε ό,τι αφορά τις λεκτικές επιθέσεις προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Γάλλος πρόεδρος αποσαφήνισε πως είναι αντίθετος με τη χρήση λέξεων όπως «χασάπης» και «εγκληματίας πολέμου», που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός ομόλογός του. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Μακρόν ανέφερε πως «είμαι αντίθετος με τη λεκτική κλιμάκωση με τη Μόσχα. Δεν θα χρησιμοποιούσα αυτές τις λέξεις».

Ή έκτακτη επίσκεψη του Μπάιντεν στην Ευρώπη, ένα μήνα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχε σκοπό να δείξει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ, καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει τη χειρότερη σύγκρουσή της από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι συνεργάτες του είπαν ότι μετά από μήνες τηλεφωνικών κλήσεων και βιντεοδιασκέψεων από την Ουάσιγκτον, ο Μπάιντεν ήθελε να συναντήσει τους ηγέτες πρόσωπο με πρόσωπο σε μια κρίσιμη καμπή του πολέμου.

Ηταν μία «φρικτή γκάφα»

Αναλυτές επισημαίνουναντί να ενισχύσει την ενότητα μεταξύ των συμμάχων, η επίσκεψη του αποκάλυψε ρωγμές που εξακολουθούν να υπάρχουν και δημιούργησε νέα ανυπέρβλητα εμπόδια, απομακρύνοντας Ουάσινγκτον και Μόσχα.

Ο γερουσιαστής Τζέιμς Ρις, κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Μπάιντεν «φρικτή γκάφα» και πρόσθεσε ότι θα ήθελε ο πρόεδρος να είχε μείνει στο «σενάριο», στην ομιλία δηλαδή που είχε μπροστά του και να μην αυτοσχεδιάσει.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν ασχολούνται με τις εξωτερικές σχέσεις δεν συνειδητοποιούν ότι αυτές οι εννέα λέξεις που πρόφερε θα προκαλούσαν το είδος της έκρηξης που προκάλεσαν», είπε στο CNN. «Θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα».

Διαβάστε επίσης:

«Άδειασμα» Μακρόν σε Μπάιντεν για τις προκλητικές δηλώσεις κατά Πούτιν