ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Η Ρωσία εξετάζει κίνητρα για να επαναπατρίσει τους πολίτες υψηλής ειδίκευσης

Η Ρωσία προσπαθεί να σταματήσει το brain drain
Η Ρωσία προσπαθεί να σταματήσει το brain drain
ΑP

Η Μόσχα εξετάζει τρόπους για να φέρει πίσω στην πατρίδα τους εκπατρισμένους Ρώσους υψηλής ειδίκευσης

Η Μόσχα εξετάζει ποια επιπλέον κίνητρα να προσφέρει στους εκπατρισμένους Ρώσους υψηλής ειδίκευσης για να τους πείσει να επιστρέψουν στην πατρίδα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Η Ρωσία φημίζεται για τους μηχανικούς της και για τους ειδικούς σε τεχνολογικούς τομείς, οι οποίοι απολαμβάνουν παγκόσμια αναγνώριση, αλλά επί σειρά ετών προσπαθεί να αποτρέψει ένα κύμα φυγής των σπουδαιότερων επιστημόνων της.

Επιπλέον, η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, ανάγκασε χιλιάδες Ρώσους που αντιτίθενται σε αυτόν τον πόλεμο και θέλουν να αποφύγουν το πλήγμα των δυτικών κυρώσεων, να φύγουν από την χώρα τους.

Ο Αλεξάντερ Σεργκέγεφ, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, μίλησε την περασμένη εβδομάδα για ένα μεγάλο brain drain εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί το 2014 ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας και οι οποίες αυστηροποιήθηκαν σημαντικά μετά την τωρινή ρωσική εισβολή.

Η Ρωσία πραγματοποιεί ένα πρόγραμμα επαναπατρισμού εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης από το 2007. «Μελετάται η περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του προγράμματος με επιπλέον ευεργετήματα που θα προσελκύσουν υψηλής ειδίκευσης Ρώσους από διαφορετικούς τομείς», ανέφερε το υπουργείο χωρίς να διευκρινίσει συγκεκριμένα τι είδους οφέλη αφορά.

Το υπάρχον πρόγραμμα περιλαμβάνει αποζημίωση για το κόστος μετακίνησης, έξι μήνες επίδομα ανεργίας και άλλα οικονομικά κίνητρα, ανακοίνωσε το υπουργείο. Η εφημερίδα Izvestia, που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, επικαλείται κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες οι υψηλής ειδίκευσης εκπατρισμένοι Ρώσοι επιδεικνύουν ενδιαφέρον για να επιστρέψουν στη Ρωσία επειδή αντιμετωπίζουν πίεση στις δυτικές χώρες λόγω της επέμβασης της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί, με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας. Οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται σθεναρά και η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία σε μια προσπάθειά της να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων