ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μπορεί η Ρωσία να δώσει νέα ώθηση στον πόλεμο ; Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

O πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει σε νέα φάση
O πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει σε νέα φάση
ΑP

Ο πόλεμος στην Ουκρανία περνάει σε νέα φάση, με τους Ρώσους να επικεντρώνουν πλέον τις επιχειρησιακές τους προσπάθειες στα ανατολικά. Πόσο εφικτή είναι όμως μία νίκη;

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διόρισε νέο στρατηγό για να επιβλέψει τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι στρατιωτικοί του διοικητές σηματοδοτούν νέα φάση: μια συνολική προσπάθεια να πάρουν και να διατηρήσουν τα τμήματα της περιοχής Ντονμπάς που είναι ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο.

Στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκνσκ, τοπικοί αξιωματούχοι καλούν πολλές κοινότητες να εκκενωθούν, ανοίγοντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να φύγουν οι άμαχοι προς ασφαλέστερα μέρη της Ουκρανίας. Στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο, οι αρχές εκκενώνουν τις πόλεις Μπαρβίνκοβε και Λόζοβα. Στο Ντνίπρο, μια περιφερειακή πρωτεύουσα στην ανατολική-κεντρική Ουκρανία, ο δήμαρχος, Μπόρις Φιλάτοφ, ζήτησε να φύγουν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

«Η κατάσταση γίνεται ολο και πιο τεταμένη το Ντονμπάς και καταλαβαίνουμε ότι ο Απρίλιος θα είναι αρκετά θερμός», δήλωσε πρόσφατα. «Ως εκ τούτου, ένα τεράστιο αίτημα: Όλοι όσοι έχουν την ευκαιρία (όπως έχω πει επανειλημμένα) να φύγουν -- πρώτα απ 'όλα, αυτό ισχύει για γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους που δεν συμμετέχουν στο έργο των υποδομών ζωτικής σημασίας».

Μπορεί η Ρωσία να εξαπολύσει μια επίθεση μεγάλης κλίμακας στα ανατολικά; Οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες που συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από τη Maxar Technologies δείχνουν μια ρωσική στρατιωτική συνοδεία μήκους 13 χιλιομέτρων να κατευθύνεται νότια μέσω της πόλης Velkyi Burluk της ανατολικής Ουκρανίας, στα ανατολικά της πόλης Χάρκοβο.

Σε δηλώσεις του στην εθνική τηλεόραση το Σάββατο, ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, είπε ότι το Χάρκοβο «βομβαρδίζεται σχεδόν όλη την ημέρα» και ότι αναμένει ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο, από την κατεύθυνση του Ίζιουμ.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και δυτικοί αξιωματούχοι εικάζουν επίσης ότι οι στρατηγοί του Πούτιν αισθάνονται πίεση να πετύχουν κάποιου είδους αποτελέσματα πριν από τις 9 Μαΐου, όταν η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης, την ήττα δηλαδή της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Μια νέα ανάλυση από το Ινστιτούτο Μελετών of War (ISW), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, εκφράζει αμφιβολίες για την ικανότητα της Ρωσίας να συγκεντρώσει τις δυνάμεις που χρειάζονται για να πετύχει σημαντικά αποτελέσματα στο Ντονμπάς.

«Εκτιμούμε ότι ο ρωσικός στρατός θα δυσκολευτεί να συγκεντρώσει μια μεγάλη και ικανή δύναμη μάχης που θα επιχειρήσουν στο Ντονμπάς μέσα στους επόμενους μήνες», αναφέρει η ανάλυση. «Η Ρωσία πιθανότατα θα συνεχίσει να ρίχνει τμηματικά κατεστραμμένες και μερικώς ανασυγκροτημένες μονάδες σε επιθετικές επιχειρήσεις που αποφέρουν περιορισμένα κέρδη με μεγάλο κόστος».

Στρατιωτικοί αναλυτές και παρατηρητές λένε ότι η Ρωσία μπορεί να δυσκολευτεί να αναδιοργανώσει τις δυνάμεις της, ιδιαίτερα στην άμυνα του Κιέβου και της βόρειας Ουκρανίας. Πριν από την εισβολή, η Ρωσία είχε παρατάξει περίπου 120 τακτικές μονάδες γύρω από την Ουκρανία. Σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο, περίπου το ένα τέταρτο αυτών των δυνάμεων είναι «ουσιαστικά ανενεργές» μετά από βαριές απώλειες και καταστροφή υλικού.

Ο διορισμός νέου γενικού διοικητή για να ηγηθεί του πολέμου της Ρωσίας ωστόσο είναι μια προσπάθεια αντιμετώπισης ενός άλλου προβλήματος που εμπόδισε τις ρωσικές δυνάμεις: την έλλειψη συντονισμού.

«Οι Ρώσοι προφανώς προσπαθούν να επιλύσουν ένα από τα προβλήματα από τα οποία υπέστη η αρχική τους εισβολή καθιστώντας τον διοικητή της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στρατηγό Aλεξάντερ Ντβορνίκοφ, τον μοναδικό γενικό διοικητή των επιχειρήσεων στην Ουκρανία» λένε ειδικοί του ISW.

«Αυτή η απλοποίηση στη λειτουργία μπορεί να μην επιλύσει όλα τα προβλήματα διοίκησης της Ρωσίας, ωστόσο... οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να δημιουργήσουν συνεκτικές και αποτελεσματικές ρυθμίσεις διοίκησης και ελέγχου για το άμεσο μέλλον» τονίζουν.

Η ISW τονίζει ότι ο ρωσικός στρατός «πιθανότατα θα σημειώσει κέρδη και μπορεί είτε να παγιδεύσει είτε να καταστρέψει τις ουκρανικές δυνάμεις ώστε να εξασφαλίσει μεγάλο μέρος των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, αλλά είναι εξίσου πιθανό αυτές οι ρωσικές επιθέσεις να κορυφωθούν πριν φτάσουν τους στόχους τους, όπως έχει γίνει με άλλες ρωσικές επιχειρήσεις».

Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ είπε ότι η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη για έντονες μάχες. «Η Ουκρανία είναι έτοιμη για μεγάλες μάχες», είπε. «Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει, ιδιαίτερα στο Ντονμπάς και στη συνέχεια θα αποκτήσει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση, από την οποία μπορεί να υπαγορεύσει ορισμένους όρους. Μετά από αυτό, οι πρόεδροι Ουκρανίας και Ρωσίας θα συναντηθούν. Αυτό μπορεί να πάρει δύο ή τρεις εβδομάδες» εκτίμησε.