ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Τουλάχιστον πέντε νεκροί από πυροβολισμούς στο Τελ Αβίβ - Τρίτο περιστατικό σε μία εβδομάδα

Νέα έκρηξη βίας στη Μέση Ανατολή
Νέα έκρηξη βίας στη Μέση Ανατολή
ΑΡ

Ισραήλ: Eνοπλος σκότωσε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους στο Μπνέι Μπρακ, ανατολικά του Τελ Αβίβ, προτού πυροβοληθεί θανάσιμα από τις αρχές, στο τρίτο αιματηρό περιστατικό εδώ και λίγες ημέρες

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με πυροβολισμούς σε προάστιο του Τελ Αβίβ, στο τρίτο περιστατικό βίας που συγκλονίζει το Ισραήλ σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Ερασιτεχνικό βίντεο που μεταδόθηκε στους ισραηλινούς τηλεοπτικούς σταθμούς έδειξε έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα, oπλισμένο με ένα τουφέκι να περπατά στο Μπνέι Μπρακ, μια εβραϊκή υπερορθόδοξη πόλη ανατολικά της εμπορικής πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Ο ένοπλος αργότερα αναγνωρίστηκε ως ένας 26χρονος κάτοικος του Ya'bad, μίας πόλης κοντά στο Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Πιστεύεται ότι εργαζόταν σε ένα εργοτάξιο και στο παρελθόν είχε εκτίσει ποινή σε ισραηλινή φυλακή. Η επίθεση κλείνει μια από τις πιο αιματηρές εβδομάδες των τελευταίων ετών στο Ισραήλ και έχει προκαλέσει φόβους ότι το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να προκαλέσει κύμα βίας ενόψει του ιερού μήνα του Ραμαζανιού των μουσουλμάνων, που ξεκινά το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Δύο προηγούμενες επιθέσεις στη Χαντέρα και τη Μπερ Σεβά πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκαν από υποστηρικτές της τρομοκρατικής ομάδας. Η χθεσινή επίθεση (29/3) δεν συνδέθηκε άμεσα με καμία οργάνωση. Μάρτυρες είπαν ότι ο ένοπλος του Μπνέι Μπρακ άρχισε να πυροβολεί σε μπαλκόνια διαμερισμάτων και στη συνέχεια εναντίον ανθρώπων στο δρόμο και σε ένα αυτοκίνητο πριν εξουδετερωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικό.

Καταδίκη απο Αμπάς και Μπένετ

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος εδρεύει στη Δυτική Όχθη, εξέδωσε μια σπάνια καταδίκη των επιθέσεων. «Η δολοφονία Παλαιστινίων και Ισραηλινών αμάχων θα οδηγήσει μόνο σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, ενώ όλοι προσπαθούμε για σταθερότητα», είπε ο Αμπάς σε δήλωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος ηγείται μιας ιδεολογικά ετερόκλητης κυβέρνησης συνασπισμού, από Εβραίους εθνικιστές έως Άραβες, είπε ότι η χώρα «αντιμετωπίζει ένα κύμα δολοφονικής... τρομοκρατίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Aντονι Μπλίνκεν καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση» της Τρίτης, χαρακτηρίζοντας το πρόσφατο κύμα βίας «απαράδεκτο». Το περιστατικό σημειώθηκε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών από το Μαρόκο, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, καθώς και των ΗΠΑ που φιλοξενήθηκε από το Ισραήλ στην έρημο Nεγκέβ. Η συγκέντρωση είχε προκαλέσει την οργή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία την είχε αποκαλέσει «προδοτική» και δέχθηκε επικρίσεις από ισλαμικές φατρίες στη Γάζα.

Οι εντάσεις έχουν επίσης αυξηθεί στη Δυτική Όχθη μετά από αρκετές θανατηφόρες συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων και της αστυνομίας. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει για επιδείνωση των συνθηκών στη Δυτική Όχθη.

Η επίθεση της περασμένης εβδομάδας στη Μπερ Σεβά κατά την οποία τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με μαχαίρι και εμβολισμό αυτοκινήτου, πραγματοποιήθηκε από έναν Άραβα πολίτη του Ισραήλ που σύμφωνα με τις αρχές ήταν υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους.

Την Κυριακή, καθώς συγκλήθηκε η Αραβική Σύνοδος Κορυφής στο νότιο Ισραήλ, ένας Άραβας κάτοικος μιας πόλης στο βόρειο τμήμα της χώρας, πυροβόλησε και σκότωσε δύο αστυνομικούς στη Χαντέρα, βόρεια του Τελ Αβίβ. Αξιωματικοί τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις. Η τρομοκρατική ομάδα δεν είναι γνωστό ότι έχει σημαντική παρουσία στο εσωτερικό της χώρας. Ωστόσο, η παρουσία συμπαθούντων που άντλησαν έμπνευση από τους ηγέτες της ομάδας ήταν από καιρό ανησυχία.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Φόβοι για την «αναβίωση» του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή - Το «παζλ» του τρόμου