ΚΟΣΜΟΣ

Persona non grata: Τι σημαίνει ο όρος που χρησιμοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών για τους 12 Ρώσους

Persona non grata: Τι σημαίνει ο όρος που χρησιμοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών για τους 12 Ρώσους
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ.
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Persona non grata: Το υπουργείο Εξωτερικών ανακήρυξε ως personae non gratae 12 Ρώσους διπλωμάτες.

Με μια λιτή ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε για την απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα. Σε αυτή την ανακοίνωση, αναγράφεται πως οι εν λόγω κηρύχθηκαν «personae non gratae».

Τι σημαίνει, όμως, ο όρος «persona non grata»; Η ακριβής μετάφραση από τα λατινικά είναι «ανεπιθύμητο πρόσωπο». Αποτελεί έναν όρο του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα είναι ένας από τους βασικούς όρους στις σύγχρονες Διπλωματικές Σχέσεις.

Ο χαρακτηρισμός persona non grata (πληθυντικός: personae non gratae) χρησιμοποιείται σε διακοπή διεθνών σχέσεων (συνηθέστερα διμερών), ή σε άρση διαπίστευσης προσώπου που δια λόγου ή έργου προσέβαλε τη Χώρα στην οποία ήταν διαπιστευμένο. Πρόσωπα χαρακτηριζόμενα ομοίως είτε υποχρεούνται σε άμεση αναχώρηση, είτε απαγορεύεται η είσοδός τους στη Χώρα, (τουλάχιστον ως διαπιστευμένα).

Ο αντίθετος όρος είναι persona grata. Με τις λατινικές λέξεις αυτές δηλώνεται καθένα πρόσωπο που είναι ευμενώς αποδεκτό από την κυβέρνηση της χώρας στην οποία είναι διαπιστευμένο. Ο όρος αφορά μόνο στα πρόσωπα εκείνα για τα οποία απαιτείται διαπίστευση όπως π.χ. πρέσβεις, πρόξενοι, ακόλουθοι καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, άλλων δογμάτων κ.λπ..

Το τι ακριβώς σημαίνει ο χαρακτηρισμός ενός διπλωματικού εκπροσώπου κράτους σε άλλο έδαφος ως «persona non grata», εξηγείται στο Άρθρο 9 της Σύμβασης της Βιέννης για Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις από το 1963.

Το πρωτότυπο κείμενο αναφέρει:

  1. Τό παρ’ ώ ή διαπίστευσις Κράτος δύναται κατά πάντα χρόνος καί άνευ υποχρεώσεως δπως αιτιολόγηση την άπόφασίν του νά καθίστα γνωστόν προς τό διοπτιστεύον Κράτος ότι ο αρχηγός της αποστολής ή παν μέλος του διπλωματικού προσωπικού της αποστολής είναι πρόσωπον μη άρεστόν, ή δτι πάν άλλο μέλος του προσωπικού της αποστολής δέν είναι παραδεκτόν. Τό διαπιστεΟον Κράτος έν τοιαύτη περιπτώσει είτε ανακαλεί τό έν λόγω πρόσωπον είτε, αναλόγως τής περιπτώσεως, θέτει τέρμα εις τάς παρά τη αποστολή αρμοδιότητας του. Πρόσωπον τι δύναται νά κηρυχθή μή άρεστόν ή μή παραδεκτόν πρό της άφίξεώς του είς τό έδαφος του παρ' ώ ή διαπίστευσις Κράτους.
  2. "Εάν τό διοπτιστεύον Κράτος άρνήται ή παραλείπη νά εκτέλεση εντός ευλόγου προθεσμίας τάς υποχρεώσεις, δι' ών επιβαρύνεται συμφώνως προς την παράγραφον 1 του παρόντος "Αρθρου, τό παρ' ώ ή διαπίστευσις Κράτος δύναται νά άρνηθή δπως αναγνώριση εις τό έν λόγω πρόσωπον τήν ιδιότητα του μέλους της αποστολής.

Με απλά λόγια, ένα κράτος έχει το δικαίωμα να κηρύξει ως ανεπιθύμητη την παραμονή ενός επικεφαλής ή μέλους διπλωματικής αποστολής άλλου κράτους, αφού ειδοποιήσει το ενδιαφερόμενο κράτος. Παρόλα αυτά, το κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να εξηγήσει τους λόγους που το οδηγούν σε αυτή την απόφαση.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από εδώ και πέρα, είναι το ποια θα είναι η αντίδραση τόσο της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα, όσο και του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, άλλωστε, είναι ένα πεδίο που έχει προκαλέσει τριβή στις σχέσεις Αθήνας - Μόσχας, γεγονός που είχε επιβεβαιώσει με δήλωσή του στο Newsbomb.gr ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόβ, μιλώντας στην Αλεξία Τασούλη και το Διπλωματικό Διαβατήριο.

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα απελαύνει 12 Ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο των αντιδράσεων για τα γεγονότα στην Μπούτσα