ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Φόβοι για την «αναβίωση» του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή - Το «παζλ» του τρόμου

Η επίθεση στη Χαντέρα
Η επίθεση στη Χαντέρα
A.P

Ισραήλ: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία δύο Ισραηλινών αστυνομικών στην πόλη Χαντέρα,την ώρα που η χώρα φιλοξενεί μία ιστορική Σύνοδο στην έρημο Νεγκέβ

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί αστυνομικοί στη βόρεια πόλη Χαντέρα την Κυριακή. Ο ισχυρισμός έγινε σε δήλωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της οργάνωσης στο Telegram.

Η αστυνομία είπε ότι «δύο τρομοκράτες έφτασαν στην οδό Χέρμπερτ Σάμιουελ στη Χαντέρα και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον αστυνομικής δύναμης», με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να τραυματιστούν θανάσιμα. Μέλη μιας «ισραηλινής αντιτρομοκρατικής δύναμης» που έτυχε να βρίσκονται σε κοντινό εστιατόριο έτρεξαν και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες, ανέφερε η αστυνομία.

Σύμφωνα με την ομάδα πληροφοριών SITE, είναι η πρώτη φορά από το 2017 που το Iσλαμικό Κράτος αναλαμβάνει επίσημα επίθεση στο Ισραήλ. Η πολύνεκρη επίθεση της Κυριακής (27/3) έρχεται την ώρα που τέσσερις Άραβες υπουργοί Εξωτερικών και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συγκεντρώθηκαν στο νότιο Ισραήλ σε μια άνευ προηγουμένου περιφερειακή συνάντηση.

Το Ισραήλ φιλοξενεί μεγάλη σύνοδο κορυφής στην έρημο Νεγκέβ, στο νότο, με υπουργούς Εξωτερικών από τις ΗΠΑ, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το γραφείο του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ ανέφερε ότι διενεργεί έρευνα για την κατάσταση με επικεφαλής του στρατού, της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, ενώ ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ επισκέφθηκε τη Χαντέρα και ενημερώθηκε από την αστυνομία για την επίθεση.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει πρόσθετες δυνάμεις μέσα και γύρω από την Δυτική Όχθη. Η Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας, επαίνεσε την επίθεση, αποκαλώντας την «ηρωική επιχείρηση» και «φυσική και νόμιμη απάντηση» στα «εγκλήματα του Ισραήλ κατά του λαού μας».

Η Ισλαμική Τζιχάντ, ένα άλλο μαχητικό παλαιστινιακό κίνημα με έδρα τη Γάζα, χαρακτήρισε την επίθεση «ένα εύγλωττο μήνυμα από τον λαό μας ενάντια στις προσπάθειες να σπάσουν τη θέλησή μας».

Η επίθεση και οι δράστες

Οι εικόνες από κάμερες ασφαλείας στη Χαντέρα, τις οποίες μετέδωσαν τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα, δείχνουν δύο άνδρες να ανοίγουν πυρ με αυτόματα όπλα σε έναν δρόμο, όπου κυκλοφορούν αυτοκίνητα, πριν κατευθυνθούν προς το πεζοδρόμιο.

Φέρεται να περίμεναν να περάσει ένα λεωφορείο πριν πυροβολήσουν προς το μέρος του. Οι συνθήκες της επίθεσης παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες, ενώ πολλοί αστυνομικοί και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έσπευσαν στο σημείο. Η νέα επίθεση σημειώνεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επίθεση στη Μπερσέεμπα, κατά την οποία τέσσερις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από έναν Βεδουίνο-Ισραηλινό σκοπευτή που «εξουδετερώθηκε» από έναν περαστικό.

Η επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους πυροδοτεί νέο κύμα τρόμου στο Ισραήλ, γράφει ο ισραηλινός Τύπος και χρησιμεύει ως αφύπνιση ότι ο τρόμος της ιδεολογίας του αναβιώνει. Οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς για τα κίνητρά των δραστών, αλλά η ταυτότητά τους έγινε γνωστή.

Ο Iμπραήμ και Αϊμάν Αγκμπαρίγια, δύο ξαδέρφια από την αραβική πόλη Oυμ-Αλ Φαμ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της επίθεσης έφτασαν στη Χαντέρα με αυτοκίνητο, μεταφέροντας τουλάχιστον τρία πιστόλια, πολλά μαχαίρια και πάνω από 1.100 φυσίγγια.

Ο πρώτος συνελήφθη και καταδικάστηκε το 2016 επειδή προσπάθησε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος κατά τη διάρκεια της ακμής της ομάδας, όταν είχε υπό τον έλεγχό της μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ. Στην έρευνά του, ο τότε 23χρονος είπε ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε βλέποντας βίντεο της ομάδας στο διαδίκτυο και άρχισε να συμπάσχει με την ιδεολογία της.

Αποφάσισε να ταξιδέψει στη Συρία και να ενταχθεί στις τάξεις της. Πριν φύγει από το Ισραήλ, αποσυναρμολόγησε τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του και τον τοποθέτησε σε ένα βάζο με νερό για να καταστρέψει κάθε ίχνος βίντεο του ΙΚ, καθώς και το ιστορικό περιήγησής του.

Η επίθεση στη Χαντέρα έρχεται λίγες μέρες αφότου ένας άλλος Άραβας Ισραηλινός υπήκοος με δεσμούς με την ομάδα, ο 35χρονος Mοχάμεντ Αμπου Αλ Κιάν από τη Χούρα πραγματοποίησε επίθεση με μαχαίρι που σκότωσε τέσσερις Ισραηλινούς.

Ο αλ Κιάν είχε επίσης συλληφθεί στο παρελθόν επειδή προσπάθησε να φτάσει στη Συρία και να ενταχθεί στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους το 2016, και καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης. Η εγγύτητα των δύο επιθέσεων που κατάφεραν να περάσουν κρυφά κάτω από το ραντάρ των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας του Ισραήλ, ενώ πλησιάζει το Πάσχα αλλά και το Ραμαζάνι προκαλεί έντονη ανησυχία στις αρχές.

Διαβάστε επίσης:

Iσλαμικό Κράτος: H επιχείρηση εξόντωσης του αρχηγού των Ισλαμιστών και η επόμενη ημέρα της οργάνωσης