ΚΟΣΜΟΣ

Σεργκέι Λαβρόφ: Οι «προκλήσεις» της Ουκρανίας στη Μπούτσα απειλούν τη διεθνή ασφάλεια

Σκηνές από την ισοπεδωμένη Μπούτσα της Ουκρανίας
Σκηνές από την ισοπεδωμένη Μπούτσα της Ουκρανίας
ΑΡ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι «προκλήσεις» της Ουκρανίας στην Μπούτσα αποτελούν απειλή για τη διεθνή ασφάλεια.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε σήμερα (4/4) τη θέση της χώρας του ότι η Ουκρανία οργάνωσε μια σφαγή αμάχων όπως όλα δείχνουν, χαρακτηρίζοντάς την «ψευδή επίθεση» με προφανή στόχο να ενοχοποιηθεί η Ρωσία.

Η Μόσχα πρόσθεσε θα απαιτήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο να εκπληρώσει τις ευθύνες του ως χώρα που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιτρέποντας στη Ρωσία να συζητήσει το θέμα στη συνάντηση που έχει συγκαλέσει. Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι Ρώσοι ειδικοί εντόπισαν σημάδια απο διάφορα «ψεύδη» και δείγματα επεξεργασίας βίντεο από τα πλάνα που προέρχονται από την Μπούτσα.

Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς ότι σκοτώθηκαν άμαχοι στην πόλη και είπε ότι οι διπλωμάτες της θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να συζητηθεί το θέμα στο ΣΑ του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι η πρώτη προσπάθεια έχει μπλοκαριστεί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι τα γεγονότα και το χρονικό των γεγονότων στη Μπούτσα δεν συνάδουν με την εκδοχή της Ουκρανίας για τα γεγονότα και είπε ότι οι ισχυρισμοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με αμφιβολία. Προέτρεψε επίσης τους διεθνείς ηγέτες να μην βιαστούν να κρίνουν και να βγάλουν συμπεράσματα.

Αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι κατηγορίες θα επηρεάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί να επαναληφθούν τη Δευτέρα. Οι δορυφορικές εικόνες από την εταιρεία Maxar, αποκαλύπτουν ωστόσο μια τάφρο μήκους σχεδόν 14 μέτρων στη Μπούτσα όπου βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι αμάχων.

«Συνωμοσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τα βίντεο με νεκρούς αμάχους από την Μπούτσα που κάνουν το γύρο του κόσμου τις τελευταίες ημέρες «παραγγέλθηκαν από τις ΗΠΑ ως μέρος μιας συνωμοσίας για να κατηγορήσουν τη Ρωσία.

«Ποιοι είναι οι κύριοι της πρόκλησης; Φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση αργά την Κυριακή (3/4). Είπε ότι η άμεση κατακραυγή της Δύσης για τις εικόνες νεκρών αμάχων έδειξε ότι η ιστορία ήταν μέρος ενός σχεδίου για να αμαυθρωθεί η φήμη της Ρωσίας.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι ερευνούν πιθανά εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία, αφού βρήκαν εκατοντάδες πτώματα, μερικά με δεμένα χέρια που είχαν δεχθεί πυρά από κοντινή απόσταση, σκορπισμένα σε πόλεις έξω από το Κίεβο μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Ξέσπασε η Ρωσία για τα πτώματα στην Μπούτσα: «Ουκρανική προβοκάτσια - Σκηνοθετημένη παράσταση»