ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Οι προκλήσεις του Μακρόν και το αποτύπωμα του πολέμου στις κάλπες

O Eμανουέλ Μακρόν με την πρώτη κυρία της Γαλλίας
O Eμανουέλ Μακρόν με την πρώτη κυρία της Γαλλίας
AP

Η μάχη για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας ξεκίνησε με 12 συνολικά υποψηφίους να διεκδικούν το κλειδί των Ηλυσίων Εκτός απροόπτου, νικητής θα αναδειχθεί εκ νέου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε μία αναμέτρηση που παραμένει ωστόσο απρόβλεπτη

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εγκαινιάζει την εκστρατεία επανεκλογής του αυτή την εβδομάδα με μετακινήσεις έξω από το Παρίσι και μια μεγάλη συγκέντρωση στη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς ο διπλωματικός μαραθώνιος για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται οτι δεν έχει αντίκρισμα στους ψηφοφόρους στο εσωτερικό.

Ο Μακρόν ευελπιστεί να γίνει ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που θα επανεκλεγεί τα τελευταία 20 χρόνια, πρόσφατα όμως «έπεσε» δύο έως τρεις μονάδες στις δημοσκοπήσεις, με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να μειώνει την ψαλίδα.

Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος παραμένει το φαβορί, οι επόμενες 10 ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας μέχρι τον πρώτο γύρο της 10ης Απριλίου θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, εν μέσω της αυξανόμενης οργής για το κόστος ζωής και της απογοήτευσης από το επίπεδο της προεκλογικής συζήτησης και της πολιτικής γενικότερα.

Οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται τον Γάλλο πρόεδρο για τον χειρισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά τον κατηγορούν ότι απείχε απο τον πολιτικό διάλογο στο εσωτερικό «Λατρεύω τις συγκεντρώσεις, αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι – δεν μπορώ να κάνω πολλά!» είπε πρόσφατα στην τηλεόραση, εξηγώντας τη συνεχή του παρουσία σε διεθνείς συνόδους κορυφής και διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία. «Κανείς δεν θα το καταλάβαινε αν δεν ήμουν εκεί για να προστατεύσω τους Γάλλους».

Οι αντίπαλοι του στη μάχη των προεδρικών, απο τα αριστερά και απο τα δεξιά τον κατηγορούν ότι παρακάμπτει την πολιτική συζήτηση στο εσωτερικό. Ο Μακρόν που ανέλαβε την εξουσία το 2017 υποσχόμενος να μεταμορφώσει τη Γαλλία με μια νέα μορφή πολιτικής που δεν ήταν ούτε αριστερή ούτε δεξιά, συγκεντρώνει περίπου το 27% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ενώ ακολουθεί η Λεπέν με περίπου 17%. Η Λεπέν κερδίζει ωστόσο έδαφος μετά από μία δυναμική εκστρατεία που επικεντρώθηκε στο κόστος ζωής στη Γαλλία.

Ωστόσο, εάν ο Μακρόν αντιμετωπίσει τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου όπως όλα δείχνουν, το αποτέλεσμα προβλέπεται να είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι όταν κέρδισε πριν από πέντε χρόνια με 66%, με μια δημοσκόπηση αυτή την εβδομάδα να δείχνει τον Μακρόν στο 53% έναντι του 47% της Λεπέν.

Ένας τρίτος υποψήφιος, ο σκληροπυρηνικός αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν ανεβαίνει επίσης σταθερά στις δημοσκοπήσεις, με την αποχή να εμφανίζεται σε ρυθμιστή, σκαρφαλώνοντας γύρω στο 30%. Από εκείνους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν, οι 4 στους 10 εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι ποιον – αυξάνοντας σε μεγαλύτερο βαθμό το απρόβλεπτο.

Όταν ο Μακρόν πήγε να συναντήσει το κοινό στη Βουργουνδία αυτή την εβδομάδα, αντιμετώπισε παράπονα για τις τιμές των καυσίμων, το κόστος ζωής και φωνές αποδοκιμασίας, ο ίδιος όμως απάντησε οτι η Γαλλία έχει ξοδέψει 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε μέτρα ενίσχυσης των πολιτών και έχει κάνει περισσότερα «από τους γείτονές της»

Η πρόκληση για το Μακρόν τις επόμενες ημέρες είναι να προκαλέσει ενθουσιασμό για την προεκλογική του πλατφόρμα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι λεπτομέρειες του μανιφέστου που έχουν μείνει στο μυαλό των ψηφοφόρων είναι τα μέτρα του προς τα δεξιά – η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 και η απαίτηση από τους ανέργους να αναλαμβάνουν 15 έως 20 ώρες εργασίας ή κατάρτισης την εβδομάδα. Η υποστήριξη του Μακρόν στην κεντροαριστερά - η οποία ήταν κρίσιμη για την εκλογή του το 2017 - έχει μειωθεί.

Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οτι λιγότεροι από έναν στους πέντε ανθρώπους θεωρούν ότι το πρόγραμμα του Μακρόν είναι καινοτόμο. Οι αναλυτές λένε ότι ο Μακρόν, που ονομάστηκε «πρόεδρος των πλουσίων» χάρη στις εργασιακές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις του, πρέπει να δείξει ότι ακούει τους ανθρώπους και τις ανησυχίες τους.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Ποια ειναι η δήμαρχος του Παρισιού που θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα ένοικος των Ηλυσίων

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα»- Προβλέψεις και σενάρια