ΚΟΣΜΟΣ

Ζαχάροβα: Η Ελλάδα θυσιάζει αιώνες δεσμών με τη Ρωσία στο όνομα μιας διατλαντικής συμμαχίας

Ζαχάροβα: Η Ελλάδα θυσιάζει αιώνες δεσμών με τη Ρωσία στο όνομα μιας διατλαντικής συμμαχίας
Οργισμένη δήλωση της εκπροσώπου του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρίας Ζαχάροβα, μετά την απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών
AP PHOTO

Οργισμένη δήλωση της εκπροσώπου του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρίας Ζαχάροβα, μετά την απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, πήρε τη σκυτάλη των αντιδράσεων μετά την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει 12 Ρώσους διπλωμάτες κάνοντας λόγο για μια «άνευ προηγουμένου κίνηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις».

Η κυρία Ζαχάροβα σε υψηλούς τόνους σημειώνει ότι η ενέργεια αυτή «επιβεβαιώνει και μόνο πόσο ζήλο επιδεικνύουν οι ελληνικές αρχές στο να ακολουθούν την πορεία αποδόμησης των διμερών μας σχέσεων και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. Είναι λυπηρό που αιώνες ιστορικών, πολιτιστικών και οικονομικών δεσμών θυσιάζονται σε χρόνο μηδέν στο όνομα της "διατλαντικής αλληλεγγύης"».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκείνοι που προχώρησαν σε αυτή την αβάσιμη απόφαση να εκδιώξουν το προσωπικό από τη χώρα, ήθελαν να σπείρουν διχόνοια μεταξύ του ελληνικού και ρωσικού λαού. Παρότι έχουν γίνει τα πάντα για να αποδομηθεί η Ρωσία και να προκληθεί η μέγιστη δυνατή ζημία στις διμερείς μας σχέσεις, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές οι κινήσεις θα αποτύχουν μακροπρόθεσμα. Η Αθήνα είναι πλήρως υπεύθυνη για αυτή την εχθρική κίνηση. Θα απαντήσουμε καταλλήλως» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η κυρία Ζαχάροβα.

Είχε προηγηθεί το μήνυμα στα social media από τη Ρωσίκη πρεσβεία η οποία έκανε, επίσης, λόγο για ένα «αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα» σχετικά με την απόφαση της Ελλάδας αναφέροντας, παράλληλα, πως αυτή η κίνηση θα έχει συνέπειες για τη χώρα μας.

Η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας

«Στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae.

Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων.

Επισημάναμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

Η ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα απελαύνει 12 Ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο των αντιδράσεων για τα γεγονότα στην Μπούτσα

Persona non grata: Τι σημαίνει ο όρος που χρησιμοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών για τους 12 Ρώσους